Nou, daarom dus…

Voor sommigen lichtelijk onbegrijpelijk waarom iemand zo’n idyllisch oord als Kruunehe vijf maanden lang meedogenloos in de steek kan laten en afzakt naar de Costa Blanca. Idem voor de familie, vrienden, buren en kennissen. Tweeduizend kilometer met een afgeladen auto zuidwaarts rijden met het hondje achterin. Lang verhaal òf kort verhaal, maar het enige waar wij niet zoveel trek in hebben, is de winter in NL. Slecht voor het humeur en zeker voor ouwe knieën. Ons vertrek alleen al was symbolisch. Op de kille zondagmorgen van 29 september was er een groot slechtweergebied met veel regen, wind en lage temperaturen in aantocht. De herfst dus! Met de dreigende luchten letterlijk in de achteruitkijkspiegel ontsnapten wij zuidwaarts. ’s Avonds in Bourg-lès-Valence al in korte broek met 28 gr.C. De volgende dag reden wij in Spanje doodgewoon weer terug de zomer in…‘Misión cumplida!’                                                                                                              

De maand oktober is aan de Costa Blanca eigenlijk gewoon een zomermaand. Met zeewatertemperaturen van 22/21 gr.C. Met pittig warme dagen èn nachten. Weinig tot geen last van de muggenplaag die oostelijk Spanje teisterde na de zware regens van half september. Verder weinig mis met dat weer in oktober. Een prettige gemiddelde middagtemperatuur van 25,8 gr.C. De koudste dag was 22 oktober met 16 gr.C. In totaal hadden 5 dagen met een paar regenbuien. Nederland gaf in oktober in totaal zestien regendagen en een gemiddelde dagtemperatuur van 11,6 gr.C.

November geeft altijd duidelijke signalen dat het aan de Costa Blanca toch ook een keer herfst wordt. De nachten worden kouder dus ook het water in de twee zwembaden van Altea la Nova. Hare Majesteit bleef echter tot 7 november aan het strand zwemmen met een zeewatertemperatuur van 19 gr.C. Slechts gedurende drie dagen viel er wat regen. De gemiddelde middagtemperatuur bedroeg 21,0 gr.C. De koudste dag was op 22 november met 15 gr.C. In Nederland was november toch iets minder, met twintig regendagen en een gemiddelde dagtemperatuur van 6,4 gr.C.

In december doet zich een visuele scheiding voor tussen Spanjaarden en toeristen. Wat betreft kleding. De Spanjaarden bij wat frisse wind weggedoken in bontjassen en ski-jacks, terwijl sommige die-hard toeristen hardnekkig in short en T-shirtje blijven lopen. Op zonnige dagen is het tussen 1100 en 1500 hrs heerlijk terrasjesweer, ’s morgens en ’s avonds wel wat frisser. Windstille dagen met 25% relatieve vochtigheid zijn ook in december heel aangenaam. Toch geregeld ’s morgens om 0830 hrs alleen in shirt het eerste rondje met Pepe gelopen. Op de kortste dag van het jaar, 22 december, was het stralend zonnig met 24 gr.C in de schaduw. Beide kerstdagen uitgesproken warm, kerstdiner op het terras. Volgens AEMET, het Spaanse KNMI was december 2019 de warmste decembermaand in de Comunidad Valenciana sinds 1950. In december hadden we vier dagen met wat regenval en een gemiddelde middagtemperatuur van 20,4 gr.C. De koudste dag van de maand was 3 december met 11 gr.C. In Nederland leverde december in totaal achttien regendagen op en een gemiddelde dagtemperatuur van 5,8 gr.C. En… bij de jaarwisseling hier geen geknal en geen vuurwerk!

Nog even afwachten wat wij in januari en februari nog gaan meemaken. Misschien kunnen we nog wel sneeuwballen gooien! Sneeuw op de bergtoppen hebben we hier vorige jaren al vaker gezien. In januari 2017 werd de Costa Blanca zelfs getroffen door een koudegolf met sneeuw tot op de stranden en temperaturen ’s nachts tot – 10 gr.C. Maar tot nu toe zijn de rayonhoofden van de Marina Baixa nog niet bij elkaar geroepen!

   Send article as PDF