Eindelijk eentje die ’t snapt!

De chronische ergernis die zoals tot vervelens toe in mijn blogs opduikt over het bashen van gepensioneerde babyboomers, is blijkbaar ook voor persmuskieten aan de Costa Blanca niet onopgemerkt gebleven. De redactie van het Vlaams/Nederlandse weekblad ‘Hallo’ heeft m’n notoire gesakker aangegrepen om even een staaltje van diepgravende onderzoeksjournalistiek te produceren.                                                                               Lui in de ligstoel, op een zonovergoten terras, een wijntje plus olijfje erbij, heb ik laatst spinnend van tevredenheid een artikel gelezen dat resoluut met al dat slappe gelul over die miljarden aan zorg en pensioen verslindende ouwetjes resoluut de vloer aanveegde. ‘Gepensioneerden dragen veel bij aan de economie’ kopte paginabreed over de hele voorpagina…‘Olé!’                                                                                                              De redactie van ‘Hallo’ had acuut Rafael Ballester ingehuurd, voorzitter van het Instituut voor Economische Studies (INECA) te Alicante. Señor Ballester had helemaal niets met al die domme primitieve vooroordelen dat ouderen de maatschappij zoveel kosten aan pensioenen en ziekenzorg. Hij wees nadrukkelijk op alle positieve kanten. Mensen leven steeds langer en gezonder waardoor de oudere gepensioneerde meer en langer reist, aan het culturele leven deelneemt, aan sport doet en zoals zeker in mijn geval, vaker uit eten gaat. Waardoor de huidige generatie gepensioneerden veel bij kunnen dragen aan de economie. Althans wel aan de economie van de provincie Alicante, want daar gaat ie over.                                                                                                                 De heer Ballester had even zijn potloodje geslepen, z’n zakjapannertje opgestart en was tot de conclusie gekomen dat de 65-plussers per jaar 4,6 miljard euro bijdragen aan de economie van de provincie Alicante. Volgens Rafael Ballester zou als deze evolutie zo verder gaat in 2023 zelfs gestegen zijn tot 6,5 miljard euro. Hij betoogde verder dat er voor het toerisme, de horeca- en dienstensectoren die betrekking hebben op gepensioneerden, grote kansen en uitdagingen liggen. Steengoed ventje, die Ballester!  INECA heeft becijferd dat de gemiddelde uitgave van een gepensioneerde in de provincie Alicante 12.594 euro per jaar bedraagt. Dat jassen de ouwetjes er dan door voor het wonen, de voeding, het transport èn natuurlijk restaurantbezoek. Daarnaast wordt ook de laatste jaren steeds meer uitgegeven aan telefoon en communicatie. De officiële cijfers zeggen dat er momenteel in de provincie Alicante 368.000 personen van ouder dan 65 jaar wonen. Maar in werkelijkheid moeten dat er natuurlijk veel meer zijn omdat vooral veel oudere residente buitenlanders nergens officieel staan ingeschreven. In al deze statistieken komen ook de cijfers nog niet eens voor van alle buitenlanders die, net als wij overigens, al jarenlang illegaal in Spanje maandenlang overwinteren. Tenslotte werd het als zeer verheugend gemeld dat er de komende vier jaar alleen al in Spanje acht miljoen mensen met pensioen zullen gaan. Zeker in de provincie Alicante zijn de babyboomende pensionado’s de cashcows en belangrijkste generators van de lokale economie.                                                              Toch een ietsje andere benadering dan al dat negatieve gezever in Nederland. Of de mening van meneer Rafael Ballester ook te maken heeft met het grotere respect dat men in zuidelijke landen voor senioriteit heeft, weet ik niet. Ook in Nederland doet men er veel en soms zelfs alles aan door met gezonder te leven zo lang mogelijk te kunnen blijven ademhalen. Maar ouder willen worden en ouder zijn, wordt nog steeds als verschillende emoties ervaren.

   Send article as PDF