España hoy…

Terwijl NL zich tussen de buien door druk maakt over roetveegpieten, stikstofuitstoot van oudejaarsbrandstapels en wat er morgen weer in Den Haag zou kunnen gebeuren, speelt er in het Spanje van vandaag ook wel het nodige…

  • De aangekondigde legale massamoord op een slordige 12.000 monniksparkieten die het dagelijks leven en het ecologisch evenwicht in de hoofdstad Madrid ernstig verstoren. De beestjes zijn nazaten van losgelaten huisparkieten, horen helemaal niet in Spanje thuis en moeten weg.
  • Het gebied rond de Middellandse Zee met in totaal 200 miljoen bewoners, warmt sneller op dan welke andere plaats op deze planeet. Men verwacht dat al rond het jaar 2100 desastreuze droogte het leven rond de Middellandse Zee ernstig zullen bedreigen.
  • De rond 370.000 officieel in Spanje wonende Britten hebben nog geen idee wat hun allemaal boven het hoofd hangt bij een no-deal Brexit. De Spaanse interim-regering heeft weliswaar een dezer dagen een wet aangenomen om hun rechten te garanderen. Echter alleen als Boris Johnson dat ook doet met de in Engeland wonende Spanjaarden. En da’s nog maar de vraag.
  • De Spaanse parlementsverkiezingen van eind mei leverden stevige winst op voor de socialisten, een ruk naar links. Alleen slaagde de PSOE en hun leider Pedro Sánchez er niet in om genoeg Spaanse neuzen dezelfde kant op te krijgen om een regering te vormen. Dus gaat Spanje 10 november weer maar een keer naar de stembus.
  • De Costa Blanca wordt na het recente noodweer van half september geteisterd door een muggenplaag, waaronder de gevaarlijke tijgermug. In en rond Altea is er niets van te merken.
  • Eindelijk gaat ook Spanje profiteren van de meest natuurlijke energiebron, de zon. Sinds dat recent door de socialistische regering de absurde ‘zonnebelasting’ werd afgeschaft, waardoor het vrijwel onmogelijk was om zonne-energie rendabel op te wekken, worden o.a. door de Valenciaanse overheid vergunningen afgegeven voor de bouw van honderden hectaren zonneparken.
  • Langs de kust bij Altea en Benidorm werden de afgelopen week zestien bootjes met tenminste honderdvijftig vluchtelingen onderschept. Een onbekend aantal zijn verdronken. De vluchtelingen komen hoofdzakelijk uit Algerije.
  • Vanwege het extreemstrenge vonnis van het Spaanse Hooggerechtshof over de negen al twee jaar in voorarrest zittende Catalaanse separistenleiders stijgt overal in Catalunya de spanning naar een kookpunt. De Catalaanse premier Quim Torra heeft opgeroepen tot massale vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid. Het wordt ongetwijfeld een snikhete herfst in het meest welvarende deel van Spanje.
  • Het nieuws dat heel Spanje in twee kampen verdeelt, is dat het stoffelijk overschot van dictator Francisco Franco weg moet. Tenminste uit zijn praalgraf in de ‘Valle de los Caídos’, de Vallei der Gevallen. Het pompeuze complex met graven van 46.000 slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog, protserige mausoleums, een kathedraal en het hoogste christelijke kruis ter wereld (152 m), heeft altijd al tot spanningen geleid tussen voor- en tegenstanders van fascistische Franco-regiem. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft nu eindelijk besloten dat Franco daar niet meer thuishoort. Hij wordt nu herbegraven op een kerkhof in Madrid, netjes naast zijn vrouw. Veel Franco-aanhangers zijn ziedend en dreigen met geweld indien de stoffelijke resten van Franco worden opgegraven en verplaatst.
   Send article as PDF