De Zevende Hemel

In de Vlaamse Zevende Hemel, zo kan ik U stellig melden, is het alle dagen feest. Een bonte kakafonie van overleden illustere Vlamingen maakt er daar tot in der eeuwigheid een oervrolijke bende van. Door Sint Petrus met luid applaus begroet en door Onze Vader hoofdschuddend doch minzaam glimlachend bekeken.                               Lachen, gieren, brullen met Gaston & Leo, de twee Antwerpse malloten. Op een sap-pige manier in het zonnetje gezet door Armand Pien, de legendarische weerman. Van puntig commentaar voorzien door Rik de Saedeleer, de iconische sportverslaggever. Alles onder de zoetgevooisde klanken van de crooner/gentleman Louis Neefs en mee-deinend op het gekweel van de showman uit Zelzate, Eddy Wally. Geen wonder dat veel Vlamingen haast niet kunnen wachten om dood te gaan…

Wij moeten het hier in het Zeeuwse ondermaanse toch zo lang het nog maar zien te rooien met de danig uit de hand gelopen reïncarnatie van Gaston & Leo, Jan Lagasse en Daan Schalck. Die trekken momenteel als de Havenzangers vrijwel uitsluitend lege zalen met hun vertolking van de afgelebberde smartlap…                                         ‘Toen wij uit Vlissingen en Terneuzen naar Gent vertrokken…                                           Met twee stuurloze kleine scheepjes in barre nood…                                                    Met gore ratten in het vooronderbureel aan het mokken…                                         Maar die slaan Jan en Marjolein straks met één klap dood..!’                                             Onder daverende hoempapa-begeleiding van het fanfareorkest McKinsey staan deze twee komedianten een partijtje vàls te zingen, zònder weerga. Geen idee wat die twee gerookt of gesnoven hadden toen ze met een gelukzalige grijns de fusie aankondigden van de haven van Gent met Zeeland Seaports. Eén groot halleluja-verhaal! De voorgenomen combinatie van drie niche haventjes werd door de twee fantasten zelfs zonder te blozen, aangekondigd als ‘De deal van een miljard!’

Reken er maar gerust op dat in de prestigieuze havenkantoren van Rotterdam, Antwer-pen, Hamburg, Singapore en Shanghai de vliegende pleuris is uitgebroken. Die kunnen het straks wel schudden! Zeker wanneer Jan & Daan er ook eens een keer achter zijn wat een container eigenlijk is en waar de afkorting ‘TEU’ voor staat. Wat containers betreft behoren Gent, Terneuzen en Vlissingen nu nog bij de Amish onder de havens, de tijd heeft er jaren compleet stilgestaan.                                                                       De perspresentatie van Jan & Daan had een hoog Natte-Dromen-gehalte. Niets con-creets, wel glorieuze verwachtingen. Maar liefst 3250 banen levert de fusie binnen vijf jaar op… Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, kunnen Jan & Daan zich altijd nog verschuilen achter de befaamde lulsmoes van de Goeroe der Economen, John Maynard Keynes…‘When the facts change, I change my mind! What do you do, Sir?’  Hiermee hebben al talloze blunderende beleidsmakers luchtigjes hun bevuilde straatjes schoongeveegd.                                                                                                             Dat Terneuzen, Gent en de Kanaalzone iets gemeenschappelijks hebben, werd gepre-senteerd als een geniale vondst. Dat weet het bedrijfsleven overigens al een poosje. Vele jaren geleden werd daar al de Anker Club voor opgericht. Daar hieven de onder-nemers van beide zijden van de grens het glas, deden een plas en constateerden hoe plezant het allemaal was.                                                                                              Hoe Vlissingen echter straks door het geknuffel van Jan & Daan moet gaan groeien en bloeien, blijft een goed bewaard geheim. De kans dat Vlissingen en Zeeland zich in het verkeerde pak laten naaien, ligt naar mijn mening prominent op de loer.                    Vlissingen deelt weinig of niets met Gent. Waarom de gemeenten Vlissingen en Borsele elk 8,33% van de aandelen moeten hebben in een havenbedrijf dat zich hoofdzakelijk aan gene zijde van de rivier manifesteert, zal aan weinig mensen uit te leggen zijn. Vanzelfsprekend omarmt de politiek de havenfusie. Tot nu toe heeft die politiek nog maar zelden iets positiefs bijgedragen aan de ontwikkeling van onze Zeeuwse havens. Daar staan de laatste decennia model voor. Politiek moet zich zo weinig mogelijk met havens bemoeien. Er gaapt wederzijds een enorme kloof van onbegrip.

Jan & Daan houden zich ondertussen bezig met het ontwerp van de directiekamers in het nieuw te bouwen hoofdkantoor, ergens in de buurt van de grens gepland. Over de naam van het kind wordt binnenskamers nog driftig gescrabbeld. Voorstellen voor ‘Gentervlis United’ en ‘Vlistergent Seaports’ zijn afgeschoten. Ze zoeken naarstig naar een naam om ook de Chinezen te kietelen. Nu weet nog geen enkele Chinees waar Gent, Terneuzen of Vlissingen liggen. Op de Noordzee… eerste afslag rechts… insteek-haventjes van Rotterdam en Antwerpen. Volg de borden… ‘Welkom in de Zevende Hemel’. 

en.pdf24.org    Send article as PDF   

6 reacties op “De Zevende Hemel

 1. Heel mooi stukje over de kapsones van de Zeeuwse haventjes. Deze blogs zouden eigenlijk in de PZC moeten staan. Heb je er al eens doorgestuurd
  naar een krant of zo, Alex? Ook in De Bevelander of De Bode zouden ze
  zeker niet misstaan. Taalkundig zijn de blogs ook al van een hoog niveau.
  Ze zijn lekker kritisch, humoristisch en geschreven in een een uitstekend Nederlands.

 2. Genoten van de Vlaamse Zevend Hemel, Lex
  Je hebt er weinig vertrouwen in dat deze fusie misschien ook ten goede kan komen van onze prachtige provincie Zeeland?

  • Het is, beste Theo, tot nu toe uitsluitend bestuurlijke windowdressing. De economische toegevoegde waarde komt uit de kristallen bol.

 3. Schitterend Lexje.
  Wanneer komen al je blogs in boekvorm uit?
  Grtjs ook aan Marjootje

Reacties zijn gesloten.