De Opoe van Einstein

‘No entiendes realmente algo a menos que seas capaz de explicárselo a tu abuela’ is de Spaanse versie van een citaat van Albert Einstein. Ik ben een groot fan van Einstein. Niet alleen omdat hij die beroemde relativiteitstheorie heeft geformuleerd. Een theorie die ik overigens al m’n hele leven probeer te begrijpen. Nog steeds niet gelukt! Ik ben echt niet de enige die daar moeite mee heeft. De vermaarde Britse fysicus Sir Ernest Rutherford vertelde ooit dat er naast Einstein zelf slechts twee mensen op de hele wereld waren die de relativiteitstheorie geheel begrepen. Hij vroeg zich af wie die derde was… Albert Einstein had de gave naast van die afschuwelijk ingewikkelde theorieën ook citaten te produceren die uitblonken van pure simpelheid.

In de warme oktoberzon van de Costa Blanca zat ik op een restaurantterras mij soezerig af te vragen of die Spaanse versie van dat Einstein-citaat daar ook onder viel. Mijn Spaans is beslist nog niet zo perfect dat ik meteen begreep wat Einstein hiermee bedoelde. Maar ik beschik nu over iets waar Einstein in zijn wildste dromen nog geen idee van had… Google. De vertaling van het citaat… ‘Je begrijpt echt niets tenzij je het aan je Oma kunt uitleggen.’                                                                                       Omdat ik toch niks beters had te doen, ben ik daarover wat gaan filosoferen. Primair leek het citaat me ietwat neerbuigend ten aanzien van grootmoeders. Een categorie dames waarmee ik zowel in het begin van mijn jonge leven als nu in deze bejaarde fase best wel nauwe relaties koester. Mijn eigen Opoe in Hansweert en Oma in Middelburg kon ik nooit zoveel uitleggen. Ik wist nog helemaal niks en kreeg ook de kans niet. Mijn grootmoeders legden mij wel van alles uit. Opoe in al haar christelijke goedheid hoe de bijbel en de Here Jezus in elkaar zaten. Mijn Middelburgse Oma trachtte mij orde en netheid bij te brengen. Beide pogingen mislukten faliekant. De generatie grootmoeders waardoor ik nu voortdurend wordt omringd, snappen alles al en zijn dus ook totaal niet in mijn oeverloze geouwehoer geïnteresseerd. Het ontbrak me dus aan representatief praktijkkader om het citaat van Einstein op inhoud te toetsen. Ik besloot het anders te benaderen. In de ogen van veel kleinkinderen zijn grootouders de dementie op een fractie van tijd genaderd. Hoe leg je nou aan een dement persoon iets uit? Héél simpel! In de meest ongecompliceerde termen, anders gaat Opoe nòg veel glaziger kijken. Dat dwingt je om hetgeen je wilt uitleggen tot de meest simpele proporties terug te brengen. Daarvoor is absoluut nodig dat je het zelf tot in de kleinste details begrijpt. Dàt bedoelde Einstein! Wellicht was Opoe Einstein zo dement als een kraai en moest de jonge Albert altijd peilloos diep in de materie duiken om het zijn grootmoeder duidelijk te maken. Hoogstwaarschijnlijk stuitte hij zo op die relativiteitstheorie..! Opgelucht schudde ik het suikerzakje waar het citaat achterop stond, leeg in m’n espressootje. Begrijpen doe ik die relativiteitstheorie dan misschien niet, ik snap nu wel hoe Einstein op het idee kwam.

 

   Send article as PDF   

1 gedachte op “De Opoe van Einstein

Reacties zijn gesloten.