Het geitenpaadje naar de vuurtoren

Er zijn wandelingen die wij met drie sterren hebben genomineerd. Michelinwaardig zijn voor ons bijvoorbeeld de promenades in de Franse Provence van Buyoux naar de Auberge des Seguins, in de Lot-et-Garonne van Auradou naar Penne d’Angenais, in de Portugese Algarve van Praia de Luz naar Burgau en in Kruunehe vanaf de Veerhaven door het Inkelse Bos. ‘Vaut le voyage’ is dan de driesterrenkwalificatie voor al deze magnifieke routes en dat geldt dus hier aan de Costa Blanca ook voor het geitenpaadje van bijna drie kilometer naar de vuurtoren op de Cabo del Albir. Vanuit Altea la Nova kijken we erop en de vuurtoren zien we ’s nachts branden. In diverse voorgaande blogs al uitvoerig beschreven en al ligt de seniliteit op de loer, toch ook dit jaar nog een paar impressies.

Het parkeren van de auto op het nieuwe ruime parkeerterrein is gratis. Bij de altijd bemande ingang van de wandelroute zijn er gratis toiletten, openbaar maar altijd schoon. Langs de route zo’n vijftien fraaie infoborden met allerlei bijzonderheden over het landschap, de geologie van de rotsen, de bomen en planten, de vroegere okermijnen en over de aanwezigheid van dolfijnen rond de Cabo Albir. Overigens nog nooit één gezien. Teksten in het Catalaans, Spaans en Engels.                                         Op steile plaatsen is het pad afgezet met stevige houten balustrades en gegarneerd met tientallen prullenbakken die nooit ‘overlopen’. Overal is het op de hele route opvallend schoon. Zelfs geen hondenkeutels waarvoor ook de gratis zakjes bij het begin van de route hangen. In de vuurtoren is een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de vuurtoren en de vroegere okermijnen. Uitleg en folders gratis te krijgen van een vriendelijke toezichthouder.                                                                  Het wandelende publiek is altijd bijzonder internationaal maar de sportieve loopgrage Spanjaarden en Scandinaviërs lijken toch wel in de meerderheid te zijn. Op zon- en feestdagen is het niet verstandig om er naar toe te gaan want dan is zelfs het ruime parkeerterrein boordevol en moet er elders een plekje worden gezocht. De Generalitat Valenciana heeft er wel voor gekozen om dit perfect onderhouden toeristische pareltje volledig vrij en gratis toegankelijk te laten zijn. Dat getuigt van visie en gastheerschap.

   Send article as PDF