Surprise…!

 Bestand:Yogi2.JPG

Mij is het nooit gelukt om me zonder kleerscheuren door de werken van filosofen als Socrates, Plato en Aristoteles heen te worstelen. Ook ben ik bij het lezen van Spinoza, Descartes, de Montaigne, Kant, Nietzsche en soortgenoten te vaak in slaap gevallen. Erg mijn best gedaan om Bertrand Russell goed te begrijpen, maar ik kon mij toch ook niet aan de indruk onttrekken dat die man vooral ontzettend slap en ingewikkeld zat te lullen. Mea culpa, maar het is niet altijd aan mij besteed geweest.

Godzijdank heeft onze derde millennium een paar filosofen opgeleverd die mij en de massa wel aanspreken. Duidelijke en korte citaten met zo hier en daar een cliffhanger, die ons raakt, tot nadenken uitnodigt of tot een verhit debat aan de bar leidt.        Hendrik Johannes Cruijff, ook wel bekend als “Het Orakel van Betondorp”, kon best een aardig balletje schoppen, maar vooral zijn prestaties als praktizerend filosoof zijn van een waarlijk excellent niveau. Hier volgt een bloemlezing van zijn overpeinzingen waar wij tesamen stil van worden en waarbij wij zijn woorden laten rondwalsen door onze smachtende breinen, als goede wijn in het glas…

 • De bal is een essentieel onderdeel van het spel…
 •  Als je meer dan één goal maakt dan de ander, win je…
 •  Als je op balbezit speelt, hoef je niet te verdedigen, want er is maar één bal…
 •  Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd…
 • Je gaat het pas zien als je het door hebt…
 • Ik maak eigenlijk nooit fouten, want ik heb enorme moeite om me te vergissen…
 • Als het niet loopt zie je weer hoe belangrijk de details zijn. Dan zijn er details die in detail verkeerd gaan…
 • Ik geloof niet omdat ik dus niet gelovig ben maar ik denk wel dat er iets anders is, maar daardoor geloof ik datgene wat ik dus denk dat er is…

Indrukwekkend zoals Cruijff met zijn pareltjes van ambachtelijk filosoferen, losjes van-uit de heup, al die minkukels zoals Jack van Gelder, Jan Mulder, Wilfred Genee en die gore Johan Derksen grandioos te kakken zet. Die kunnen na een hele avond zwetsen nog niet de helft uitleggen wat zijne eminentie H.J.Cruiff in een paar simpele woorden doet.

Toch moet zelfs Cruijff nog zijn meerdere erkennen in een Amerikaans fenomeen die in zijn jonge jaren als een zeer verdienstelijk honkballer, vrijwel altijd als catcher, bij de fa-meuze New York Yankees speelde. Maar die ook pas naderhand zijn absolute wereld-roem vergaarde als een begenadigd filosoof van de kouwe grond.                                  Lawrence Peter Berra is Amerika’s wijsgeer par excellence, beter bekend onder zijn filosofennaam Yogi Berra. Zelfs het befaamde en intellectueel hoogstaande Britse blad “The Economist” citeert hem veelvuldig en vereerde hem in 2005 door een unanieme jurybeoordeling met de pretentieuze titel… “The wisest fool of the past 50 years.”        Deze onderscheiding is Yogi Berra niet zomaar aan komen waaien, daar zijn heel wat visioenen en hallucinaties aan vooraf gegaan. Concentreert u zich maar eens diep op de volgende citaten. Wellicht doet u dan vannacht geen oog meer dicht…

 • De toekomst is niet meer wat het geweest is…
 • Honkbal is voor negentig procent een mentale kwestie; voor de ander helft is het fysiek…
 • Ga wel altijd naar de begrafenissen van anderen; anders komen ze nooit meer naar die van jou…
 • Het is moeilijk om voorspellingen te doen, vooral voor de toekomst…
 • Door gewoon goed te kijken, kun je veel zien…
 • Niemand gaat daar nog heen; het is er altijd veel te druk…
 • In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk; in de praktijk wel…
 • It ain’t over till it’s over…

Toen Mrs.Berra hem onlangs vroeg, want Yogi is tenslotte ook al achtentachtig, waar hij uiteindelijk na zijn overlijden begraven wilde worden, was het antwoord van de maestro: “Surprise me…!’

   Send article as PDF