Carola’s voedselallergie

Voor alle inwoners van Kruunehe die geregeld lekker gaan smikkelen tussen de Scheldes aan de Zandweg bij de familie Brevet, kwam de opmerking van minister Carola Schouten niet als een verrassing. Klopt hóór meisje, het eten is veel te goedkoop.
Tenslotte begint Jannis Brevet echt niet eerder in z’n pannetjes te roeren voordat je bereid bent om per couvert een dikke driehonderd euro af te tikken voor een menuutje en een slokje wijn… Nondejúú…daar koop je bij de ALDI zes karren boordevol vreterij voor. De ALDI moest zich kapot schamen, volgens Carolaatje, véél te goedkoop!

In de Franse krant ‘La Provence’ ooit nog eens een polémiek gevolgd over de kostprijs van een krop sla. De redactie was gaan onderzoeken hoe het nu toch kon dat een krop sla die in de buurt van Cavaillon voor een paar centen werd geteeld, in de supermarkt in Lille bijna een euro moest kosten. De slaboeren werkten in alle openheid volledig mee, maar de supermarkten hielden ‘uit concurrentieoverwegingen’ de luiken op een kiertje. Het transport was vreselijk duur, volgens de supermarkten. Dat was een aperte leugen! Toen de supermarkten werden geconfronteerd met de ware transportprijs van een paar cent per krop, gingen de luiken van de supermarkten met een klap dicht. De redactie van ‘La Provence’ begreep toen dat ze tegen de omèrta van de maffia van de tussenhandel waren aangelopen. Een boer verdiende haast niets aan een krop sla, de supermarkt ook niet bijzonder maar de tussenhandel ging er met de jackpot vandoor. Als Carola Schouten met haar onschuldige grote ogen doceert dat de consumenten en de supermarkten meer moeten gaan betalen voor de dagelijkse boodschappen, slaat ze de plank knallend mis. Nòg verder naast de plank is haar constatering dat wij veertig jaar geleden twintig procent van ons inkomen aan voedsel besteedden en nu nog maar tien tot twaalf procent. Mevrouwtje Schouten gaat er niet over hoe wij ons inkomen besteden. Overigens zijn we in veertig jaar tijd ook ietsje anders gaan leven.             Opvallend dat ook Carola Schouten zich aan de omèrta van de ‘Middleman Maffia’ houdt. Geen kwaad woord over de schaamteloze marges van de tussenhandel. Als boerendochter zou ze toch moeten weten wat er in het traject van boer tot het bord van de consument allemaal aan de strijkstokken van de tussenhandelaars blijft hangen. Carola Schouten weet ook dat het verhogen van de Nederlandse boerenkostprijs, wat overigens een loffelijk streven is, nooit één op één aan de kassa van de supermarkt kan worden afgerekend. Voedsel wordt gedumpt op een vrije markt en die is mondiaal. Sperziebonen uit Kenia en kiwi’s uit Nieuw-Zeeland vinden we al jarenlang doodnor-maal.                                                                                                                     Mevrouw Schouten heeft groot gelijk dat de huidige manier van voedselverbouwing, van distributie en van alle verspilling die dat met zich meebrengt, buitengewoon milieu-belastend is. Alle begrip voor haar streven om dat tegen te gaan. Maar dan niet schijn-heilig over die arme boer en de profiterende consument gaan zeuren. Significante milieuverbetering van de voedselproductie moet door boer, tussenhandel, supermarkt en consument worden betaald.

 

   Send article as PDF