The Juun Pride of Kruunehe

Aanvankelijk was de voorzitter er nog niet zo voor te porren. Die kan namelijk niet zwemmen. Tenminste niet meer… vroeger wel. Maar door zijn omvangrijke bulb zinkt ie tegenwoordig als een baksteen. Nadat echter een delegatie van Ons Boeregoed incog-nito weliswaar, vermomd als regenboogboeren, een rondje had meegevaren met de Gay Pride van Amsterdam, ging de kogel toch door de kerk.
Ook in Kruunehe moest hóógnodig zoiets komen. Daarvoor zou het nodige uit de kast moeten worden getrokken. Uiteraard komt er dan in Kruunehe heel wat anders uit de kast dan wat er in Amsterdam zoal uit de kast komt.                                                         Allereerst moest de vaarroute worden vastgesteld. De Sinke Groep diende onmiddellijk een messcherpe offerte in om de Hoofdstraat, de Snellemarkt en Voorhoute uit te graven om er zo’n brede gracht van te maken dat er ook meteen een wedstrijd skûtsje-silen in kon worden georganiseerd. Kruunehe bôppe… iedereen razend enthousiast, alleen Frans van de Hubo was tegen. Ging klandizie kosten. En als Frans ergens tegen is, gaat het niet door. Zo werkt dat.                                                                                    Een uitstekend alternatief werd gevonden met de watergang die vanaf de Sandeeweg breed uitwaaiert en daarna met een scherpe bocht langs de Sluisweg naar het verkeersknooppunt bij de Langeweg stroomt. Een meevaller dat er dan tegen het dijk-talud van Gatenisse massaal tribunes gebouwd konden worden om de toegestroomde tienduizenden toeschouwers een fraai uitzicht over het gehele spektakel te bieden. Marien Weststrate, de Winnetou van het Zeeuwse Waterschap, gaf er een klap op met als voorwaarde dat ie dan op Ouwejaar wel in Krabbendieke een kampvuur mocht stoken.                                                                                                                           Het inrichtend kommietee van Ons Boeregoed heeft zich daarna in besloten vergade-ing gebogen over de vraag wie of wat er zoal uit de kast mocht komen, wie er absoluut niet uit wìlde en wie er persé niet uit mòcht. Het kommietee deed daarbij een opzien-barende ontdekking! D’r zat helemaal niks of niemand in de kast… kelflêêg!           Kruunehe is een ‘melting pot’ van allerlei soms felgekleurde stromingen. Er zijn niet voor niks vier kerken en voor de vijfde loopt de bouwvergunning. Maar iedereen ver-draagt elkaar verder zonder dat er kasten of ander meubilair aan te pas hoeven te komen. Of je hier nou lid bent van de bridgeclub, de koninklijke harmonie, de Gerefor-meerde Gemeente, FC Kruunehe, de PvdA, de biljartvereniging en/of ongeacht welke gender.                                                                                                                          Ons Boeregoed koos voor iets dat ons hier allemaal voortdurend bindt. We zijn er allemaal ‘stikke hrôôs’ op, krijgen er soms tranen van in onze ogen, moeten er wel eens een boertje van laten of stiekem een snerpend windje!  Júún, juun en nog eens júún!      En juun hoort niet in een kast. Juun hoort in de buitenlucht. Daarom, met contant geld ruimhartig gesponsord door de lokale juunmaffia, gaat Ons Boeregoed een spectacu-laire Parade organiseren door de watergang van ‘ophekrôônde’ platbodems onder het thema ‘Juun’. De kaartverkoop start binnenkort. Uitsluitend online! We zijn hier tenslotte niet in Grijpskerke waar ze d’r met de poet van ‘Hrieps’ vandoor gingen…                     Toen schrok ik wakker… een illusie armer maar een droom rijker.

   Send article as PDF   

1 thought on “The Juun Pride of Kruunehe

Reacties zijn gesloten.