Sjaak zit er al op te wachten…!

Afbeeldingsresultaat voor sjaak tramper

Sta er niet raar van te kijken als je een dezer dagen een Reimerswaalse politicus tegen-komt met een bijzonder gepijnigde uitdrukking op zijn facie. Val hem dan niet lastig, doe begripvol een stapje opzij en laat ‘m maar even lekker in zijn politieke sop gaarkoken. Dit zijn kommervolle tijden voor een politicus want in de aanloop naar de gemeente-raadsverkiezingen moeten er harde noten worden gekraakt.

De politieke leiders lopen onafgebroken met de billen stijf tegen elkaar geknepen. Niet alleen om die harde noten te kraken, maar ook om zo lang mogelijk hun keutel in te houden. Zij wachten tot het allerlaatst om hun partijprogramma aan de openbaarheid prijs te geven.  Als professionele pokerspelers beloeren zij hun tegenstanders tot die zich in de kaart laten kijken.                                                                                                Marien Westrate wond er geen doekjes om toen ik hem laatst per mail verzocht om mij zijn partijprogramma voor GR 2018 eens even op te sturen. Helaas, Marien c.s. zaten er als een stelletje ‘broekarige hoenders’ nog op te broeden. Konden dus nog even niets vrijgeven vanwege ‘politiek-tactische’ redenen..!                                                Ammehóela, Marien, volgens mij wil je eerst gewoon ordinair ‘afkieke’ wat de rest allemaal van plan is. Daarna gooi je er nog even vlug een vette klodder Leefbaar Reimerswaal overheen als hapklare brokken voor het kiezersvolk! Het is natuurlijk wel de makke van elke lokale partij, die moeten zelf de redactie van hun verkiezings-programma zien te verzinnen. In Krabbendijke zijn de geestverruimende middelen niet meer aan te slepen en Marien c.s. zitten ook nog eens tot diep in de nacht te mieteren om het op een beetje chique representatieve website te krijgen.                                    Die andere vijf partijen krijgen de bulk van de standpunten heel comfortabel panklaar aangeleverd door het landelijke partijbureau. Daar mogen ze dan alleen nog even met de lokale slagroomspuit overheen om het hier en daar met een toefje ‘couleur locale’ te garneren. Het format van de websites van al die landelijke partijen staat al lang voor de verkiezingen overal vast. Dat kost in Reimerswaal verder niemand zijn nachtrust. Een beetje knippen en plakken met wat lokale tekst en de meest flatteuze foto’s van de kandidaten en iedereen kan de broek weer optrekken… ‘kakken zonder douwen!’

Maar natuurlijk gaat het niet alleen om de vorm, óók om de inhoud. En dat valt om de bliksem nog niet mee. Hoe beschrijf je nou in een programma dat je eigenlijk precies hetzelfde wilt gaan doen als al die andere partijen. Maar dan wel op een manier dat het net lijkt of het een unieke doelstelling van je eigen clubje is? Nu schreef Frank Sinatra ook zijn eigen songteksten niet, dus gebruiken veel politieke partijen ‘ghostwriters’ om hun programma nog een beetje sensueel te laten swingen.                                               Vanzelfsprekend is er in Reimerswaal geen enkele politieke groepering die minder economische groei wilt, lagere kwaliteit van de zorg en de maatschappelijke dienst-verlening, minder en veel duurder onderwijs, hogere gemeentelijke belasting, zo weinig mogelijk betaalbare woningen voor Henk en Ingrid, geen enkele solidariteit meer van sterkeren met zwakkeren, lekker alles in de achterkamertjes te bekonkelefoezen in plaats van totale transparantie, meer regelgeving om de bureaucratie te stimuleren en de burger na de verkiezingen weer voor vier jaar finaal de mond te snoeren. Dàt wilt natuurlijk geen van die partijen. Nergens in al die driehonderdtachtig Nederlandse gemeenten… zeggen ze!  Ze bezweren allemaal precies het tegenovergestelde te willen. Het verschil wordt uitsluitend gemaakt door de respectievelijke programma-redacties. Die gaan met al die uitgekauwde standpunten aan de slag en lengen het naar believen c.q inspiratie nog wat aan met wat religieuze sausjes, linksdraaiende boerenvla of een rechtshydraterende crème.                                                                 Net als voor de dagelijkse krant geldt dat al die glossy verkiezingsprogramma’s op 22 maart weer waardeloos oud papier zijn. De enige die dan nog iets met dat papier kan, is Sjaak Tramper om er de bokking en de kibbeling in te verpakken.

Om de echte verschillen in de diverse verkiezingsprogramma’s te ontdekken zouden alle beleidsvoornemens nauwgezet in een spreadsheet naast elkaar moeten worden gezet. Dat zie ik de modale kiezer nog niet zo vlug doen. Daarom hebben de dominee en de ‘ghostwriters’ nu vrij spel en zodoende ook de meest bepalende invloed op ons Reimerswaalse stemgedrag. Persoonlijk heb ik daar ongeveer net zoveel vertrouwen in als in tweedehandsautoverkopers.

   Send article as PDF   

4 thoughts on “Sjaak zit er al op te wachten…!

  1. Schitterend Alexander! Heel mooi verwoord. Tsja, spreek mij gerust aan als je met tegenkomt. Dan kunnen we samen om al dat politieke geneuzel lachen!. We moeten de lol er van in blijven zien. Wel zou ik zo een paar dingen in Reimerswaal radicaal veranderen als ik de kans zou krijgen. Helaas krijgen we die kans niet omdat de stemmers mij blijkbaar ook niet allemaal vertrouwen. Het zij zo. Ieder krijgt zijn overheid die hij/zij zelf kiest, dus verdient.

Reacties zijn gesloten.