Van Agtmaal… houdoe!

Met de oplevering van het tweede appartementengebouw aan Ravenstein is de eerste fase van de wijk Kruse Veer gereed. Nog wat kleine afwerkpuntjes. Het resultaat mag er zijn. Een van onze bezoekers noemde het onlangs zelfs een wijk met allure. Dat is ook zo.
Het blijft een speciaal gezicht om vanaf de A58 de hoog oplopende wijk als een enclave tegen de zeedijk te zien liggen. Zo speciaal dat we van een aantal recente nieuwe bewoners hoorden dat juist door dàt vergezicht, vanaf de snelweg na passage Krabbendijke, het de eerste aanzet was om er maar eens te gaan kijken.                     De wijkbeplanting is nog niet helemaal gereed maar de straten waarop de Reimers-waalse hoverniersbrigade zich heeft mogen uitleven, liggen er als plaatjes bij. Van de groenbrigadiers begrepen we dat zij naar eigen idee de borders in de straten mochten inplanten. Dat leverde fraaie stukjes vakwerk op waar we elk jaar meer plezier van zullen hebben.                                                                                                                  De dijkwallen van Schonewal en Gatenisse die het profiel van Kruse Veer bepalen, liggen er als natuurlijke vestingwallen bij. Die bewoners hebben een fabuleus uitzicht over het land, de akkers van Van Hootegem, het Inkelse bos, Hansweert en het dorp Kruiningen, terwijl ondertussen hoog boven de dijk de Maersken en MSC’ers majes-tueus voorbij schuiven. De voortuin bij de boulevard is mooi landschappelijk ingericht met duintjes en schelpenpaadjes. De aanvankelijke straatverlichting van een paar slechtbrandende gloeiende spijkers werd in 2016 vervangen door fraaie helderbran-dende armaturen, veilig en comfortabel.                                                                         Het moet vooral voor de Kruse Veer pioniers van het eerste uur, dus vanaf 2011, een  opluchting zijn dat zij eindelijk uit de bouwrotzooi raken. Iedereen wist natuurlijk vooraf dat er overlast zou zijn. Dat hoort nu eenmaal bij een nieuwbouwwijk. Maar dat het voortdurend zo’n bende zou worden, was voor iedereen een minder prettige verrassing. Deze surpriseshow stond onder de twijfelachtige regie van de firma Van Agtmaal uit Oudenbosch. Die huurde een legertje ZZP’ers en onverstaanbare laagbetaalden uit Oost-Europa in en ging daarmee knutselen. Met een vijfentwintigjarige ervaring in de utiliteitsbouw dacht ik er toch wel iets van te weten. Maar de performance van Van Agtmaal was een eyeopener. Tientallen voorbeelden van onveilig werken gezien. Waar-van een aantal gerapporteerd aan de Inspectie SZW in Den Haag. Followup…nul!      Huizen opleveren in straten zoals de Bredam, waarbij aan de andere kant nog volop gebouwd moest worden. Geen trottoir, geen straat, geen riolering… wel veel modder. Daarbij bleek de uitvoerder ook niet capabel om enige regie te voeren over het zootje ongeregeld aan personeel dat Van Agtmaal hem op z’n dak had gestuurd. De hele wijk jarenlang bezaaid met bouwafval. Over het kwaliteitsniveau van Van Agtmaal weinig bemoedigende verhalen gehoord en/of voorbeelden gezien. Opleveringsdata vaak één groot drama. Voor een aannemer zijn de bouwkwaliteit en de staat van oplevering een uithangbord c.q. reclame voor de buitenwereld. Er wordt hier nogal druk gestemd voor een Loden Leeuw voor Van Agtmaal.                                                                         Maar binnenkort rijdt godzijdank het laatste busje van Van Agtmaal de wijk uit. Rechtsaf, terug naar Brabant, want daar brandt nog licht… Houdoe!

 

   Send article as PDF   

1 gedachte op “Van Agtmaal… houdoe!

Reacties zijn gesloten.