Onze voorouders deden het ook al…

Gerelateerde afbeelding

Volgens de juridische literatuur staat in een bestemmingsplan wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren. Wat er in een bepaald gebied mag worden gebouwd of verbouwd en hoe de grond en de gebouwen mogen worden gebruikt. Goed verhaal, tòch? Geen woord Spaans bij!

Met het bestemmingsplan in de hand weet de burger waar hij zich aan te houden heeft en ziet de gemeente erop toe dat het bestemmingsplan wordt gehandhaafd. Dan wordt er met één maat gemeten en kunnen we geen scheve gezichten krijgen. Het idee is fenomenaal, maar de uitwerking en de opvolging vaak een nachtmerrie. De Raad van State wordt helemaal knettergek van al het gedoe over bestemmingsplannen. Net als belastingontwijking bestaat er ook bestemmingsplanontwijking. Dan staat er in zo’n plan nog net een deur op een kiertje en probeert een linkmiechel daar weer (mis)gebruik van te maken. Het wordt echter een zooitje als een gemeente zelf met een bestemmings-plan goochelkunstjes gaat uithalen.                                                                         Veertig jaar terug stelde ik een communistische Cubaanse wetshandhaver de vraag… ‘La ley para el pueblo ò el pueblo para la ley…?’ Is de wet er voor de mensen of zijn de mensen er voor de wet? Die Cubaan was meteen de klus kwijt. Het lijkt erop dat men er op het gemeentehuis van Reimerswaal ook nog niet helemaal okselfris uit is. Zodoende kan het met die bestemmingsplannen van de gemeente Reimerswaal alle kanten op-vliegen…

De gemeente kan achterbaks het bestemmingsplan aanpassen. Althans dat vond Rudi Pieters, de baas van Scheepswerf Reimerswaal, toen de gemeenteraad vorig jaar maart achter gesloten deuren een voorbereidingsbesluit nam voor een nieuw door de Raad van State verordonneerd bestemmingsplan. Hierdoor werden de werktijden van de werf beknot. De gemeente gaf ruiterlijk toe dit geheime besluit te hebben genomen om de werf de pas af te snijden. En om een paar omwonenden tegen teveel geluids-overlast te beschermen. Of dat nu ook zo achterbaks was, is arbitrair. Maar trans-parant en helemaal koosjer was het ook niet.

De gemeente kan zich krampachtig achter een bestemmingsplan verschuilen. Toen in 2010 een paar boeren en tuinders een vergunning aanvroegen voor een kleine bio-vergister bij Rilland, werd het bestemmingsplan erop aangepast. Nu bijna tien jaar later energiereus ENGIE hiermee aan de haal gaat en een enorme overlast veroorzakende strontfabriek wilt bouwen, verschuilt de gemeente en vervolgens de provincie zich heel hypocriet achter het bestemmingsplan. Wat voor de scheepswerf Reimerswaal wèl aan-leiding was om vanwege overlast voor omwonenden het bestemmingsplan te beknot-ten, geldt voor ENGIE blijkbaar niet. Want daar zijn juist heel veel omwonenden tegen, stèrker…daar is helemaal niemand vóór! Het bestemmingsplan werd hier als een ondoordringbaar bestuurlijk schild gebruikt. Rare zaak… waarschijnlijk wel door een jurist uit te leggen, maar vast niet aan een normale burger. Bestemmingsplannen gebruiken om de publieke opinie te negeren…

‘If you scratch my back, I’ll scratch yours…was voor onze primate voorouders al heel gebruikelijk om iets te kunnen ritselen. Geldt ook voor bestemmingsplannen, vrienden-dienstjes dus!                                                                                                                       De Koninklijke Sinke bouwde in 2016 een recyclingloods die in strijd met het geldende bestemmingsplan was. De buurman pikte dat niet want nergens in het bestemmings-plan stond dat hij een vuilstortplaats naast zijn perceel hoefde te tolereren. Maar hij moest wel  naar de Raad van State om zijn gelijk te krijgen. De gemeente Reimerswaal had ook doodgewoon kunnen toegeven dat er iets niet klopte, maar dat zit nu eenmaal niet in het DNA van een gemeente. Zij jagen bij voorkeur de gemeenschap en de tegenpartij op hoge juridische kosten. De Raad van State gaf de buurman groot gelijk en dus zou Sinke die illegale loods moeten afbreken…                                                 Dat zou inderdaad altijd moeten, maar niet voor de Koninklijke Sinke in Reimerswaal! Die wint niet voor niks elke aanbesteding voor elk karweitje. Sinke heeft hier heel wat ruggetjes gekrabd! Dus pakte wethouder Sinke (…) z’n gummetje en potloodje en ging net zo lang in dat bestemmingsplan zitten stuffen en krassen tot de loods van Sinke mocht blijven staan…                                                                               Bestemmingsplannen kunnen binnen het ‘oldboys-network’ heel elastisch voor bedrij-ven zijn maar worden bijzonder rigide toegepast op particulieren. Begin 2017 moest Ko Ruissen toenmalig wethouder Izak Vogelaar nog met een verzengende ‘jihad’ dreigen om te voorkomen dat zijn prachtige tuinhuisje onderaan de Willebroeksnol in de polder bij Waarde werd gesloopt.

 

   Send article as PDF