Zeeuws-Vlaamse dobbernegers..?

Afbeeldingsresultaat voor dobbernegers

Wat de Middellandse Zee voor Europa is, is de Westerschelde voor ons. Aan de andere kant van het water is het bittere misère, ellende en armoede. Tenminste als ik een suggestief artikel in de NRC moet geloven. Als abonnee van de NRC krijgt die krant in principe wel het voordeel van mijn twijfels. Anders is dat abonnement ook zonde van de centen.

In een zwartgallig artikel over de randen van Nederland wordt op beklemmende wijze beschreven hoe het authentieke Zeeuws-Vlaanderen langzaam doodbloedt. Aan de ene kant, rond Cadzand, stampen de Belgen alles boordevol met appartementen. Aan de uiterste andere kant, bij Het Verdronken Land van Saeftinge, zijn diezelfde imperia-listische Belgen er de aanstichters van dat de Hedwigepolder weer onder water moet. Zodra het geplande Antwerpse Saeftingedok binnenkort ook nog gerealiseerd wordt, kan je vanaf de terrasjes op de markt van Hulst zien hoe de containers in de kranen hangen om daarna met doffe dreunen te worden geladen.                                            De bevolking vergrijst. Onderwijs en middenstand kampen met leegstand omdat de jeugd wegtrekt.  Zeeuws-Vlamingen zouden eigenlijk geen kant meer op kunnen, zien er verder geen heil meer in en ontvluchten hun geboortegrond zolang het nog kan.         Net als een Afrikaan die de Middellandse Zee oversteekt, moet de vluchtende Zeeuws-Vlaming ook eerst fors betalen. Met de hardvochtige tolgaarders in de kassa’s van de Westerscheldetunnel of op het veerpontje van Breskens naar Vlissingen moeten woe-kertarieven worden afgerekend. Anders komen ze de rest van Nederland echt niet in! Daarom zit ik hier voortdurend spichtig uit het raam te gluren of er soms al rubberboten met Zeeuws-Vlaamse dobbernegers de Veerhaven komen binnendrijven. Ik dacht tot nu toe een glorieus panoramisch zicht op de kust van Zeeuws-Vlaanderen van Baal-hoek tot Hoofdplaat te hebben. Maar eigenlijk zit ik elke dag naar een humanitaire ramp te kijken. Tenminste als ik de NRC zou moeten geloven…

Het lijkt wel een trend te worden, steeds weer dat degenererende bashen van Zeeland!  Zeeuws-Vlaanderen gaat dood, Kruunehe is één grote met elkaar overhoop liggende refokliek en de mariniers krijgen jeukende allergieën van het vooruitzicht naar Zeeland te moeten verhuizen. Zonder enige gène worden we de hoek ingeschoven van het demografische afvalputje des vaderlands. Ik denk dat de NRC een beetje overdrijft… een beleefd eufemisme voor de waarheid als elastiek te misbruiken.                              Het is inderdaad een demografisch verschijnsel dat onze samenleving vergrijst. Ook in Zeeuws-Vlaanderen slaat die balans steeds verder door. Dat heeft met van alles te maken, maar weinig met specifiek Zeeuws-Vlaanderen. Het is evenmin sensationeel nieuws dat een Zeeuws-Vlaming zich Nederlander noch Belg voelt. We noemen ze vaak niet voor niets een beetje afgunstig ‘reserve-Belgen’. Want de Zeeuws-Vlaming is van twee kanten erfelijk bevoorrecht…’best of both worlds’.                                      Maar de èchte demografische problemen zijn elders in Nederland in overvloed aan-wezig. De centra van alle grote steden zijn onleefbare getto’s geworden, althans voor normale mensen. Het verplaatsen in de Randstad gaat stapvoets in eindeloze dage-lijkse files en na elke regenbui staat het verkeer overal muurvast. De bevolking van Rotterdam bestaat al voor de helft uit nieuwe Nederlanders. De eindeloos eentonige Vinexwijken die steeds verder het Groene Hart van Nederland bedreigen, zijn pure demografische wangedrochten. In Noord-Brabant vecht de mens nog om een plekje samen met miljoenen slachtvarkens, kippen en geiten. Fijnstof en Q-koorts krijg je er daar gratis en voor niks bij.

Zeeuws-Vlaanderen daarentegen is een mix van allerhande mensvriendelijke zaken. In het westen een florerend strandtoerisme. In het midden heerst de economische turbo-motor die Kanaalzone heet, met hoogwaardige werkgelegenheid in industrie en logis-tiek. Terwijl in het oosten in het land van Kloosterzande, Lamswaarde en Hulst van de bourgondische landelijkheid kan worden genoten. Op de schorren van Saeftinge heerst de mariene natuur in al haar glorie. Zeeuws-Vlaanderen is het land met de laagste concentratie stoplichten en de hoogste score aan Michelinsterren per vierkante kilo-meter. Met Plan Waterdunen wordt nieuwe natuur geschapen en rond Perkpolder gonst het van de geruchten over plannen met golflinks, luxe wellnesshotels en vakantiepar-ken.                                                                                                                                 Als Zeeuw, zowel van boven als onder de Westerschelde, moet je wel geregeld gebruik maken van ons regionale lichamelijke kenmerk… een brede en spekgladde rug. Om alle journalistieke onzin over de randen van Nederland te pareren. Die NRC ligt allang in de doos van het oude papier.

   Send article as PDF   

1 thought on “Zeeuws-Vlaamse dobbernegers..?

  1. En zo is’t!! Vorige week zat ik 2 uur in de file! Blij om weer terug in Zeeland te zijn!

Reacties zijn gesloten.