De Tokkie van Kruse Veer

Voor de zekerheid de bouwvergunning R-2008/187 d.d. 18-11-2009 er nog maar eens op nageslagen. Maar er staat inderdaad niets over in! Er staan de gekste dingen in zo’n vergunning maar niet dat de vergunningnemer er geen rommeltje van mag maken. En ook niet dat indien dat het toch het geval mocht zijn, die bouwheer het dan als de gesmeerde bliksem moet opruimen. Geen stom woord! In Reimerswaal is een bouw-vergunning blijkbaar meteen ook een vervuilvergunning…

Aan de Vlissingse Boulevard Bankert zevenentwintig jaar midden tussen de nieuwbouw van een tiental torenhoge appartementencomplexen gewoond. Gebouwen tot tachtig meter hoog. Kan me echt niet herinneren daar ooit een probleem te hebben gezien of meegemaakt met buitensporig bouwafval.                                                                       In het Borsselse Sloegebied en op de Rotterdamse Maasvlakte dertig jaar lang de nieuwbouw van logistieke megaprojecten gecoördineerd. De bouwplaats was altijd hèt visitekaartje van de hoofduitvoerder. In één oogopslag kon je dan zien hoe het met het vakmanschap van zo’n man was gesteld. Nooit veel te mopperen gehad. Sympathieke en zeer deskundige hoofduitvoerders meegemaakt, altijd wèl met de mentaliteit van een Dobermann Pincher. Op bouwplaatsen hoorden bouwmaterialen te liggen, géén tering-zooi.                                                                                                                                De aannemer waarmee jarenlang werd gewerkt, was een Brabants bedrijf. Sprangers Bouwbedrijf uit Breda, werkzaam door heel Nederland. Een schone opgeruimde bouwplaats was een onderdeel van hun bedrijfsfilosofie en hun uitvoerders werden daarmee geïndoctrineerd.                                                                                                   Van Agtmaal is ook een Brabants bedrijf. Maar daar houdt wat dat betreft de verge-lijking wel op. Bouwtempo, bouwuitvoering, bouwkwaliteit en projectoplevering zijn zoals vanachter het hek beoordeeld kunnen worden niet bepaald om over naar huis te schrijven. Er zijn maar bar weinig complimenten te horen, integendeel. Van Agtmaal steekt er wel met kop en schouders bovenuit als het gaat om het maken van een onge-lofelijke bende. Uit alles blijkt dat niemand op de bouwplaatsen ook maar enige intentie heeft om emballage, plastic of bouwrestanten op te ruimen.                                              Toen recent dan ook de eerste echte storm over de bouwplaatsen raasde, was de ravage buitensporig, op het hilarische af. Moest alleen wel de rolluiken laten zakken om ramen te beschermen tegen rondvliegende isolatieplaten. De dag daarop werden door Van Agtmaal de bouwhekken weer rechtgezet en alleen de grootste weggewaaide zaken die overal door Kruse Veer lagen, opgeruimd.                                                         Wat achterbleef is vergelijkbaar met de echte schade van de overboord gespoelde containers van ‘MSC ZOE’… die zevenentwintig miljoen plastickorrels op de Wadden-eilanden. Overal door Kruse Veer liggen in de tuinen van de inwoners, in perken, in bermen en in het grastalud grote hoeveelheden deeltjes PUR-schuim, polystyreen en ander plastic afvalmateriaal. Afbraaktijden van tientallen jaren. Een gratis souvenir voor de inwoners van Kruse Veer. Opdat we toch nog maar lang aan de firma Van Agtmaal uit Oudenbosch zullen mogen blijven denken.

Een haast nog groter raadsel is dat in een tijd waarin het openbaar bestuur voortdurend tekst tekort komt om duurzaamheid en zorg voor het milieu te prediken, het vrijelijk rond laten slingeren van bouwafval blijkbaar probleemloos is toegestaan. Er staat toch niets over een verbod in die bouwvergunningen, dus dan mag het zeker ook..?                     Heel af en toe is er wel een anonieme hondenbezitter te zien die met een goedmoedige Labrador voetje voor voetje door de wijk schuifelt. Vermoedelijk een ambtenaar van Bouw- & Woningtoezicht die met behulp van zijn blindengeleidehond een inspectie-rondje maakt…                                                                                                                 Dat het bouwafval door de hele wijk wordt getolereerd, is een van de grootste bestuur-lijke mysteries van Kruse Veer. Volgens geruchten beschikt Reimerswaal toch over een BOA. Hier in Kruse Veer hebben we dat fenomeen nog nooit mogen aanschouwen. Da’s dus geen BOA… meer een geheimagent. Hij heeft het trouwens ook hartstikke druk om minderjarige meisjes als loktieners in lokale supermarkten en sportkantines stiekem alcoholische drankjes te laten kopen.

Maar er is gelukkig ook nog goed nieuws..! Buurtgenoten van het Bewonerscomité Kruse Veer hebben geheel tegen elke logica in en ondanks al het gehoon dat die Tokkie van een aannemer zijn eigen zooi maar zou moeten opruimen, samen besloten om met vrijwillige bewoners een ‘cleansweeping’ actie te organiseren om Kruse Veer weer een beetje toonbaar te maken. Ik heb wel even wat zinloze emotie moeten weg-slikken, maar toch besloten om me daarvoor aan te melden. Alleen voortdurend aan de zijlijn te staan roeptoeteren, is in dit geval een beetje te gemakkelijk.

   Send article as PDF