Oemoemenoe zonder Jaap?

De éminence grise’ van de Reimerswaalse politiek trekt straks de stekker eruit.           Jaap Sinke zwaait per 1 april a.s. af na zesentwintig jaar gemeentelijke politiek te hebben bedreven, waarvan veertien jaar als wethouder. Reden van het vertrek kan niets met de leeftijd te maken hebben want Sinke is nog maar drieënzestig. Net z’n wilde haren kwijt. Wèl met elasticiteit, want volgens hem was de rek er een beetje uit. Verstandig en realistisch!                                                                                                     Bij nader inzien is de term ‘eminence grise’ ook niet meteen op Sinke van toepassing. Grijze eminenties zijn machthebbers die goed verscholen op de achtergrond hun macht uitoefenen. De altijd in stemmige Armanikostuums geklede Sinke is echter voor een SGP’er een behoorlijk publiciteitsgeil heertje. De doffe dreun van zijn aangekondigde vertrek galmde nog na of er verscheen al een paginabreed rijkgeïllustreerd artikel in de PZC…’Een dag uit het leven van een afzwaaiend wethouder’. Een adembenemend verslag van sterreporters Joeri en Marcella over een hele dag met Sinke, thuis, op het Oude Plein en de wet houdend op de boulevard van Yerseke.

Met Jaap Sinke verdwijnt er naast een solide brok bestuurservaring ook een helder baken uit de Reimerswaalse politieke arena. Die twee andere wethouders, Verburg & Verburg acteren slechts als een paar gloeiende spijkers. Geen idee wat die nou zo’n hele dag uitspoken. Jaap Sinke is altijd gezichtsbepalend geweest voor Reimerswaal. Had daar ook wel de portefeuilles voor, ruimtelijke ordening en openbare werken.           Jaap Sinke is er als manager ongetwijfeld al snel achtergekomen dat je het nooit iedereen naar de zin kan maken. En dat hoefde ook niet. Dat hij ook de nodige fans heeft in niet-reformatorische kring, zal ongetwijfeld met de integriteit van de wethouder zelf te maken hebben. Op zijn door Corona ongetwijfeld afgeslankt afscheidsfeestje zullen al zijn pekelzonden hem ruim en genereus worden vergeven. En als het dan ook de majesteit nog eens even flink heeft behaagd, verlaat Jaap Sinke het gemeentehuis door de voordeur als een grote meneer. Het is hem van harte gegund!

Voor mij persoonlijk heeft wethouder Sinke in die paar jaar dat ik nog maar in Kruunehe woon, niet zoveel hoeven te betekenen. Slechts enkele vraagtekens blijven…             De gemeente Reimerwaal, lees de wethouder van openbare werken, heeft alle nieuwe inwoners van de wijk Kruse Veer, inclusief zijn opvolger, via Arcus Projectontwikkeling voor eeuwig opgezadeld met een kettingbeding in de koopcontracten van hun huizen. Op straffe van een boete van vijftigduizend euro (!) mogen zij bij de gemeente nooit één klacht indienen over enige verontreiniging van de bodemgesteldheid. Dat doet toch alleen een gemeente die een forse kluit boter op het hoofd heeft en hoe bestuurlijk fatsoenlijk is dit nu eigenlijk?                                                                                               Eind 2019 wist de gemeente Reimerswaal, lees de wethouder van ruimtelijke ordening, op het laatste moment de komst van een megamestvergister in de Bathpolder te saboteren. Grote klasse, driewerf hulde! Maar maandenlang hingen de tuinders en burgers van Rilland wel krijsend in de gordijnen vanwege de te verwachten stank en overlast van zo’n ding. Gemeente en provincie verscholen zich aanvankelijk achter bestuurlijk onvermogen. Maar diezelfde wethouder van ruimtelijke ordening had toch ook rond 2010 de nonchalance begaan door een duidelijk veel te royale vergunning aan Groene Poort af te geven?                                                                                                  Door de wethouder van openbare werken werd al weer een klein jaartje geleden een paar verkeersbordjes toegezegd om gemotoriseerd verkeer op de boulevard van Kruse Veer zoveel mogelijk te weren. Die worden dan zeker pas geplaatst als alle benodigde vergunningen, bezwaar- en inspraakprocedures, MER-rapportages en stikstofemissie-data daarvoor rond zijn?                                                                                              Jaap Sinke zal zich straks beslist niet vervelen, daarover hoeven wij ons geen zorgen te maken. Hij spaart foto’s van kerken zoals een ander postzegels, scheurt dagelijks alle artikelen over Reimerswaal uit de krant om ze op zaterdag keurig in een plakboek te plakken. Hij kan natuurlijk ook hele dagen met zijn kleinkinderen gezellig liedjes gaan zingen terwijl hij ’s morgens zijn veters strikt…’Dikkertje Dap, etc’.                            Maar met de waarlijk imposante CV van Jaap Sinke uit Krabbendieke krijgt de landelijke database voor kandidaat-burgemeesters, al dan niet waarnemend, in elk geval een hele stevige kwaliteitsboost.

                                                foto’s: Marcella Davidse ©

   Send article as PDF   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.