De Beerputten van de Biblebelt

Een container van afvalbedrijf Vink in Barneveld in 2016.

Zondagavond 10 februari j.l. was er een herhaling van het TV-programma Zembla. Dat ging over de capriolen van ene firma Vink uit Barneveld.
Deze firma Vink kwam al eerder in het nieuws als een firma die afgekeurde kunststof-grasmatten kon recyclen. Daarbij ging van alles fout en vooral de firma Vink deed weinig goeds. Op zich niet zo verwonderlijk want in de sectoren waarin de firma Vink opereert, gaat er nog wel eens vaker iets fout. Niet alleen de firma Vink ging in de fout met die kunststofgrasmatten, maar ook de bestuurders van de provincie Gelderland. Met name de gedeputeerde Conny Bieze, die probleemloos alle overtredingen van de firma Vink accepteerde… omdat Vink zo’n grote speler was!

De redactie van Zembla bleef hardnekkig verder spitten en zodoende kwam er een nog veel smeriger zaakje aan het licht. Het opzettelijk storten van vervuilde grond onder een nieuwbouwwijk in Barneveld… De bewoners van die wijk furieus!                           Gevaar voor hun gezondheid en woedend omdat hun nieuwe huizen allemaal in waarde kelderden omdat die huizen ineens op vervuilde grond stonden. Door het graven van Zembla ontstond er een macaber spel waarin de gemeente Barneveld en de provincie Gelderland naar een alltime low zonken.                                                                       Het sjoemelen met vervuilde grond is voor firma’s als Vink hun ‘raison d’être’, daar bestaan ze van. Het komt echter in een heel ander daglicht te staan als blijkt dat over-heden dit tolereren of er wel heel ostentatief van wegkijken. Samen met een aantal zogenaamd onafhankelijke maar malafide keuringsbureaus om met fake-certificaten op papier de vuile zaken als schoon door te laten gaan, ontstaat er dan een heuse milieu-maffia. Met als doel grof geld verdienen door de samenleving te bedonderen.               De uitzending van Zembla was ronduit confronterend. Niet zozeer door de firma Vink maar vooral omdat overheden intensief bij dit soort malversaties blijken te zijn betrok-ken. Hoeveel ambtenaren zijn er dan wel niet corrupt of hebben tonnen boter op het hoofd?

Zulke zaken gebeuren heus niet alleen in Barneveld of Gelderland. De grondbalans en de zandbalans zijn in veel gemeenten ware goudmijnen.                                              De grondbalans bevat partijen verdachte of vervuilde grond. Die worden zodanig vaak naar diverse locaties getransporteerd dat men het zicht er volledig op kwijtraakt. Na verloop van tijd gaat men er van uit dat de vervuiling er via het grondwater wel zo’n beetje uitgeregend zal zijn en wordt de grond als schoon verkocht en gestort.             Op het afgesloten terrein in de bocht van de Sluisweg naast de Veerhaven liggen ook partijen grond schoon te regenen. De grond wordt dan nog een aantal keren omgegooid en daarna wordt het zaakje ineens afgevoerd met dertigtons kiepers. Eén keer de moeite genomen om er eens achteraan te rijden en de bestemming was verrassend…De zandbalans is voor grondverzetbedrijven en soms ook voor overheden een pure witwasaffaire. Overal in Nederland liggen enorme voorraden zand en geen sterveling weet precies hoeveel. Een fluitje van een cent voor een beetje creatief grondverzet-bedrijf om zwart zand om te wassen naar wit geld. Tijdens mijn vijfentwintig jaar verblijf in het Sloegebied heb ik daar de nodige krasse staaltjes van meegemaakt. Via ietwat omfloerste informatie van de gemeente Borssele werd ik op dit fascinerende toneel-spelletje attent gemaakt. Want er zijn binnen elke organisatie altijd afgunstige mensen die gaan lekken zodra ze niet mee mogen spelen.                                                        Op Kruse Veer werd een omheinde partij zand waaraan blijkbaar een luchtje zat, op creatieve wijze ‘behandeld’ en daarna verplaatst naar een zanddepot in de wijk waarop de kinderen vrolijk spelen. Geregeld staan er wagens te laden en ook in de wijk wordt het spul gebruikt als brandschoon zand.                                                                        Altijd interessant om hier in de buurt aanknopingspunten te zoeken met de door Zembla aan het licht gebrachte zaken. Dat Barneveld ook in de Biblebelt ligt en dat de firma Vink die daar bij het gemeente- en provinciebestuur op tafel kan schijten óók met knal-geel materiaal rijdt, zal natuurlijk puur toeval zijn. Maar alle verhalen wegend die er over het storten van verdachte grond op het oude Veerhaventerrein verteld worden, lijkt het zo langzamerhand wel helder waarom de gemeente Reimerswaal in de koopcon-tracten van  nieuwbouwhuizen op Kruse Veer de opname van een eeuwigdurend kettingbeding heeft geëist met een dwangsom van € 50.000,- om nooit over bodem-verontreiniging te klagen.

 

   Send article as PDF