Los Campos de Algodón.

Tijdens het noodweer van de desastreuze ‘Gota Friá’ van half september j.l. werd vooral de streek tussen Alicante en Murcia getroffen. Ongeveer vijftig kilometer van ons stekje. Die streek staat bekend als de ‘Vega Baja’ met de plaats Orihuela als centrum. Juist in en rond Orihuela was de schade door de monsterachtige hoeveelheden regen enorm. De Vega Baja was nooit een van de meest welvarende streken van Spanje. Ook al omdat het samen met Sevilla als een van de braadpannen van het Iberisch schiereiland bekend staat. Het kan er ongelofelijk heet worden. Naast alle waterschade aan huizen en infrastructuur is ook de katoenteelt in de Vega Baja zwaar getroffen. Juist nadat in 2016 de EU een ambitieus katoenproject met maar liefst 1600 euro per hectare had gesubsidieerd. De katoenteelt moest in de Vega Baja de economie een oppepper geven. Vele duizenden hectares aangeplante katoenplanten zijn nu echter weggespoeld en zullen voorlopig helemaal niets opleveren. De katoenvelden, ‘los campos de algodón‘ zijn door bruut natuurgeweld verwoest… ‘Oóh, when them cotton bolls get rotten, you can’t pick very much cotton,  in them old cottonfields…back home’. Veel meer, althans dan bij mij bekend, blijkt de katoenteelt door de eeuwen heen altijd een van de bepalende motoren van de wereldeconomie te zijn geweest. In december 2016 schreef de NRC in een interessant artikel over de katoenteelt… Europa werd een wereldmacht dankzij katoen, en verviel tot ‘oude man’ op het moment dat het de machtspositie binnen de katoenindustrie verloor.’ Europa maakte voor het eerst kennis met de katoenproductie toen in de tiende eeuw de Arabieren, de ‘Moros’, de teelt van het product in Zuid-Spanje introduceerden. De moderne Spanjaard, maar ook Geert Wilders en Thierry Baudet zullen het natuurlijk alleen knarsetandend toegeven maar de migratie vanuit Noord-Afrika heeft Europa destijds veel zegeningen gebracht. De Moren brachten niet alleen de katoen mee, maar ook veel wetenschap en fraaie architectuur. Tijdens hun Islamitisch kalifaat zorgden zij voor de introductie van universiteiten, bibliotheken, straatverlichting, geplaveide wegen, badhuizen, etc. Sommigen beweren dat de Moren zelfs de grondleggers waren van de Spaanse flamenco. Via Europa en vooral door de Engelsen kwam het zwaartepunt van de verbouw van katoen uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht. Die bleven jarenlang samen met India wereldleider. De katoenindustrie was destijds in Amerika dé grootverbruiker van Afrikaanse slaven. Slavernij was voor het katoenimperium even essentieel als het juiste klimaat en goede grond. Tegenwoordig is het in India en omringende landen nog steeds de oorzaak van grootschalige kinderarbeid. Gestimuleerd door de grote vraag uit de Oude Wereld. Katoenteelt, politiek, protectionisme en onderdrukking slapen nog altijd op één katoenen kussen. Naar verwachting zal de vraag naar katoen de komende dertig jaar zelfs verviervoudigen. Daarom zag Brussel genoeg perspectief om miljoenensubsidies in de Spaanse katoenproductie van de Vega Baja te pompen. Waardoor ook weer een dumping van de prijs op de wereldmarkt werd veroorzaakt. Maar nu zijn er in die Vega Baja maar verdraaid weinig ‘cottonfields’ meer te bekennen. De EU zal ‘m toch nog een keertje van katoen moeten geven.

   Send article as PDF