Auschwitz 2.0

Zij zaten samen met de advocaat van een moordenaar, een politieke analiste, twee televisieacteurs en een misdaadverslaggeefster aan de late babbeltafel bij Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen in de talkshow Op1. Het gehele clubje bij elkaar maakte weinig indruk, ook Carrie en Charles niet. Behalve die twee absólute powermeiden!       Steffie de Pous en Annerieke Berg.

De jongedames De Pous en Berg ‘werken’ al vijf jaar op het Griekse eiland Lesbos. Als vrijwilligsters. Steffie de Pous verzorgt voedingslogistiek en Annerieke Berg houdt zich met de psychische en medische zorg bezig. In het beruchte vluchtelingenkamp Moria. Een provisorisch kamp gebouwd voor maximaal drieduizend vluchtelingen. Nu zitten er twintigduizend. Veel vrouwen en kinderen in voor ons niet voor te stellen erbarmelijke omstandigheden. Waarom? Omdat de EU met de Turkse dictator Erdogan in 2016 een opmerkelijk dealtje maakte over de opvang van vluchtelingen. In Turkije en in Griekenland. Erdogan ontving maar liefst zes miljard euro van onze belastingcenten om het aan de Turkse kant te regelen. Terwijl de Grieken het namens de EU wel even aan de Griekse kant op poten zouden zetten. Wij hadden allemaal weinig vertrouwen in die Turken. Maar de drie miljoen (!) vluchtelingen werden in Turkije beter behandeld dan de stakkers in de Griekse kampen op o.a. Lesbos. De kinderen kregen nog enig Turks onderwijs en wat Turkse gezondheidszorg. Dat de Grieken en de EU in Griekenland zo’n hartverscheurende menselijke Apocalyps zouden creëren, is ronduit verbijsterend. Ondanks dat de instroom toch gigantisch afnam. De Europese politici kunnen het niet helemaal met elkaar eens worden hoe de Lesbos-vluchtelingen getalsmatig over de lidstaten moeten worden verdeeld. Dus laten wij al die mensen doodgewoon de moord stikken. Hulpeloos, het enige dat zij van ons kunnen krijgen, is het coronavirus…        Dat geldt eigenlijk ook voor de lokale bevolking die steeds grotere problemen krijgen vanwege het uitpuilende overbevolkte kamp op hun eiland. De rechtsextremisten ruiken hun kans en hitsen alles en iedereen op om zich tegen de vluchtelingen te verweren. Een school voor vluchtelingenkinderen van een Zwitserse Ngo-organisatie werd in brand gestoken. De Griekse kustwacht vuurt waarschuwingsschoten af op bootjes en op Lesbos worden de vluchtelingenoverlast bestreden met rubber kogels en traangas. De vluchtelingen kunnen al maandenlang geen kant meer op. Terug naar Turkije gaat niet, Europa in evenmin.                                                                                                      De voorzitster van de Europese Commissie, de Duitse mevrouw Ursula von der Leyen, toog daarom laatst met haar slippendragers naar Lesbos om haar onvoorwaardelijke steun en solidariteit uit te spreken voor de Grieken in hun heroïsche strijd tégen de vluchtelingen. De Duitse knowhow voor de bouw en exploitatie van kampen is tenslotte ook legendarisch… De EU doneerde en passant ook nog even zevenhonderd miljoen euro van ons geld om de Grieken genoeg wapens, munitie, patrouilleboten, vliegtuigen en traangas te kunnen laten kopen.                                                                                    In deze Griekse hel, genaamd Lesbos, zijn zeshonderd meestal jonge vrijwilligers bezig om de allerergste nood van de twintigduizend vluchtelingen proberen te verlichten. Twee van hen zijn de jonge vrouwen Steffie de Pous en Annerieke Berg. Zij maken dagelijks onder inmiddels zeer gevaarlijke omstandigheden een hoeveel menselijke ellende mee die voor ons niet meer is voor te stellen. Het meeste gevaar hebben zij momenteel echter nog te duchten van de rechtsextremistische Grieken die de vrijwilligers naar het leven staan. Dit alles gebeurt nu, in 2020, in een Europees land, vanwege een door de EU veroorzaakt probleem. Omdat de lidstaten het niet helemaal met elkaar eens kunnen worden wie waar naar toe kan… stuitend en walgelijk!

Zonder al teveel merkbare emotie deden Steffie en Annerieke hun afschuwelijk relaas aan een tafel waar alle andere tafelgenoten eigenlijk alleen maar met hun eigen relaas bezig waren en weinig echte interesse toonden in de schokkende EU-misdaden tegen de menselijkheid die tegen recht voor onze neus dagelijks plaatsvinden.                          Annerieke Berg en Steffie de Pous hopen nog steeds dat de Europese regeringsleiders en politici eindelijk eens een keer hun hart zullen laten spreken….  Sorry, dappere lieve schatten, de beulen van Auschwitz toonden destijds ook nooit hun hart… alleen kogels en gas.

 

   Send article as PDF   

1 gedachte op “Auschwitz 2.0

  1. Heel goed verwoord. Dank daarvoor Alexander. We mogen niet wegkijken. Het moet blijven gezegd worden!

Reacties zijn gesloten.