Een zeeman laat niemand verdrinken

Afbeeldingsresultaat voor sea-watch 3

Alle jaren dat ik gevaren heb, hoorde ik tijdens het wachtlopen op de brug altijd geruis, gepiep en gekraak. Dat kwam uit de wachtontvanger die nacht en nacht bijstond op de internationale maritieme noodfrequentie 2182 Khz. Iedereen die op zee in nood ver-keerde kon, als hij een radiozender had, hierop een noodsignaal uitzenden. Een door-dringend geluidssignaal gevolgd door het altijd sinistere…‘Mayday-mayday-mayday…all-ships-all-stations…mayday-mayday-mayday!’ Het Engelse woord ‘Mayday’ is een linguïstische verbastering van het Franse ‘M’aider’ dat gewoon ‘Help me!’ betekent.
De ontvangst van elk noodsignaal, al was het nog zo zwak, moest altijd in het zee-journaal worden vermeld. Evenals de reactie hierop. Ook als er verder niet op kon worden gereageerd, moest dat vermeld worden. Te hulp schieten op zee was nooit een gratuite zaak, het was verplicht. Een plicht voor elke zeeman. Volgens de Schepenwet, artikel 9- lid 1. Er staat zelfs ook gevangenisstraf op bij het niet-nakomen. En al het overwerk verricht tijdens een noodsituatie wordt nooit betaald. Daarom las ik laatst met stijgende verbijstering in de Schuttevaer een artikel over Jeroen Peters, de kapitein van de ‘Sea-Watch 3’. Dat schip wordt op charitatieve wijze ingezet om mensen te redden die tijdens hun vlucht vanaf de Libische stranden naar Europa op de Middellandse Zee in de problemen of in nood zijn geraakt. Zo langzamerhand kent iedereen helaas maar al te goed al die verhalen over de mensonterende toestanden die in de vluchtelingenkampen in Libië heersen. En over de meedogenloze mensensmokkelaars die deze mensen tegen hoge vergoedingen in wrakke rubberboten met halfgare buitenboordmotoren de zee opjagen. Nadat het Italiaanse eiland Lampedusa en het eiland Malta overspoeld waren met vluchtelingen, zwermden de vluchtelingen uit tot naar de zuidkusten van Sicilië. De Italiaanse regering, onder druk van rechtse populisten, besloot toen niet alleen de grenzen en de havens te sluiten voor vluchtelingen maar trok ook alle patrouillerende marineschepen terug. Ons Europees migrantenbeleid…‘Portichiusi’… De poorten dicht…‘Flüchtlinge… Raus!’

Toen daarop voornamelijk Noord-Europese hulporganisaties zoals Open Arms, SOS Mediterranée, Jugend Rettet, Artsen-zonder-Grenzen en Sea-Watch zelf schepen inzetten om hulp te bieden, werden ook deze schepen de toegang tot Italiaanse havens geweigerd. Hulpschepen boordevol vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden werden gedwongen dagenlang op zee te blijven. Toen kapitein Peters met de ‘Sea-Watch 3’ al in diverse havens was geweigerd, mocht hij uiteindelijk in Catania, op de oostkust van Sicilië, binnenlopen. Daar werd het schip op verzoek van de Nederlandse overheid direct aan de ketting gelegd. Met bizarre bureaucratische argumenten werd het schip belet om weer uit te varen. Groteske door de Nederlandse ILT uitgevoerde inspecties  saboteerden wekenlang de hulpverlening aan de drenkelingen. In 2019 constateren we dat vanwege expliciete tegenwerking van diverse EU-staten elk jaar vele duizenden vluchtelingen de verdrinkingsdood sterven. Al die doden, mannen, vrouwen en erg veel kinderen, sterven vanwege ons EU-beleid. Hulpverlening is door de EU verboden, het zou alleen maar ‘aanzuigend’ werken op de komst van nog meer vluchtelingen. Deze mensen worden dus geofferd, anno 2019. Daar bestaan allerlei uitdrukkingen voor. Het meest toepasselijke woord voor deze barbaarse EU-beleidslijn is ‘Endlösung’. Een individueel iemand die een noodlijdend medemens bewust aan zijn/haar lot overlaat, is beestachtig en strafbaar. Terecht! Een plichtsgeile overheidsvertegenwoordiger die een beleid uitvoert om duizenden hulpeloze mensen te laten verdrinken, wordt door het toenemende Europese rechtspopulisme op het schild gehesen. En wij allen weten het! Wij weten allemaal wat er gebeurt. Maar dat dit verder geen enkele invloed van betekenis kan uit oefenen om dit barbaarse beleid te stoppen en wij allen toch liever wegkijken dan protesteren, is een luguber signaal. Een signaal dat we al vaker in de geschiedenis hoorden toen een mens-vernietigend beleid werd opgedragen door een onmenselijk regime. Daar moeten we dan decennia later elk jaar twee minuten stil voor zijn, staande voor het Nationaal Monument. Wie geeft de opdracht voor het oprichten van een monument voor de Verdronken Vluchteling? De ‘Sea-Watch 3’ kon na uitvoerige politieverhoren van kapitein Jeroen Peters en na veel eindeloos touwtrekken over de meest onbenullige details de haven van Catania weer verlaten. Het had maar weinig gescheeld of er waren zeelieden gearresteerd omdat zij mensen hadden gered… De hele bemanning bestaat uit vrijwilligers. Van kapitein tot kok en van de matrozen tot de drie artsen. Dàt geeft mij een piepklein lichtstraaltje hoop in een steeds donkerder wordend Europa.

   Send article as PDF   

1 thought on “Een zeeman laat niemand verdrinken

  1. Als we de uitslag van de laatste verkiezingen beschouwen dan ziet het er nog slechter uit voor onze medemensen uit die uit wanhoop op zoek zijn naar een overleven. Een gevaarlijke gek die als de rattenvanger van Hamelen met zijn gewetenloze aanhang door een groot percentage van onze bevolking wordt gekozen en bejubeld als een nieuwe dictator, werd vandaag door alle media op het schild geheven als een held! Het kan zomaar zijn dat onze kinderen en kleinkinderen de prijs van onze lafhartige houding hier in Europa straks duur gaan betalen!

Reacties zijn gesloten.