Het smakelijke fenomeen Sabor

In 2009 liepen wij over de boulevard van Altea en zagen tegenover de ingang van de jachthaven en de Club Nautico een restaurant. Met een overdekt terras, een bord met het ‘Menú del Día’ en met de naam ‘Sabor’. Een dagmenu voor € 15,00 dat er heel aardig uitzag. Toch maar eens geprobeerd en zo is een relatie begonnen.

‘Restaurante Sabor’ is inmiddels een fenomeen in en rond Altea. Mensen die wij in Nederland spraken en ook in Altea, Albir, Benidorm of Calpe waren geweest, kenden het restaurant vrijwel allemaal. ‘Sabor’ is Spaans voor ‘smaak’. De zaak is van Belgische eigenaars, de keuken kookt Belgisch/Mediterraan. Gedeelte van het bedienend personeel is Nederlandstalig en het Spaanse personeel palavert een aardig woordje Nederlands. De clientèle bestaat vooral uit Belgen en Nederlanders, maar ook Spanjaarden, Scandinaviërs en Russen weten het adresje te vinden. In het restaurant is er plaats voor ruim zestig personen en op het terras nog eens voor veertig hongerige lieden. Even met spontane goesting vanaf de boulevard plompverloren binnenlopen om te eten, is echter een illusie. Het is vrijwel altijd compleet vol en/of gereserveerd. Zondag is dé topdag. De eerste tafel loopt dan van 1330 hrs tot 1530 hrs, de tweede van 1530 hrs tot 1730 hrs en ’s avonds vanaf 1930 hrs komt er nog een ploegje van dik honderd man even smikkelen. In totaal worden er op een zondag dus ruim driehonderd gasten op hun gastronomische wenken bediend. De keuken en de bediening hebben daar geen enkele moeite mee. Om voor zondag nog een tafeltje te bemachtigen moet er wel drie of vier dagen vooraf telefonisch gereserveerd worden. Vorig jaar stuitte ik op YouTube op de Belgische versie van de Smaakpolitie, waarbij ook restaurants in het buitenland werden bezocht. Ook Restaurante Sabor werd geïnspecteerd en slaagde met vlag en wimpel. Een paar onbenullige opmerkingen die verder niets met hygiëne of kwaliteit hadden te maken en voor de rest alleen maar lof. De verhouding van prijs en kwaliteit is ook vrijwel ongeëvenaard. Er kan ook à la carte worden gegeten maar vrijwel iedereen neemt het dagmenu. Dat kan overigens beter het weekmenu worden genoemd want het wordt per week gewisseld. In dat menu zitten wel drie voorgerechten en drie hoofdgerechten waaruit kan worden gekozen. De keuze voor het dessert is altijd vrij. Omdat wij nu ook met Pepe komen, moeten wij wel op het overdekte terras eten. Ook daar keurig ingedekte tafels. Altijd eerst een amuse van olijfjes, stokbrood met sausjes en ander lekkers. Prima bediening door heel relaxed personeel die nooit zullen vergeten om Pepe een bakje water te geven en even te knuffelen. Het blijft een van de best bewaarde geheimen van Altea hoe Restaurante Sabor de zelfbeheersing op heeft kunnen brengen, gezien de grote populariteit, de prijzen niet verder op te schroeven. In tien jaar is de prijs van het dagmenu naar slechts € 19,00 per couvert gestegen. Amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, glaasje wijn, water en koffie voor € 43,65. Ongelofelijk, maar nog veel belangrijker is echter de prettige ambiance en de kwaliteit van een geweldige keuken.

http://www.restaurantesabor.com/indexNL.html

   Send article as PDF