Onze kip heet Jaap!

Heel Zeeland in rep en roer! Den Haag speelt een heel vies spelletje met de Vlissingse marinierskazerne. Het kabinet maakt zich meer zorgen om een misplaatst thuisgevoel van achttienhonderd zoetwatersoldaten en verneukt daarom klakkeloos de trots van zo’n driehonderdvijfentachtigduizend chauvinistische Zeeuwen, plus Han Polman. Niet dat het nou zo’n ramp zou zijn als die mariniers wegblijven, maar de manier waarop is niet bepaald zo chique…                                                                                                   De politieke spelletjes die er gespeeld zijn, worden zelfs door veel politici als goor en onbeschoft geclassificeerd. Okay, wie heeft er dan ooit beweerd dat er in de politiek nog zoiets als fatsoen zou bestaan? Maar hoe kan een regering van een land ontvankelijk zijn voor het argument dat de verhuizing naar een plek in Zeeland die hemelsbreed slechts vijfenzeventig kilometer van het Haagse Binnenhof ligt en honderdvijfendertig kilometer vanaf de huidige marinierskazerne in Doorn, als onoverkomelijk bezwarend zou moeten worden beschouwd voor het geestelijk welzijn en de moraal van een ‘said-to-be’ korps elitetroepen..? Dit gelooft ergens anders echt geen sterveling op deze planeet!                                                                                                                                Maar of die kleuters van generaal Jeff Mac Mootry nog komen, is verder geen punt van discussie voor ons Zeeuwen. Wèl dat ’s lands regering te Den Haag zich voorlopig voor minstens een generatielang heeft geblameerd door mee te gaan in het waanidee van een stelletje fakesoldaten dat Zeeland een economisch achtergebleven stuk platteland is waar zij nooit naar verbannen zouden mogen worden. Laat staan hun vrouwen en kinderen! Toch wel eens prettig om te weten hoe complimenteus er elders in den lande tegen Zeeland en de Zeeuwen wordt aangekeken… góed onthouden!                              Helaas vermoed ik dat het meest onsmakelijke hoofdstuk nog moet volgen. De manier waarop aan Vlissingen en Zeeland compensatie zal worden gegeven voor het afblazen van die legertent. Lèt wel… gegéven! Want ik ben bang dat een gewezen kroegbaas uit Goes en een geëmigreerde turfsteker uit Ootmarsum niet de aangewezen dealmakers zijn om daar nu de jackpot uit te slepen. Ook Ton Veraart, van hetzelfde knusse clubje als Han Polman, kunnen ze maar beter eventjes in Emergis opsluiten. Die vond twee miljard euro wel een aardig doekje voor het bloeden. Ach Ton, nog vaag bekend uit de Vlissingse havenscene, had altijd al wat problemen met het aantal nullen voor de komma.                                                                                                                                Heel politiek Zeeland krijgt de vreemdste hallucinaties van wat er allemaal met die compenserende Haagse eurootjes zou kunnen worden gedaan. De boodschappen-lijstjes liggen al klaar. Vlissingen wilt alleen maar cash want die sterven van de schuld. Zeeuws-Vlaanderen wilt de Westerscheldetunnel onmiddellijk tolvrij. Middelburg zal wel een nieuwe afslag willen op de A58 naar dat megalomane vakantiedorp bij Oranjeplaat. Daar zitten die maneblussers ook met miljoenen in.                                                          Bijzonder origineel kwam Reimerswaal met de suggestie het Haagse rariteitenkabinet  stevig de duimschroeven aan te draaien om extra pecunia op te spugen teneinde het hier alom begeerde rode poldertracé voor de afslag naar Yerseke alsnog te realiseren. Dat zou dan Jaap Sinke’s laatste kunstje als wethouder moeten worden. Jaap Sinke stopt er namelijk binnenkort mee… ‘De rek was er een beetje uit’. Wáár precies de rek uit was, werd niet helemaal duidelijk. Maar als Jaap Sinke nu zit te broeden om nog één keer ter afsluiting zijn imposante en glansrijke loopbaan er iets groots uit de persen, is het wel zo prettig dat er toch nog wel een beetje rek in zit.                                              In het hele verhaal over die Vlissingse marinierskazerne en alle hebberige politieke luchtfietserij over de compensaties als ie niet komt, heb ik nog de meeste fiducie in onze broedende kip, genaamd Jaap. Dat rooie poldertracé komt er wel.

   Send article as PDF