De Sweepers van Kruse Veer

Als je zoiets verplicht stelt, krijg je uitsluitend middelvingers te zien… Maar een oproepje op Facebook om op vrijwillige basis op zaterdagmorgen de buurt te gaan schoonmaken van weggewaaid zwerfvuil, leverde van alle kanten bijval op. Zo zitten wij saampjes ongeveer in elkaar… Schimpen, schelden en iedereen de schuld te geven, maar op het moment dat gewone ‘burgerzin’ wordt gevraagd, dan is het er ook ineens. Pràchtig!

Na de zware storm van begin Maart was Kruse Veer bezaaid met bouwafval. Een ongelofelijke bende! Voornamelijk isolatiemateriaal, PUR- en piepschuim en plastic in alle verschijningsvormen. De hoofdveroorzakers van de troep, aannemers Van Agtmaal en Van de Velde deden net of hun neus bloedde en keken een andere kant op. Welke kant is onduidelijk, want de teringzooi lag overal. Enkele dames die van doorpakken weten, organiseerden via een uitstekend meewerkende gemeente Reimerswaal genoeg handschoenen, vuilnisgrijpers en plastic zakken.                                                         Een qua leeftijd zeer gemêleerd gezelschap formeerde zich op de boulevard om de instructies van de vrouwelijke Akela’s van Kruse Veer in ontvangst te nemen. Vrij simpel, alles wat niet groen was en niet meer bewoog, moest worden opgeruimd.          Het was vooral heel goed dat er een aantal kinderen bij waren die met bovenmodaal enthousiasme aan de slag gingen. Ze vonden het niet alleen prachtig om te doen, om te laten zien wat ze allemaal opraapten, maar ze kregen ook een niet onbelangrijke levensles mee. Namelijk dat er blijkbaar erg veel asociale volwassenen zijn die er zo’n enorme bende van maken dat zij dat nu op moesten gaan ruimen… Maar de kinderen waren niet zo rancuneus dan een heleboel andere volwassenen die vinden dat ieder zijn eigen troep maar moeten opruimen. Deze kinderen maakten deze bekrompen afweging helemaal niet en gingen fanatiek aan de slag met hun knijper en plastic zak. Een bijzonder educatief spelletje.                                                                                        Het talud van de boulevard, de Schonewal en de bermen en sloot naast de Zwarteweg werden door de menigte joelend, grappend en grollend ontdaan van alle zooi. Wat we zoal vonden…? Wat eigenlijk niet! Natuurlijk talloze blokken isolatie, repen plastic, stukjes piepschuim, ballonresten en flodders PUR-schuim. Maar ook Red Bull blikjes, yoghurtpakken, dekens, saladebakjes en alles wat een schaftende bouwvakker niet meer nodig heeft en royaal om zich heen strooit. Hoppa… alles in de plastic zak! Ietsje minder plezant werd het toen we in de sloot naast de Zwarteweg niet alleen veel bouwafval vonden maar ook plastic zakken met huishoudelijk afval. Daarvan vonden we er ook nog een aantal in de waterberging naast de verlengde Schonewal. Blijkbaar zijn er toch ook nog een aantal ernstig geestelijk gestoorden die hun vuilniszakken gewoon uit de auto flikkeren…! Onvoorstelbaar!                                                                             Worstelend om die halfvergane vuilniszakken uit de sloot te bergen, hebben we geza-menlijk de dure eed gezworen de eerste de beste die nog eens zoiets flikt, te zullen achtervolgen desnoods tot aan z’n voordeur, kentekens noteren, foto’s  nemen en de politie bellen!

De waterberging langs Schonewal was de apotheose van onze Kruse Veersevervuiling! Behalve allerlei plastic, hele isolatieplaten en bonken PUR-schuim lagen daar ook grote stukken hout, een houten ladder en een complete pallet in. Nou, meneer Van Agtmaal en/of meneer Van de Velde…die zijn er ècht niet ingewaaid. Die zijn er doodgewoon ingedonderd!

De echte diehards van de sweeping-gang onder aanvoering van Akela Sylvia stroopten de mouwen op en gingen aan de slag. De isolatieplaten werden door de onverschrok-ken kinderen als vlotten gebruikt om de rotzooi midden uit de plas op te vissen. Buur-mannen gingen om harken en lieslaarzen. Binnen de kortste keren onderging een zwaar vervuilde plas de metamorfose tot een ordentelijke waterberging. Natuurlijk waren er veel te weinig vuilniszakken maar die werden rapido uit de garage van een van de sweepers gehaald. De opruimwoede kende geen grenzen. Opruimen werd op een gegeven moment gewoon een obsessie… Ook al was er nog maar een gedeelte van de wijk onderhanden genomen.

Het resultaat mocht er zijn. Een indrukwekkende verzameling zakken, zooi en rommel die door de gemeente later werd opgehaald. Schoenen, spijkerbroeken en jacks onder de moddervegen, zere ruggen en stijve knieën, maar iedereen had een bijzonder voldaan gevoel. Een applausje voor de hard meewerkende kinderen.                       Akela Marjolein en anderen, hartstikke bedankt voor het initiatief! Volgende keer kunnen jullie weer op ons rekenen.

   Send article as PDF   

2 thoughts on “De Sweepers van Kruse Veer

  1. Wat een mooi verhaal. Gelukkig zijn er nog mensen die er geen rotzooi van maken en bereid zijn de troep van anderen opruimen. Chapeau! Hopelijk leren de Klerelijers hier van!

Reacties zijn gesloten.