Projectontwikkelaarsterrorisme

Als ik daar in de buurt zou wonen, had ik het vast niet zo erg naar m’n zin. Maar vroeger hebben we vaak aan de Grote en Kleine Piet surfend en zeilend op het water genoten. Ook heb ik twintig jaar vanaf Zeeland Airport gevlogen. Een prachtig gebied voor allerlei soorten van dagrecreatie. Doodzonde dat dit volledig dreigt te worden verpest.
Mijn verbijstering betreft het plan om in aansluiting op de vroegere camping ‘De Witte Raaf’ aan de oevers van het Veerse Meer een vakantiepark te realiseren met 950 ‘eenheden’. Vakantiehuizen en appartementen. Ingeklemd tussen het water en het vliegveld Zeeland Airport. Van het water kunnen de geprognotiseerde vijfduizend gas-ten misschien nog plezier hebben. Maar van het vliegveld alleen ontiegelijk veel geluidsoverlast.                                                                                                             Een jaartje geleden maakte ik me in de blog ‘FF die runway draaien’ ook al druk over dat bespottelijke plan. Maar de meest recente PZC-publicatie, waaruit blijkt dat het plan nog steeds op tafel ligt bij de gemeente Middelburg, deed m’n bloeddruk weer oplopen.  Het verhaal is inmiddels bekend. De gemeente Middelburg heeft op een onbezonnen moment een miljoenengarantie afgegeven voor het plan Waterpark Veerse Meer.       De eerste ontwikkelaar ging gierend onderuit en de huidige projectontwikkelaar Driestar nam de failliete boedel èn de garantie over. Vervolgens ontwikkelt Driestar megalo-mane plannen voor een recreatiedorp, haast even groot als heel Arnemuiden. De gemeente Middelburg staat erbij en kijkt ernaar. Maar wordt natuurlijk doodgewoon gechanteerd vanwege die miljoenengarantie. In Arnemuiden zijn de rapen gaar o.a. vanwege de te verwachte verkeerdrukte. De dagrecreatie en de familiecampings rond het Veerse Meer krijgen de zoveelste opdoffer. Anders gezegd, de modale recreant kan zijn biezen pakken en de kapitaalkrachtige recreatieve investeerder claimt zijn plekje.     Overigens zullen de vermogende cliënten van Driestar nog een zware kluif krijgen aan Zeeland Airport. Een vakantiepark en een vliegveld stijf naast elkaar, geeft letterlijk en figuurlijk een ontiegelijke partij ruis-op-de-lijn. Maakt ook totaal niets uit of die landings-baan van het vliegveld wordt gedraaid, de motorrenherrie en de overlast blijft! Maar Zeeland Airport-directeur Enno Belderok is bepaald geen watje. Die laat zich door Driestar en/of de gemeente Middelburg niet piepelen. ‘You ain’t see nothing yet!’             Wat daar in en rond die hoek van het Veerse Meer allemaal gebeurt, is symptomatisch voor Zeeland. Ondanks allerlei verhullend gezwets over de Zeeuwse Kustvisie met nietszeggende ondertekeningen van convenanten door breed lachende zogenaamde bestuurders, wordt de hele Zeeuwse kuststrook overgeleverd aan het grootkapitaal der projectontwikkelaars. Om te weten hoe erg dat het al is gesteld met de erosie van die Zeeuwse kuststrook, gelieve men zich te melden op Zeeland Airport. Vanuit een CessAir-vliegtuig met Enno Belderok aan de knuppel, schrikt elke rechtgeaarde Zeeuw zich rot. Vanuit de lucht ziet het er ècht niet uit!                                                                  Misschien dat de inwoners van Arnemuiden eens in Noord-Beveland, Brouwershaven en Scharendijke kunnen gaan vragen hoe die dat precies aangepakt hebben om alle woeste plannen voor het Brouwerseiland en de Zeeuwse Lagune te torpederen of te minimaliseren. Van het chantabele Middelburgse gemeentebestuur hoeven ze weinig support te verwachten. Die worden ordinair geterroriseerd.

   Send article as PDF   

1 gedachte op “Projectontwikkelaarsterrorisme

Reacties zijn gesloten.