Het Orakel genaamd Rutger

Afbeeldingsresultaat voor rutger schonis

Alleen de groten der aarde worden op maandagmorgen pontificaal genoemd in de 49ste editie van de Shippingnewsclippings. Rutger Schonis behoort tot een van hen. Rutger heet volksvertegenwoordiger te zijn. Niet zozeer voor Zeeland, maar wel voor D’66.        Rutger komt uit Middelburg.

Het grote nieuws dat Rutgertje had te melden, was dat Vlissingen uitstekend was voorbereid op de Brexit, zelfs op een harde Brexit. Uit analyses is het Rutger gebleken dat de Vlissingse haven opstoppingen op de weg of op het spoor kan opvangen. Er zijn plenty douaniers en parkeerterreinen beschikbaar, plus een indrukwekkend contingent wilde wuuven om de ongeduldig wachtende vrachtwagenchauffeurs aangenaam te ver-pozen. Het gaat Vlissingen heus niet gebeuren dat alles op de A58 tot Bergen op Zoom vaststaat door alle drukte. ‘Andere havens hebben het moeilijker..!’ is een laatste on-dubbelzinnige quote van onze koene heer Schonis. Zeeland zucht van opluchting. Burgemeester Bassie van den Tillaar van Vlissingen staat trots met de duimen achter zijn bretels.

Waarom verkondigt Rutger Schonis nu dit soort lulkoek..?                                      Opdracht van Sigrid Kaag!                                                                                                Sigrid Kaag is minister van Buitenlandse Handel en toevallig ook van D’66. Sigrid Kaag en haar collegaatje Cora van Nieuwenhuizen kletsen in de media de blaren op hun tong om het Nederlandse bedrijfsleven erop te wijzen dat àls zij in de problemen mochten komen door een harde Brexit, het helemaal hun eigen stomme rotschuld is. Dan hadden ze zich maar beter moeten voorbereiden… Een fabuleus nummertje kloten-klaren van Europese topklasse!                                                                                          Een Brexit, of ie nou hard of zacht is, blijft een door de Europese politiek veroorzaakte chaos. Die politiek is er niet in geslaagd om een land dat de EU wilt verlaten netjes door de zijdeur af te laten gaan. De politiek heeft er zoals gebruikelijk weer een enorme complexe teringzooi van gemaakt. Noem mij nu maar eens iets dat de politiek wèl goed kan regelen. Inderdaad… hun eigen onkostendeclaraties! Dat is dan ook wel het énige!   De gevolgen van een harde Brexit kunnen met name voor de Britse burgers keihard aankomen. Voor het bedrijfsleven aan beide zijden van de Noordzee kan het ook een flinke partij narigheid, ellende en inkomstenderving met zich meebrengen. Daar heeft het bedrijfsleven echt niet om gevraagd. Het bedrijfsleven bedrijft slechts economie en probeert geld te verdienen. Maar de Europese politiek is er in geslaagd om na onnoe-melijk veel bilateraaltjes, topconferenties en fotoboeken propvol met glossy groepsfoto’s van minzaam glimlachende Europese ‘leiders’, er een imposante staatsrechtelijke en economische bende van te maken. Niet in het minst omdat eigenlijk niemand weet wat er precies gaat gebeuren. Een perfecte politiek gecreëerde Millenniumbug!

Vanwege dit kolossale onvermogen om ook maar iets behoorlijk te regelen, nemen Rutte, Kaag, Van Nieuwenhuizen, Schonis en nog een heleboel andere dappere Dodo’s nu dat de chaos compleet is, de vlucht naar voren. Zij beweren daarom nu doodleuk dat indien bedrijven schade lijden, die bedrijven dat helemaal aan zichzelf te wijten hebben. Hadden ze zich maar beter moeten voorbereiden op iets dat zij echter totaal niet kònden overzien. ‘Zoiets heet ondernemen..!’ beweert de politiek dan met een stalen smoelwerk. Het bedrijfsleven kan de politiek in geen elk geval iets verwijten, dus mag het bedrijfsleven zelf voor de kosten opdraaien. Overigens zal dan dat bedrijfsleven ook weer rücksichtslos de rekening doorschuiven naar waar elke rekening per definitie altijd terechtkomt… bij de consument.

Net zo min dat ik bij de Millenniumbug wist wat er precies stond te gebeuren, weet ik nu ook niet wat de Britten en de rest van de wereld allemaal staat te wachten bij een half-zachte of harde Brexit. Er zijn natuurlijk weer wel talloze consultants die hun zakken lopen te vullen vanwege de onzekerheid en soms zelfs de blinde paniek. De wapens worden weer uit het vet gehaald bij de altijd strijdlustige Ierse katholieken en Noord- Ierse protestanten. Een fataal gebrek dreigt voor allerlei in de UK gepatenteerde medi-cijnen en medische hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld pacemakers.                          Velen twijfelden al hoe ‘goed’ de EU voor ons was, maar zodra er ook maar eentje de EU verlaat, stort de Europese gemeenschap haar lidstaten in een chaos.                   Alleen voor Rutger Schonis nog eventjes… om in Zeeland de A58 te laten verstoppen hebben we geen Brexit nodig. Eén regenbuitje of een kop/staartbotsinkje in de Vlake-tunnel is al genoeg.

   Send article as PDF