Thomas Crook

Prachtige zaterdagmorgen in Altea. Eerst Pepe uitgelaten over een zonovergoten boulevard, daarna lunchen bij de brasserie Diferense. Diferense is nogal populair bij Hollanders en Belgen omdat de eigenaar en een deel van het personeel Nederlands spreken. Prima keuken ook! Zoals wel vaker gaven de charmes van Pepe aanleiding tot contact met de mensen van het tafeltje naast ons. Belgisch echtpaar uit Middelkerke, halverwege Oostende en De Panne.‘Op pensioen’ en meneer was vertegenwoordiger geweest. Had in die functie teveel autokilometers gemaakt. Daarom waren ze nu met de bus, Lijn 10, uit Benidorm gekomen. Kosten € 1,50 per persoon. Ze waren zomaar een weekje in Benidorm. Niet omdat ze Benidorm nu zo fantastisch vonden, maar meer om even van de schrik en de teleurstelling te bekomen. Eigenlijk hadden ze voor het eerst van hun leven aan boord van een cruiseschip moeten zitten om vanuit Venetië een cruise langs de Griekse eilanden te gaan maken. Hadden alles al betaald, stonden klaar met de koffers toen Thomas Cook ineens failliet ging. Moesten zelf bellen om erachter te komen of hun droomreis nog wel doorging. Geen enkel idee of ze nog iets van hun centjes zullen terugzien. In afwachting daarvan waren ze maar met TUI naar Alicante gevlogen. ‘Awel menier, da’s een schoon hotel daar in Benidorm..!’ Verder waren ze nogal laconiek over het in het water vallen van hun cruise. Ze hadden al vaker in hun leven financiële tegenslag gehad. Ook toen Fortis destijds omviel. Maar ze vonden het wel tof dat de bus terug naar Benidorm om de tien minuten reed en vrijwel voor het terras stopte. Wij wensten hen een prettig verblijf in Benidorm en sterkte met de afwikkeling van het Thomas Cook-debacle. Het flegmatieke schouderophalen van meneer straalde maar weinig optimisme uit. Thomas Cook was toch ook geen obscuur reisagentje met een twijfelachtige reputatie! De oudste en een van de grootste reisorganisaties ter wereld! In totaal 178 jaar actief geweest. Bezat een luchtvloot van honderd vliegtuigen en had wereldwijd 21.000 medewerkers in dienst, draaide een omzet van ongeveer tien miljard pond met zo’n 22 miljoen klanten. Voorlopig zijn 150.000 van die braaf máánden vooruitbetalende klanten waarschijnlijk hun centen kwijt. Thomas Cook was sinds februari j.l. al tachtig procent in beurswaarde gekelderd. Het faillissement was dus voor de CEO’s absoluut geen verrassing. Die hadden allang hun maatregelen getroffen en zich de afgelopen jaren maar liefst dertig miljoen pond aan bonussen laten uitbetalen…Thomas Cook was van oorsprong Brits, maar aandelen waren in handen geweest van het Duitse Preussag en nu was de Chinese Fosun Tourist Group de grootste aandeelhouder. Daarmee hoeft niemand medelijden te hebben. Wèl misschien met talloze hoteleigenaren rond de Middellandse Zee en op de Canarische Eilanden die gedwongen werden om met het machtige Thomas Cook betalingstermijnen van drie maanden àchteraf af te spreken en nu dus de hele zomer voor Jan Lul hebben gewerkt. Èn sowieso ook met een Belgisch echtpaar uit Middelkerke dat zich in goed vertrouwen een oor heeft laten aannaaien door frauduleuze financiële manipulaties van een door het grootkapitaal gesponsord stelletje oplichters… crooks!

   Send article as PDF