Het geheime wapen van Kaasgat

Gelukkig zit ik voorlopig nog hoog en meestal droog in Spanje! Als ik lees dat Kaasgat een breed front gaat vormen om te voorkomen omdat ze door een bruin tracé worden ingesloten, blijf ik liever maar een beetje uit de buurt. De nieuwe afslag naar Yerseke zou weleens tot situaties kunnen leiden waarbij vergeleken Duindorp een ingeslapen, vredelievend oordje is.                                                                                                       Zij, die autochtonen van Kaasgat, beginnen met pamfletten uitdelen en spandoeken ophangen. Daar zal het ècht niet bij blijven. Dat zijn slechts de schijnschermutselingen. De ware strijd zal pas losbarsten zodra de Raad van State alle bezwaren tegen de gekozen afslagvariant resoluut van tafel heeft geveegd. Die RvS zal ongetwijfeld tot de conclusie komen dat die Kaasgatters niet zo moeten zeuren. Of je nu stijf ten noorden van Kaasgat naar Yerseke rijdt, of met die bruine route er zuidelijk vlak langs scheert, is toch ‘rondó?’  Zo noemen ze dat altijd op Yerseke als iets niets uitmaakt…’da’s rondó, ééh!’             

Alle consternatie betreft de toekomstige ontsluitingsroute vanaf de A58 naar Yerseke. De huidige route botst via een paar levensgevaarlijke kruisingen en een rotonde op een onoverzichtelijke gelijkvloerse spoorwegovergang. Daarna met een geitenpaadje over een dijkje, dat volgens Rijkswaterstaat de belangrijkste waterkering van Oost-Beveland zou zijn. Een verdraaid leuke landschappelijke route, ware het niet dat daar onophoudelijk KOTRA c.s met hun enorme vrachtwagencombinaties overheen denderen om verse vis, mosselen, oesters en kreeften tijdig bij de klanten af te leveren. Afgewisseld door aanzienlijke aantallen geestelijk gestoorde kamikazepiloten die de Zanddijk als racecircuit gebruiken.                                                                      Bestuurlijk Zeeland is na enige tientallen jaren van piekeren & peinzen tot de conclusie gekomen dat het beter moet en ontwikkelde naar goed democratisch gebruik vier modellen, elk met een kleurtje. Daarover gaan nu alle gesprekken in Reimerswaal. Maar in Kaasgat doen ze geen oog meer dicht. Typisch Zeeuws/Nederlands gaat het allang niet meer zozeer over de kleur, nog minder over wat de bèste route is. Het gaat weer alleen maar over geld. In Reimerswaal en Kaasgat is vrijwel iedereen het over eens dat de rode variant, ook wel de Aldi-Variant genoemd, ook voor de toekomst veruit de meeste voordelen biedt. Die is 17 miljoen duurder en dat kan/wil bles niet trekken.     Het geld is nog nooit zó goedkoop geweest, het klotst uitbundig over de plinten! De gemeente, de provincie of het rijk kunnen overal gratis geld lenen voor elk noodzakelijk infrastructureel project. Ook dé incentive van de ECB met die roekeloze creatie van al dat spotgoedkope geld… om infrastructurele verbeteringen te realiseren! Moeiteloos zijn er A4-tjes vol te pennen met volslagen zinloze prestigeprojecten waar nu bestuurlijk NL de belastingcenten aan weggooit. Het grote potverteren is in volle gang… JSF, duikboten, renovatie Binnenhof, hoppáá! Alleen zorg, onderwijs en te lang uitgestelde verbeteringen van 19e eeuwse infrastructuur moeten eventjes wachten. Timide opererende gemeentelijke- en provinciale besturen staan erbij en kijken er naar. Niemand moet daarom vreemd opkijken als het peloton kwaaie Kaasgatters bij de dreiging van een verkeerde afslagvariantkeuze naar het meest effectieve demonstratie-wapen van de 21ste eeuw grijpt… de trekker.

   Send article as PDF   

4 gedachten over “Het geheime wapen van Kaasgat

  1. Goed idee. En die 25 miljoen van het rijk is toch een peulenschil bij die 11,2 miljard. De Provincie zegt veel te snel dat ze het geld niet krijgen. Ze moeten gewoon blijven zeuren in De Haag.

  2. Om van de 100 miljoen rijkssubsidie voor een strontvergister in Rilland nog maar niet ter spreken! Al die vergisters bij elkaar die Nederland gaan verzieken krijgen samen 11,2 miljard van onze belastingcenten!!!

Reacties zijn gesloten.