Vornehm geht die Welt zugrunde…

Na de blog ‘De Mediterrane Holocaust’ had ik het wel even gehad. Toen een Europese samenleving zonder merkbaar protest accepteerde dat we van overheidswege mensen die vanuit Libische kampverschrikkingen door mensensmokkelaars de zee op worden gejaagd, doodgewoon laten verdrinken, was ik bloggend even van de leg. Een time-out was onvermijdelijk.
Brave Nederlanders protesteren tegen allerlei dingen die niet okay zijn. Klimaat, pensioenleeftijd, Rutte, werkdruk, aardbevingen, milieu, loonsverhoging, Zwarte Piet, mestvergisters, Trump, zorgbudgetten, de dood van onschuldige trampassagiers in Utrecht, vuurwerk met Oudjaar, Gele Hesjes, dierenmishandeling, etc. Elk jaar zijn er alleen al in Nederland duizenden demonstraties. Zou ik die vlammende demonstratie tegen het verbieden van hulp aan vluchtelingen op zee misschien hebben gemist? Ook Nederlandse media zwegen… dóódstil.                                                             Godzijdank mocht het reddingsschip ‘Sea-Watch-3’ na een uitspraak van een mens-lievende Nederlandse rechter na 7 mei weer uitvaren. Begin juni las ik dat een groep internationale juristen de EU aanklaagt vanwege het onmenselijke Europese migratie-beleid. Tegelijkertijd wordt de kapitein van de weer uitgevaren ‘Sea-Watch-3’ op het Italiaanse eiland Lampedusa gearresteerd. Wegens mensensmokkel… En heel Neder-land kijkt weer de andere kant op… ‘Vornehm geht die Welt zugrunde!’                       Het is evident dat we met z’n allen in een schijnwereld leven. Onze samenleving is  evenals veel religies gebaseerd op opgedrongen waandenkbeelden. Onze maatschap-pelijke focus wordt zoveel mogelijk gericht op onze eigen bekrompen wereld, onze schijnbare onbenulligheden en ons stuitende eigenbelang. Daar vullen we onze levens, kranten en talkshows mee. Echte doeltreffende maatregelen om wereld, milieu en  klimaat te verbeteren, maken geen enkele kans. Het kost ons teveel geld en comfort. Iedereen die in Afrika wordt geboren, heeft naar onze stellige overtuiging geen enkel recht op hetzelfde leven dat wij als witte mensen als ons erfdeel beschouwen. In onze schijnwereld is het normaal dat Oost-Europeanen in onze vrachtwagens veel minder verdienen dan een Nederlandse Henk Wijngaard. En Afrikaanse vluchtelingen zouden toch echt beter moeten weten dan te proberen om die Middellandse Zee over te steken?                                                                                                                           De Kruse dominees preken zondags misschien dat we allemaal Kinderen van God zijn. De rest van de week weten wij heus wel beter. In onze obese schijnwereld van ‘Europa first..!’ waarin wij ons gulzig volvreten aan steeds meer welvaart, het milieu plus klimaat verzieken en ons zoveel mogelijk koelte toe laten wuiven door gedienstige migranten, maakt niemand zich druk om de laatste afrekening. Maar die komt…onhèrroepelijk! Daar zadelen we onze kinderen en kleinkinderen gemakshalve maar mee op. De finale factuur hebben wij onder couvert ter voldoening naar hen doorgeschoven. Wij hebben elkaar toch maar mooi wijsgemaakt dat alles en iedereen moet wijken voor ons eigen zorgvuldig gecultiveerde welzijn. Alles is geoorloofd om dat te handhaven. Negeren en wegkijken is onze nieuwe Europese staatsreligie. Al die migranten zijn totale losers, de Middellandse Zee is ònze vakantiebestemming en niet hùn laatste barrière naar een menswaardig bestaan.                                                                                                   Het duurde in mijn chronische naïviteit ook wel even voordat ik dat weer allemaal een beetje op een rijtje had… Overigens om stoom af te blazen is ook het bloggen uitge-vonden, dus dan doe ik dat weer maar…

   Send article as PDF   

8 gedachten over “Vornehm geht die Welt zugrunde…

  1. Het klopt allemaal wat hier in de bovenstaande reacties staat. We zouden inderdaad zeker wat moeten doen. Maar met een goed bedoelde blog en wat kreten hier en daar zal er weinig veranderen. Een grote ommekeer schrijf “revolutie” zou dan plaats moeten vinden zoals sociale verandering c.q. politieke veranderingen met alle gevolgen van dien. Waar zouden we dan belanden?

  2. Leren we het dan dus nooit? Op dit moment lees ik het boek, De rechtvaardigen, hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde’ van Jan Brokken. Het is een ‘Les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment’. Helden zijn het die enkele (Nederlandse en Japanse) consuls! Maar de anderen/de meesten? Zie ze gaan, de Joden. Sjokkend door Europa, berooid, vernederd en bedelend om het recht ook een plaatsje onder de zon te krijgen. En wij (Europa en Amerika) sloten ‘onze’ grenzen en onze ogen en ons hart. Wij herdenken vroom elk jaar de holocaust. En wij sluiten ‘onze’ grenzen, onze ogen en ons hart. Hebben we eigenlijk wel een hart?

      • Iedereen moet bij zichzelf te rade gaan. Heb je verdriet, of ben je boos of verontwaardigd dan heb je denk ik wel een hart. De consuls waren in de gelegenheid hun hart te volgen. Wij voelen ons machteloos. Het enige wat we nu (nog) kunnen doen is onze stem verheffen. Laten we daar vooral mee doorgaan.

  3. Blij dat je ‘terug’ bent Lex, ik was bijna weer in slaap gesukkeld, jij houdt me scherp!

  4. Het oog van de naald. Wie wil daar doorheen? Niet gemakkelijk, want dan moet je eerst alles wat je bij je hebt neerleggen en achterlaten. De vluchtelingen worden gedwongen dat te doen. Zij kunnen niet anders. Om vervolgens ergens aan te komen waar het neerleggen van rijkdom absoluut niet ‘nodig’ gevonden wordt, laat staan gewenst. De aanblik van berooiden jaagt schrik aan. Onbewust worden we geconfronteerd met hoe het leven ook kan zijn. Oh grote goden, oh nee! Dit willen we niet zien! En we wenden onze blik af. Wat we niet zien, dat is er niet.

  5. Die dappere kapitein van de Sea-Wach kan veroordeeld worden tot 10 jaar gevangenisstraf in Italië. Het land waar de Maffia welig tiert en talrijke middenstanders worden afgeperst. Onze meeste politici zwijgen en vinden heet belangrijker dat ene Timmermans een voorzitter wordt van een Europese commissie! Dat is pas nieuws in Nederland. Heel vaak zit ik me machteloos te schamen.

Reacties zijn gesloten.