De nieuwe Messias

Hier, op een avond in Altea, ben ik over de nieuwe Messias gestruikeld. Hij heet Klaas. Geen Spanjaard en heeft derhalve ook geen enkele relatie tot Sinterklaas. Klaas van Egmond, van professie hoogleraar milieukunde aan de Utrechtse universiteit en ex-directeur van het RIVM. Deze Klaas van Egmond openbaarde zich aan mij in een uitzending van het TV-programma Nieuwsuur. Daar gaf hij een vlijmscherpe analyse van de actuele stikstofontreddering en de PFAS-hysterie. Zo onverbloemd worden de feiten slechts Messiaans benoemd! Terwijl boeren en bouwvakkers zich de kelen schor staan te schreeuwen op het Malieveld, politici de grootst mogelijke onzin uitkramen, beleidsmakers en technocraten zich wezenloos zoeken naar geitenpaadjes en trucjes om de problemen voor eventjes te ontwijken, zegt Klaas in exact vijf minuten waar het op staat. Wij hebben gezamenlijk decennialang het milieu hardgrondig verziekt en daardoor botsen wij nu keihard tegen de grenzen van onze economische groei aan. Probleem oplossen…? Krimpen dus! Klaas van Egmond pakt het iets slimmer aan dan Jezus Christus. Die liet zijn leer pas tientallen jaren later door zijn apostelen beschrijven. Chef-apostel Paulus heeft Jezus zelfs nooit ontmoet… Klaas van Egmond heeft zijn evangelie reeds nú en helemaal zelf in twee boeken beschreven, ‘Homo Universalis’ en ‘Een vorm van beschaving’. Met ook beduidend minder bladzijden dan de bijbel. In 534 pagina’s doet Klaas haarfijn uit de doeken wat er zoal aan schort. Verkrijgbaar bij Bol.com.

Tot zover mijn ironisch satirische beschouwingen. Maar ik ga beide boeken straks in NL zeker bestellen en lezen. De wetenschap heeft al heel vroeg de kat de bel aangebonden over de deplorabele toestand van ons milieu en klimaat. Buitelden soms over elkaar heen om te benadrukken hoe erg het allemaal wel niet was. Maar zelden steekt een wetenschapper zijn nek uit om het nog veel slechtere nieuws te brengen. Namelijk dat we economisch terug zullen moeten schakelen. Want het aantal slimme oplossingen om nog zo door te kunnen gaan, is zo langzamerhand wel op. Beetje lullig voor de zich snel ontwikkelende nieuwe wereld, maar de oude wereld heeft het verkloot. Regeringen en coalities vrezen vooral electoraal verlies als zij krimp moeten implementeren. De huidige NL-regering zag het al als ‘een groot politiek rotprobleem’ om aan het volk zoiets onbenulligs als een verlaging van de maximumsnelheid op de snelweg te moeten verkopen. Toch zal iemand ons het finale oordeel moeten proclameren. De wetmatigheid dat het economisch steeds een stap beter moet gaan, is uitgewerkt. Geen Processie van Echternach met één stapje terug en twee stappen vooruit. Terùg met z’n allen… niet meer vooruit! Dat dit niet goedschiks zal gaan, blijkt al wel uit het gekrakeel van boeren en bouwers. Eigenlijk slechts onschuldige kinderspelletjes. Economische teruggang staat altijd garant voor enorme conflictvolle spanningen. Spanningen die zullen leiden tot onrust in allerlei vormen. Meest waarschijnlijk tussen arm en rijk en/of hoog- en laagopgeleid. Klaas van Egmond heeft gedurende vijf ongemakkelijke minuten NL onbarmhartig de spiegel voorgehouden. En ook zij die er voor kiezen de boodschap van de Messias te negeren, zullen er bikkelhard mee geconfronteerd worden.

   Send article as PDF