l’Histoire se répète…

Als je maar lang genoeg blijft ademen, maak je alles minstens twee keer mee. Althans die indruk krijg ik nogal eens. Vandaag ook weer! Na een debat in de gemeenteraad van Reimerswaal over een hoogbouwvrieshuis op het industrieterrein De Poort van Rilland. Hoogbouwvrieshuizen zijn meestal rond de veertig meter hoog. Maar deze moet plm tweeëndertig meter hoog worden. Tòch te hoog… vonden de fracties van SGP en CDA.

Vijftien jaar geleden moest ik een project aanslingeren voor een groot hoogbouwvrieshuis in Argentan, idyllisch gelegen in het Franse departement Orne, tachtig kilometer ten zuiden van Le Havre. De ijsjesfabriek Seges-Frigécrème had veel opslag nodig, liefst direct naast de fabriek en die lag zo ongeveer midden in het stadje. Van dat laatste werd ik niet zo vrolijk. Uit ervaring wist ik dat hoogbouwmagazijnen in bebouwde kommen nog wel eens probleempjes konden geven.  In Duitsland staat een hoogbouwvrieshuis bij een dorp waar ook onder geen beding hoger mocht worden gebouwd dan dertig meter. Dus gingen die gekke Duitsers doodgemoedereerd een enorme put graven van tien meter diep..! Peperdure oplossing overigens.                                       In Argentan vroeg ik aan de directeur of er ook restricties waren voor de bouwhoogte van de nieuwbouw. Hij had geen idee, maar zou wel even ‘Monsieur le Maire’ bellen. Tijdens de lunch deelde de opperijsboer mee dat je in Argentan net zo hoog mocht bouwen als je wilde. Als het maar niet hoger was dan de kerktoren. Want dan werd ‘Monsieur le Curé’ pissig.                       ‘Hoe hoog is die kerktoren dan..?’ vroeg ik uitsloverig. Mon Dieu…!’ zuchtte de directeur en belde subiet de pastoor. De kerktoren van de l’Eglise Saint-Germain was dik vijftig meter hoog… ‘Pas de problème!’ Zo werd dit probleem in Argentan getackeld en konden we met z’n allen aan de calvados. Naast ijsjes maakten ze in de omgeving van Argentan ook vreselijk lekkere en dure calvados. Het hoogbouwvrieshuis is er later inderdaad gebouwd, alleen wel een aardig stukje buiten het stadje.                                                                                                                                          In de gemeenteraad van Reimerswaal liep deze week de discussie over de bouwaanvraag voor het hoogbouwvrieshuis langs dezelfde lijnen. Volgens de voorschriften zou er in De Poort niet hoger gebouwd mogen worden dan zestien meter. Dus of meneer Verwijs maar alvast wilde gaan graven…  Leuk klusje misschien voor de firma Sinke?                                                                Maar de Hansweertse afgevaardigde J.Smet, tevens fanatiek lid van de regerende  coalitie, zag het probleem niet. Want ‘the Right Honourable Gentleman’ verklaarde búútenhewoon ad rem… ‘Met die kerk in Yerseke zijn we ook akkoord gegaan!’                                                                            Kijk… en toen kreeg ik dus weer mijn zoveelste déjà-vu. Net als in Argentan geeft zeker ook in Reimerswaal de kerktoren de maat der dingen aan.                                                                             Zal verder best wel goed komen met dat hoogbouwvrieshuis. Reimerswaal is een ondernemers-vriendelijke gemeente. Daarnaast worden hier plenty windmolens en hoogspanningsmasten gebouwd van honderdvijftig meter hoog. Een kwestie van wat masseren, knippen, plakken en gummen en dan is die maximale bouwhoogte ook weer opgerekt. Misschien ook wel handig om straks op die mestvergister in de Bathpolder een puup van dertig meter hoog te kunnen zetten…

   Send article as PDF