Zo vrij als God op Tholen…

De magnifieke video hierboven is van Chris Rombouts. Ik ken hem persoonlijk niet.        Maar geniet al jaren op YouTube en in Shippingnewsclippings van zijn sublieme haar-scherpe beelden van schepen. Ik stel me zo voor dat Chris op mooie dagen zijn drone in de kofferbak van zijn auto zet en naar de zeedijk van Walsoorden rijdt. Vervolgens maakt hij de meest fantastische opnames van schepen. Als hobby en lekker in z’n eentje.

Zelf heb ik een kleine twintig jaar op sportvliegtuigen gevlogen. Daar zijn brevetten voor nodig en daarna kan je in zo’n ding gaan vliegen. In je uppie of met een co-pilot, dat mag je helemaal zelf weten. Geen enkel probleem om alleen op Zeeland Airport op te stijgen om een uurtje later ergens op een Engels veldje een kopje thee te gaan drinken. De JSF F-35 is het nieuwste speeltje van de Nederlandse luchtmacht, kost een slordige 90 miljoen euro en wordt door één piloot gevlogen. Die zit vanonder een peperdure helm rond zich heen te koekeloeren en een beetje met een joystick te pielen om dat ding in de lucht te houden.                                                                                              De A-380  van Airbus is het grootste verkeersvliegtuig ter wereld. Deze kolos wordt door twee piloten gevlogen. Vaak is er nog wel een derde co-pilot aan boord vanwege de lange afstanden die er met zo’n apparaat worden gevlogen. Ook de A-380 wordt met speciale joysticks gevlogen.                                                                                                Van de allereerste testvlucht op woensdag 27 april 2005 zond de Franse TV2 later een geweldige documentaire uit. Testpilot Jacques Rosay zat tijdens de landing van die eerste vlucht van de A-380 op het vliegveld Blagnac bij Toulouse zich eigenlijk alleen druk te maken over in welke hangar hij nou eigenlijk zijn fiets had laten staan. Omdat die eerste vlucht op Blagnac door tienduizenden toeschouwers werd bijgewoond, was testpiloot Rosay ’s morgens maar wijselijk op de fiets naar het vliegveld gepeddeld om fileproblemen te voorkomen. Het landen van die fonkelnieuwe A-380 was voor de rest een eitje…

Flabbergasted las ik daarom het bericht in de PZC over het door de politie inzetten van drones op Tholen om wietkwekerijen op te sporen. Een test had aangetoond dat dit hartstikke goed ging. Dus zet dan meteen zo’n ding in het politiebusje en opsporen maar!                                                                                                                              Helaas werkt dat zo niet in Nederland, nog minder in Tholen en al helemaal niet bij de politie! Inzetten van drones mag alleen onder strikte voorwaarden. Volgens politie-woordvoerder Ed Kraszewski kunnen de drones niet bedrijfsmatig worden ingezet omdat de wetgeving daartoe ontbreekt… Dat moet niet alleen eerst in Nederland maar ook nog eens Europees met wetten worden geregeld. Daarnaast kan je natuurlijk niet zo maar elke modale smeris met zo’n ding op stap sturen. Daartoe moeten de agenten eerst tot dronepiloot worden opgeleid en dat duurt zes maanden. Voor een diender duurt dat nog eens extra lang omdat er ook eerst nog een veiligheidsopleiding aan vast-zit.                                                                                                                                  Het toppunt van het paarse krokodillengedrag was de bloedserieuze opmerking van woordvoerder Ed K dat voor het gebruik van één drone drie agenten moeten worden ingezet… Eén om het dingetje te bedienen, één smeris om op het cameraschermpje te kijken en instructies te geven aan de bedienende ‘piloot’ en een derde agent voor de supervisie… Aangezien de politie toch al chronisch manschappen tekortkomt, blijven ze voorlopig maar  steekproefsgewijs met busjes en snuffelhonden in de rondte rijden.        Resumerend… de Joint Strike Fighter en sportvliegtuigen worden alleen gevlogen, een Apache gevechtshelikopter of een verkeersvliegtuig met z’n tweeën en een drone van anderhalve kilo wordt door drie hoogopgeleide politiepiloten gemanaged.

Geen idee hoeveel criminele wietkwekers zoal de PZC lezen, maar reken er maar op dat die ‘pien in dur buuk’ van het lachen hebben gehad. Die wietkwekers moeten er toch net als ik wel haast tot de conclusie komen dat de politie met allerlei lulsmoesjes er van onderuit probeert te komen om effectief wietkwekerijen op te gaan sporen.         Zèg dan gewoon hetzelfde wat tegen iedereen wordt verteld die de diefstal van zijn fiets of zijn tuinkabouter komt aangeven. Namelijk dat het opsporen van wietplantages geen prioriteit heeft. Dan weten die wietkwekers het tenminste helemaal zeker dat ze op Tholen niets te duchten hebben. Frankrijk heeft nu definitief afgedaan. Het spreekwoord luidt voortaan…‘Zo vrij als God op Tholen’.

   Send article as PDF   

2 gedachten over “Zo vrij als God op Tholen…

  1. Jaren geleden, toen de veerboot nog voer, stond Chris ook al vaak in Walsoorden aan de dijk. Hij reed toen ik een knalrode, open Ford Mustang en parkeerde die doodleuk op het smalle piertje. Ik herinner me ook nog dat hij gek was van de Canadese lakers en daarvoor speciaal naar Canada vloog. Zijn filmpjes met de drone zijn echt geweldig mooi.

Reacties zijn gesloten.