De grootste viezerikken doen het voor niks…

Amusant vond ik het bericht over die demonstratie van Antwerpse milieuactivisten tegen het bezoek van het cruiseschip ‘BALMORAL’, bouwjaar 1988. Men pikte het niet dat het schip de hele dag met draaiende dieselhulpmotoren voor de Scheldekaaien gemeerd lag, terwijl de automobilisten op diezelfde Scheldekaai met dieselauto’s van vóór het jaar 2006 voorbijreden een bekeuring van 150 euro konden krijgen. Tja, daar hadden ze toch wel een puntje!
Evenals de riviercruiseschepen die in het Kattendijkdok aan de walstroom gaan als ze Antwerpen bezoeken, zouden ook grote passagiersschepen aan een walstroominstal-latie kunnen worden gekoppeld. Dat soort installaties zijn behoorlijk kostbaar maar Antwerpen wilt toch vooral die economische positieve impact van alle bezoekende cruiseschepen liever niet missen. Dus…?                                                                           Dit soort dubbelhartigheid is tekenend voor het huidige mondiale milieubeleid. Er is een schrijnende tegenstelling van wat er zoal van een gewone burger op het gebied van milieu wordt geëist in vergelijking wat er van economische grootmachten als bijvoor-beeld  transport en industrie wordt verlangd. Merkwaardig genoeg vinden we dat eigen-lijk heel gewoon. Maar dat is het natuurlijk helemaal niet!                                                  Zeeland kan van alles doen tegen het fijnstof van de A58, het verzieken van het land-schap met windmolens voor groene stroom en kroegbazen op de bon slingeren als een klant een shaggie rookt aan de bar. Maar zolang er niets gebeurt om de vervuiling van scheep- en luchtvaart te vermijden, slaan al die maatregelen als de spreekwoordelijke lul op een drumstel. Stèrker nog, ze zijn in feite volkomen oneerlijk, schijnheilig en laf. Er circuleert een stelling dat één ULCC, een Ultra Large Container Carrier, per jaar evenveel vervuild als alle auto’s op aarde. Voor mij verder niet te checken, dus ik papa-gaai er ook maar lustig op los.                                                                                    Maar vervuilen doen al die dingen waar ik als ex-zeeman zo’n enorme adoratie voor heb, op een verschrikkelijke manier. Dit jaar zullen er minstens zevenhonderd van die zwaarvervuilende containermastodonten een keer stroomopwaarts en een keer stroom-afwaarts hun lading fijnstof over Zeeland uitstrooien. In totaal hebben wij dus alleen van die ULCC’s per jaar minstens zesduizend uren zware milieuvervuiling. Daar bovenop varen er nog eens vijftienduizend fijnstof vervuilende schepen heen en weer over de Westerschelde. Een immènse vervuiling! Awèl zunne… ge ziet er toch niks van?

Daarnaast vliegen er jaarlijks ongeveer een klein miljoen vliegtuigen door ons hemels-blauwe Zeeuwse zwerk. Variërend op een hoogte van 10.000 tot 36.000 voet. Die krengen stoken kerosine, een zwaarvervuilend goedje. Tot overmaat van absurditeit is kerosine wereldwijd volledig belastingvrij…! Opbeurend om daar nog eens over na te denken tijdens het tanken van het autootje. Van elk litertje benzine of diesel gaat ongeveer de helft van de prijs als accijns naar de schatkist. Vergeet ook vooral niet de APK van je dieselautootje! Stel je nu eens voor dat ie ietsje teveel roet uitstoot, dan ben je wettelijk een milieucrimineel.                                                                                           Ik ben bang dat we juist bestuurd worden door milieucriminelen. Die haarscherp en uit-sluitend inhalig naar het milieugedrag van de gewone burgers kijken en voor de echte viezerikken wegkijken. En zó klein zijn die containerschepen nu toch ook weer niet?

   Send article as PDF   

6 gedachten over “De grootste viezerikken doen het voor niks…

 1. Taalfoutje Alex, het meervoud van viezerik is viezeriken net als havik – haviken enz. Over het artikel nog dit: dat een ulcc containerschip evenveel zou vervuilen als alle auto’s op aarde is natuurlijk grote lulkoek.

  • Altijd blijven vechten, ook de Bierkaai is te overwinnen!!
   Voor mij, mijn kinderen en mijn kleinkinderen.

 2. De ex-zeeman met een enorme adoratie voor de scheepvaart heeft het lef om zeer, zeer kritisch te schrijven over zijn grote liefde.
  Nooit meer verwacht, het is er toch van gekomen!!
  Respect en dank.

Reacties zijn gesloten.