Wie koopt er nou zo’n dure ouwelullenbak?

Afbeeldingsresultaat voor audi q3 2019

 

Hoewel eigenlijk helemaal geen autofreak, las ik laatst in de NRC een autotest over de Audi Q3. Een SUV uit het wat hogere prijssegment. Van de auto zelf kon ik niet opgewonden raken. Van de tekst van die autotest wel. Hier werd doodleuk de reputatie van mijn hele generatie door het slijk gehaald en niet zo zuinig ook! Die nieuwe Audi Q3 werd namelijk als volgt gerecenseerd….

 • Alleen geschikt voor bejaarden.
 • Een auto met de uitstraling van een kampeertent.
 • Een SUV voor zestigers die hun hypotheek geheel hebben afgelost.
 • Voor grijsaards die uit de kinderen zijn en na de aankoop van de camper nog wat geld over hebben.
 • Voor hen die graag wat hoger willen zitten en voor wie de prijs toch niets uitmaakt.
 • Wie de pensioenen echt wil zien verdampen moet op een doordeweekse dag onder kantooruren maar eens bij een supermarkt gaan posten.
 • Oud-accountants in een VolvoXC60 en ex-ambtenaren in uitbuikende KIA’s en Hyundai SUV’s.
 • Een auto met een afschrijving waarvan een arme sloeber naar de universiteit had gekund.
 • Hiermee ziet een twintiger met een torenhoge studieschuld en wankele vooruit-zichten hoe goed dit uitverkochte land voor zijn grootouders heeft gezorgd.
 • Een auto voorzien van een prachtig multimediasysteem dat voor de bedaagde digibeet nog net is te volgen.

Deze autotest had weinig met auto’s te maken, overduidelijk meer met de diepe frus-tratie van de auteur tegen de status van de generatie babyboomers. Auteur was Bas van Putten, een 54-jarige freelance journalist. Of hij ook familie is van de familie Van Putten waar we laatst onze Ford SUV hebben gekocht, weet ik niet. Maar dan is ie ongetwijfeld van de arme tak. Freelance journalisten verdienen het zout in de pap niet. Misschien rijdt ie zelf wel in zo’n ouwe roestige Dacia. Zou best kunnen.

Het bashen van gepensioneerden is heel populair tegenwoordig. Geen minister of politicus die het lef heeft om te verkondigen dat onderwijzers, ambtenaren of politie-agenten gekort gaan worden op hun salaris. Ze kijken wel link uit! Maar heel nonchalant opmerken dat door de lage rentestand binnenkort de pensioenen weer wel eens gekort zouden moeten worden, is ‘bon ton’ in Den Haag. Als de bladeren van de bomen vallen, de NS met vertraging gaat rijden, wordt er steevast geroeptoeterd dat de pensioenen weer’s moeten worden gekort. Da’s elk jaar hetzelfde liedje. Het begint een soort maat-schappelijke wetmatigheid te worden. Van een uitstekend pensioen genieten zit tegen-woordig in ongeveer dezelfde waarderingscategorie als een aantal ramen exploiteren op de Amsterdamse Wallen.

Ik kan er eigenlijk wel om lachen.                                                                                 Hoe goed Bas van Putten c.s. zijn best ook doet en zijn venijn de vrije loop laat, heb ik toch namelijk nooit het idee gehad dat ik ook maar iets verkeerd heb gedaan. Met geld  verdienen door hard en lang te werken, is niet zoveel mis. Net zo min dat er erg veel mis is met mijn babyboomgeneratie. Allemaal veertig jaren plus gewerkt. De ene vaak wat harder dan de ander. En ook soms wat slimmer. Elke week feest in het weekend vonden we wel wat overdreven en een beetje rustigjes aan met de vakanties was ook niet verkeerd. Consumeren was ook nog niet zo’n allesoverheersende verslaving als tegenwoordig. Gewoon even wachten tot je genoeg geld had om iets te kopen, wàs geen teken van bittere armoede. Maar door zoveel mogelijk de aloude boerenwijsheid te blijven hanteren dat je een dubbeltje maar één keer uit kunt geven, werd er door de tijd heen wat opgebouwd. Een bankrekening en/of onroerend goed.                                 Dus konden er huizen worden gekocht, hypotheken snel worden afgelost, als je al je geld niet over de balk smeet, niet blind achter elke hype aanrende en niet verzuimde om premies af te dragen voor een goed pensioen. Om te berekenen hoe dat nu kan dat een deel van die bejaarde gepensioneerden er goed voorstaan, is geen hogere wiskunde nodig. Het gewone boerenverstand blijven gebruiken en aanzienlijk minder uitgeven dan erin komt. Dan kan zo’n ouwe knar later gewoon zo’n belachelijk dure Audi Q3 van kopen als ie dat nou zo dolgraag wilt. Ook als ie daarmee Basje van Putten en zijn kleinzielige geestverwanten strontjaloers maakt.                                         Eén gratis advies aan die bejaardenbashers… snaveltjes dichthouden en vooral die handjes laten wapperen!

 

   Send article as PDF   

3 gedachten over “Wie koopt er nou zo’n dure ouwelullenbak?

 1. Het is voor de heer Bas van Putten te hopen dat hij de 60 niet gaat halen.
  En dat is al over 6 jaar!
  Anders moet hij ook in een Q3 gaan rijden.
  Het ziet er in ieder geval hoopvol voor hem uit, zo oud zo als hij er nu uitziet gaat hij in ieder geval niet worden.

  • Bas van Putten mag wat mij betreft dik honderd jaar oud worden.
   En van zijn riante eigen verdiende pensioen pontificaal in een Rolls Royce rijden.
   Zolang hij maar ophoudt om denigrerend te schrijven over mensen in de hogere leeftijdscategorie.

Reacties zijn gesloten.