Een maritieme magiër

Merkwaardig genoeg zijn er nog steeds maritieme insiders die een lange loopbaan in de branche hebben doorlopen en toch nog nooit van ‘Maritime Pressclippings’ hebben gehoord. Ik ook niet, totdat ik bij mijn komst in Kruunehe, vier jaar geleden, er door een prominent lid van de herensociëteit van De Punt op attent werd gemaakt.
Sindsdien heb ik ‘Pressclippings’ trouw elke dag gelezen. Dat wil zeggen, alles wat me op de een of andere manier interesseert. Wel bekijk ik alle foto’s die er in staan. Plaatjes kijken was altijd al een hobby van me. Tal van maritieme feiten welke naderhand in mijn diverse blogs nonchalant betweterig werden opgesomd, kwamen rechtstreeks uit ‘Pressclippings’, plagiaat van het zuiverste water! ‘Pressclippings’ is een dagelijkse internetuitgave van Maasmond Maritime. Het is een bonte knipselverzameling van nieuwsartikelen betreffende het gehele maritieme spectrum. Uit de meest prominente internationale media worden relevante artikelen doorgegeven. Over de koopvaardij, de offshore, de sleepvaart, de cruisebusiness, de werven, de havens, allerhande technische ontwikkelingen, bouw van oorlogsschepen, de status van de maritieme piraterij, maritieme duurzaamheid en ecologie en tal van andere onderwerpen. Meestal ergens tussen de vijfentwintig en vijfendertig internetpagina’s. Rijkelijk voorzien van foto’s van allerlei schepen ingestuurd door lezers van over de hele wereld. Een trouw volger van ‘Maritime Pressclippings’ blijft op deze wijze gewoon updated over alles wat er in de maritieme wereld gebeurt. Vanzelfsprekend staan er ook een flink aantal advertenties in en dat zal de reden zijn dat een abonnement op ‘Pressclippings’ kosteloos is. ‘Pressclippings’ wordt dagelijks worldwide verzonden naar ongeveer veertigduizend emailadressen van bedrijven, instanties, schepen en particulieren. Dat zal in de praktijk inhouden dat er dagelijks honderdduizenden lezers zijn die de uitgave bekijken. Getallen waar veel regionale kranten hun vingers bij af zullen likken. ‘Maritime Press-clippings’ is in elk opzicht ‘second-to-none’, uniek voor allen die in de maritieme wereld op de hoogte willen blijven van wat er gebeurd is, wat er actueel speelt en wat er te verwachten is. Zonder ‘Pressclippings’ zouden al die honderdduizenden lezers zich elke dag constant het lazerus zitten te surfen op internet en toch nog maar een fractie binnenharken van wat ‘Pressclippings’ elke dag gratis aanlevert. Het maritieme bedrijfsleven adoreert daarom ‘Pressclippings’… verplichte kost!

Geen geringe prestatie van Maasmond Maritime! Deze organisatie bestaat echter maar uit één enkel persoon… Piet Sinke! Piet Sinke wiens familie oorspronkelijk uit Walcheren kwam, groeide op in Den Haag en Maassluis. Ging op zijn zestiende naar zee, zat op de zeevaartschool in Vlissingen en werd op zijn zesentwintigste kapitein op slepers van Smit. Zijn CV bestaat uit een indrukwekkende reeks operationele hoogstandjes. Zijn huidige hoogstandje is ‘Maritime Pressclippings’ dat hij hélemaal solo samenstelt, redigeert en de selectie maakt uit de honderden scheepsfoto’s die hij dagelijks ontvangt. Hij zorgt er op miraculeuze wijze al jaren voor dat ‘Pressclippings’ elke dag verschijnt, driehonderdvijfenzestig dagen per jaar. Piet Sinke woont afwisselend in Singapore en op de Filipijnen en kwam eind juni gezellig met zijn charmante echtgenote Elizabeth ‘een bakkie met een bolus’ doen op ons terras in Kruse Veer.

   Send article as PDF   

5 thoughts on “Een maritieme magiër

 1. Piet is inderdaad een duizendpoot en een harde werker: Niet lullen maar Poetsen zeggen we in Rotterdam! Ik verwonder mij elke dag weer hoe hij het voor elkaar krijgt en dat inderdaad 365 dagen per jaar, maar…. hij heeft ongetwijfeld een enorme steun aan zijn Elizabeth en zoon Alexander, die hem al die jaren trouw bijstaan!! ga zo door Piet!!!

 2. Piet Sinke haalt piloten brevet.Hij vliegt zoveel de wereld over dat een prive vliegtuig niet uit te sluiten is.Welcome to the world of air travel “AIR SINKE”
  Congratulation to Mr Piet and thanks for everyday Maritime News Clippings.
  Peter jansen.
  Perth Western Australia

 3. Beste Alex,

  Een kleine correctie:: het zijn geen pressclippings maar newsclippings of shippingnewsclippings, die duizendpoot Piet Sinke dagelijks de hele wereld instuurt. Niemand begrijpt hoe hij het voor elkaar krijgt, iedere dag ( ook op zondag) maakt hij een krant van zo’n 35 pagina’s met vele mooie foto’s. En dat alles in zijn dooie eentje. Daarnaast werkt hij nog bij een bergingsbedrijf in Singapore, voor zover ik weet.

  • Op de header : number 000 – Collection of Maritime Press Clippings
   ‘What’s in a name’… Adri, maar Piet Sinke is inderdaad nogal virtuoos bezig.

Reacties zijn gesloten.