Het Syndroom van de Macht

Het is van alle tijden om de leider te ‘bashen’. Daar is verder ook niet zoveel mis mee. De leider van iets, een bedrijf, een organisatie of een land doet het natuurlijk nooit voor iedereen goed. Op zichzelf een volkomen normaal verschijnsel.
De een vindt Mark Rutte een enorme ‘asshole’, de ander vindt hem geniaal. Hij is waarschijnlijk geen van beiden, maar gek is Rutte in elk geval niet! Een slim en snel-denkend persoon met een opmerkelijk verbaal vermogen. Ook al is ie dan misschien mijn kleurtje niet. Het komt echter ook vaak voor dat veel machtigen op aarde volledig getroebleerd zijn. Niet alleen geschift in de ogen van hun eventuele politieke tegenstan-ders, maar aantoonbaar totaal de weg kwijt. De geschiedenisboeken puilen er van uit. De Romeinse keizer Nero, de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV en Adolf Hitler waren helaas concrete rariteiten uit een gepasseerd verleden. Ook tegenwoordig lopen er plenty volslagen gestoorde figuren rond die samen wel de baas kunnen spelen over miljarden mensen. Slechts een paar voorbeelden…

Verenigde Staten           Donald Trump  – psychisch gestoord – 330 miljoen inw.     Venezuela                      Nicolas Maduro – dwaas – 32 miljoen inw.                     Suriname                        Desi Bouterse  – crimineel  – 0,5 miljoen inw.                    Brazilië                           Jair Bolsonaro  – rechtse idioot – 210 miljoen inw.                  Half Afrika                      veel dictators corrupt en/of knettergek –  800 miljoen inw.  Pakistan                         Imran Khan – corrupte ex-cricketspeler  – 200 miljoen inw.     Iran                                 Hassan Rohani  – godsdienstwaanzinnige –  82 miljoen inw. Syrië                               Bashar al-Assad – pure oorlogsmisdadiger – 18 miljoen inw. Filippijnen                       Rodrigo Duerte  – ordinaire boef  – 102 miljoen inw.           Noord-Korea                   Kim Jong-un  – schizofrene despoot – 26 miljoen inw.        Turkije                             Recep Erdogan  – machtswellusteling  – 80 miljoen inw. Hongarije                        Viktor Orban  – fascistische racist – 10 miljoen inw.        Verenigd Koninkrijk         Boris Johnson  – narcistische Etonian – 66 miljoen inw.

 Conservatief gerekend moeten dus op deze wereld een kleine twee miljard mensen zich de grillen van volslagen doorgedraaide dwazen van leiders laten welgevallen.       Samen met de teloorgang van het milieu en de klimaatverandering een van de grootste bedreigingen van ons leven in deze tijd. Niet alleen omdat een aantal van die idioten over atoomwapens beschikken. Daarbij nog aangevuld met dubieuze figuren zoals de Rus Vladimir Poetin en de Chinees Xi-Jinping. Die zijn absoluut niet gek maar wel on-gelofelijk ondemocratisch. Meer dan de helft van de wereldbevolking wordt tegenwoor-dig door malafide leiders geregeerd.                                                                                   Nog verbazingwekkender is daarom misschien dat een aantal van die jokers zoals Trump, Poetin, Maduro, Bouterse, Bolsanaro, Duerte, Erdogan, Orban en Johnson op de een of andere manier ‘democratisch’ gekozen zijn. Dus op het moment dat Donald Trump volgend jaar wordt herkozen, is dat tegelijkertijd een kraakhelder signaal hoe het met de geestesgesteldheid van de gemiddelde Amerikaan is gesteld. Dat geldt even-eens voor heel veel andere landen met leiders waarmee van alles fout is. Leiders die onophoudelijk liegen, bedriegen, zichzelf schaamteloos verrijken en vervolgens toch weer glansrijk herkozen worden. De masochistische domheid van het volk kent blijkbaar geen grenzen en dus zullen er altijd machtswellustelingen zijn die dan hun kans schoon zien.                                                                                                                               Een politiek commentator in de NRC vond het laatst toch steeds weer fascinerend om de universele machtsverhoudingen op deze wereld te beschouwen. Misschien alleen omdat hij ervoor betaald wordt om het fascinerend te vinden. Ik dus niet.

   Send article as PDF