Het dotteren van de AP7-aorta!

Wat de A58 voor Zeeland is, is de AP7 voor het hele oosten van Spanje. De enige doorgaande wegverbinding in noord-zuid richting langs de Spaanse oostkust. Van La Jonquera aan de Franse grens tot aan Algeciras, recht tegenover de rots van Gibraltar. Totale lengte bedraagt 1007 kilometer. Vanuit ons appartement zien wij de AP7 in de verte zich langs Benidorm slingeren.

Op de dag van het begin van het carnavalsseizoen, op 11 november, werd de AP7 door Catalaanse demonstranten volledig afgesloten. Bij de Spaans/Franse grensovergang La Jonquera, in beide richtingen. De planning was gedurende drie dagen, dus ontstond er enige chaos! Per dag passeren alleen al ongeveer twintigduizend vrachtauto’s deze grensovergang. Toeristen met auto’s, caravans en campers konden zich ook in de berm gaan verpozen. Slim hadden tweeduizend Catalaanse demonstranten hun blokkades net aan de Franse kant van de grens ingericht. De Franse oproerpolitie greep na één dag hardhandig in.                                                                                                            De blokkades werden via Twitter en Telegram georganiseerd door een beweging, genaamd ‘Tsunami Democràtic’. Die strijdt voor een onafhankelijk Catalonië en voor de onmiddellijke vrijlating van de dertien tot zware gevangenisstraffen veroordeelde Catalaanse leiders. De huidige Catalaanse premier Quim Torres en zijn ministers hebben onomwonden hun steun uitgesproken voor ‘Tsunami Democràtic’. Volgens ‘El País’ zouden de blokkades het resultaat kunnen zijn van een geheim overleg in Zwitserland tussen premier Quim Torres en de uitgeweken vroegere Catalaanse leider Carlos Puigdemont. Er zijn geen namen van leiders bekend van ‘Tsunami Democràtic’. De organisatie werkt geheel anoniem via het internet. De blokkades komen uitgerekend één dag ná de parlementsverkiezingen waar met de name de ultrarechtse partij VOX een eclatante zege behaalde en van 24 naar 52 zetels steeg in het Spaanse parlement. VOX is mordicus tegen een Catalaanse afscheiding. ‘Tsunami Democràtic’ beweert uitsluitend op vreedzame wijze te demonstreren voor de wensen van het Catalaanse volk en voor meer aandacht en sympathie vanuit Europa. De Catalanen voelen zich door de EU zwaar in de steek gelaten. Daarom zien zij dit soort blokkades, net als de boze Nederlandse boeren, ook als een economisch drukmiddel bij uitstek om de rest van Europa wakker te schudden.                                                                                    De AP7 is dé economische aorta die het welvarende en toeristische mediterrane Spanje met Europa verbindt en omgekeerd. Deze levensader verbindt beslist niet alleen Catalonië met het noorden. Het is ook de beste wegverbinding met Europa voor de Comunidad Valenciana, de immense agro-industrie rond Murcia en de Costa del Sol van Andalusië. Voor het toerisme zal de directe schade waarschijnlijk wel meevallen. Een toerist kan eenvoudiger een reisje onderbreken dan een vrachtwagen met aan bederf onderhevige lading. De toeristische imagoschade van de Costa Brava, Costa Dorada en misschien ook wel de Costa Blanca is waarschijnlijk groter. Het is gewoon geen prettig idee om opgesloten te zitten, ook niet in een toeristische hotspot in een verder rustig Spanje. De vraag is wat de volgende acties gaan worden. De separatistische Catalanen zijn/blijven pissig. Catalaanse taalinvloeden zijn ook hier overal zichtbaar op plaats- en straatnaamborden. Maar de steun voor een onafhankelijk Catalonië brokkelt af.

   Send article as PDF