Neanderthaler of debiel?

Ergens in de jaren negentig was ik er als de kippen bij om een ingebouwd navigatie-systeem in mijn auto te hebben. Werkte prima, alleen onder het rijden kon er niets aan de instellingen van het ding worden veranderd. Uit veiligheidsoverwegingen vond men dat toen een beregoed idee. Nieuwe bestemming invoeren? Dan gewoon sefkens stoppen op een parkeerplaats!

Dat was nog een van de zeldzame voorbeelden dat de meest effectieve handhaving nog altijd aan de voorkant begint. Tegenwoordig zijn we niet meer zo snugger. Wel steen en been klagen dat onze maatschappij kreunt onder een hopeloos gebrek aan handhaving. Letterlijk van alles! Menselijk gedrag is sowieso al een vrijwel onmogelijk te handhaven fenomeen. Maar het wordt pas echt ingewikkeld als we dan met z’n allen ook nog allerlei gebruiksdingen op de samenleving loslaten waarvan de handhaving moeilijk en kostbaar is.                                                                                                   Dat alcohol, roken en fastfood puur slecht voor de gezondheid zijn, weet iedereen. Maar het weerhoudt overheden er niet van om de staatskas te spekken met accijns en probleemloos vergunningen af te geven voor de bouw van obesitaspleinen. De RDW keurt elke auto of motor goed ook al kan het ding snelheden behalen die haast de geluidsbarrière benaderen. Het enige wat wij daar aan doen, is investeren in peperdure bolides voor de politie om die racemonsters waarin de Max Verstappen ‘look-a-likes’ de maximum snelheden overtreden, bij te kunnen houden.                                                     De smartphone, onze wereldwijde verslaving ‘numero uno’, is een fantastisch slim dingetje. Dus zou het ook een fluitje van een cent moeten zijn om elk apparaat te voorzien van een digitaal blokkeringssysteem zodra het zich sneller voortbeweegt dan tien kilometer per uur. Zoals die eerste navigatiesystemen uit de jaren negentig. Maar duizenden verkeersdoden wereldwijd en honderdduizenden gewonden ten spijt, laten wij en de overheden toch mobieltjes op de markt toe waarmee zelfs een vliegende JSF-piloot vanuit de cockpit zijn vrouw kan vragen om ’s avonds boerenkool met worst op tafel te zetten. Fietsend, zittend, lopend, liggend, rijdend, varend en vliegend wil iedereen mobiel bereikbaar zijn, appjes kunnen sturen en/of ontvangen en lekker kunnen twitteren. Iedereen die zich sneller voortbeweegt dan tien kilometer uur is dan als bestuurder in overtreding, maar zelden de klos! Daarom zit vrijwel iedereen in heel Europa, zeker ook hier in Spanje, vrolijk achter het stuur met z’n mobieltje te klooien. De ontkenning van de realiteit viert hoogtij! Elke weggebruiker die de veiligheid van anderen doelbewust in gevaar brengt, is het asociale stadium vèr voorbij.                        Dat a.o. accepteren wij overigens opvallend gemakkelijk van elkaar. Dat geldt ook voor overheden die de power zouden hebben om stringente eisen te stellen, bijvoorbeeld aan mobieltjes. Maar als alleen het terugschroeven van de maximumsnelheid die arme Mark Rutte al zoveel slapeloze nachten kostte, hoeven we ons verder weinig illusies te maken. Er komen voorlopig heus geen geblokkeerde zich te snel voortbewegende mobieltjes. Dat is je reinste electorale zelfmoord! Dan stoppen we liever een peloton politieagenten, die verder nergens anders nog prioriteit aan kunnen geven, in een touringcar om van bovenaf rijdende automobilisten te begluren en te kunnen betrappen. Om dit te verzinnen moet je als handhaver wel grenzenloos creatief zijn, maar ook volslagen gestoord!                                                                                                      Toen ik vorig jaar onze Ford Kuga ging ophalen, bood de sympathieke verkoper mij heel behulpzaam aan om even mijn smartphone te synchroniseren op het vernuftige Ford SYNC Systeem. ‘Welnee, laat maar zitten…ik gebruik dat ding toch nooit in de auto!’ Moeilijk te zeggen wat die verkoper toen bij zichzelf dacht…’neanderthaler’ of ‘debiel’ Waarschijnlijk allebei.

   Send article as PDF   

2 thoughts on “Neanderthaler of debiel?

 1. Alexander, de Neanderthaler is een uitgestorven menselijk ras.
  Ooit waren er kennelijk 8 menselijke rassen.
  Beetje googelen leert ons dat.
  Wij zijn thans Homo Sapiens, het enige overgebleven menselijk ras.
  Pas in het boek Sapiens gelezen. Bijzonder interessant boek.
  Schrijver Yuval Noah Harari; ISBN 9789400403031

Reacties zijn gesloten.