Spanjaarden zijn altijd tuk op een feestje!

Het Spaanse feestseizoen is ook weer achter de rug. Lampionnen kunnen weer worden opgeborgen en de vuvuzela aan de kapstok… December is namelijk de maand waarin elke Spanjaard zich helemaal kan uitleven. Er is voor elk wat wils.                                De feestmarathon ging hier van start op 6 december met de ‘Dia de la Constitución’, de dag van de Spaanse Grondwet. Wàt er dan precies gevierd moet worden, is maar weinig modale Spanjaarden duidelijk. Maar het is wel een vrije dag en da’s alleen al reden genoeg voor een feestje.

Amper van alle emoties bekomen, moest dan op 8 december het nette pak c.q. de mooiste flamenco-jurk weer aan voor het op devote wijze vieren van de ‘Inmaculada Concepción’ oftewel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Dit miraculeuze kunststukje is ook wel een feestje waard. In mijn stuitende agnostische onwetendheid dacht ik aanvankelijk dat het te maken had met Maria’s zwangerschap van Onze Lieve Heer. Maar het gaat over de moeder van Maria! Die mevrouw werd namelijk zwanger van Maria zonder door middel van de erfzonde te zijn ‘bevlekt’. Daardoor werd Maria de enige mens ter wereld die nooit met een zonde bevlekt was, zelfs niet met die beruchte erfzonde. Uit respect voor deze nooit opgehelderde truc gaan de Spanjaarden met hun talrijke ‘bevlekt ontvangen’ kinderen en mooie boeketten bloemen achter de muziek aan door het dorp naar de kerk voor de heilige mis.

Daarna kon Spanje weer even sparen voor het feest van de geboorte van Jezus Christus op 25 december. Dat verloopt zoals kerstmis overal verloopt. Met een tsunami aan commercieel geweld, veel eten en om op adem te komen nog even naar de mis. Logisch dat er slechts één kerstdag is in Spanje, tenslotte was Jezus ook maar op één dag jarig. Curieus dat Nederland dan twee kerstdagen heeft. Er gebeuren bij ons wel meer rare dingen… de heer Willem-Alexander van Oranje is op 27 april jarig. Dat is een officiële nationale feestdag, alleen weer niet voor iedereen…

Oudejaarsavond is in Spanje gewoon een gezellige avond. Geen gedoe met vuurwerk of kliko’s in de fik steken. Gewoon leuk samen wat eten en drinken en de volgende dag, Nieuwjaarsdag, zijn alle Spanjaarden vrij. Verder opvallend weinig geknuffel en ook tot ver in januari elkaar het beste toewensen, is ook niet aan de orde. Er valt namelijk nog meer te vieren!

Voor alle Spaanse kinderen zijn 5 en 6 januari altijd twee bijzonder heftige dagen… ‘Fiesta de los Tres Reyos Magos’ afgekort het Driekoningenfeest. Daarover is een heleboel religieuze folklore te vertellen maar voor een Spaans kind telt alleen dat die drie koningen uit het oosten karrevrachten kadootjes voor hen meebrengen. De drie koningen, genaamd Melchior, Balthazar en Caspar, worden overal met grote optochten binnengehaald. Sinterklaas kennen ze in Spanje helemaal niet, ook al wordt elke Nederlandse kleuter voorgelogen dat hij daar wel vandaan zou komen. Zwarte Piet is hier dus ook een onbekend fenomeen, evenals alle heisa daar omheen.                       Voor alle duidelijkheid… één van die drie koningen zou volgens de overlevering een Afrikaan zijn. Welke van de drie is onduidelijk. En omdat Afrikanen nu eenmaal donker van huid zijn, wordt één van de drie koningen altijd pikzwart geschminkt. Er is tot nu toe nog nooit één Spanjaard geweest, ongeacht zijn huidskleur, die daar een probleem van heeft gemaakt.

   Send article as PDF