Count your blessings..!

Nederland en de USA zitten net als de rest van de wereld diep in de Corona-shit. Dat is allemaal realtime via de schermen te volgen. Vanaf de bank zap ik ’s avonds nogal eens van NPO 1 of 2 naar CNN en weer terug. De verschillen hoe het in beide landen wordt beleefd en wordt aangepakt, zijn op z’n minst opmerkelijk.

Nederland schoot toen begin maart de Corona-crisis zich aankondigde in een kramp. Een buikkramp wel te verstaan. Daarom was het allereerste wat in het Nederlandse hoofd opkwam toen er beperkende maatregelen aangekondigd werden, om belachelijke hoeveelheden WC-rollen in te slaan. Onbegrijpelijk… voer voor psychologen. Blijkbaar redeneerden de koning, de keizer en de admiraal dat het niet uitmaakte wat er allemaal gebeurde zolang ze de bips maar konden afvegen. Pas toen Mark Rutte himself het volk verzekerde dat we nog minstens tien jaar probleemloos konden blijven poepen, namen de pleepapierplunderingen weer wat af..                                                  Diezelfde Rutte speelde daarna een verbazingwekkend cruciale rol om de eigenwijze Nederlanders de naar omstandigheden beste dingen te laten doen. Niet achter hem gezocht, ik was nooit zo’n fan van hem…                                                                      Geen rigide verboden uitvaardigen, maar wel een beroep doen op het gezonde verstand van de grote zwijgende meerderheid. Geen overdreven of ongeloofwaardige beloften. Niemand had ervaring met pandemieën, maar Rutte en zijn ministers kregen het voor elkaar, ingefluisterd door Jaap van Dissel, om het overgrote deel van Nederland de goede dingen te laten doen. Zonder grote woorden gaven zij ons genoeg vertrouwen door onder de geven omstandigheden toch steeds de juiste maatregelen te nemen. Wilders, Baudet c.s. werden even op de vluchtstrook geparkeerd.                        De publieke aandacht concentreerde zich vrijwel volledig op de zorg en op de slachtoffers van het Coronavirus. De nijpende economische onzekerheid vanwege de ‘intelligente lockdown’ kwam even op de tweede plaats. Er kwamen uit de Nederlandse samenleving nietvermoede positieve krachten los om er samen op de een of andere manier doorheen te komen. Bij alle narigheid was dit toch inspirerend en verrassend om naar te kijken.

Aan de andere kant van de Atlantic ging het ietsje anders. Toen het ook de Yankees veel Coronanarigheid zagen naderen, bestormden zij eerst de wapenwinkels. Voor hun eigen veiligheid, bij het ongetwijfeld uitbreken van rellen en plunderingen in de grote steden, zorgden de Amerikanen dat zij ruim voorzien waren van voldoende zware artillerie en munitie.                                                                                                  Daarna werd New York overspoeld door de Corona-tsunami, gevolgd door New Orleans, Detroit, Chicago, California, Colorado en Florida. De uitgebroken paniek werd flink aangewakkerd door CNN met hijgerige interviews over ruziënde gouverneurs en burgemeesters. Donald Trump die het eerst allemaal maar flauwe kul vond, werd daarna het epicentrum van de Corona-paniek. Elke dag om 1700 hrs ET, 2300 hrs Nederlandse tijd, werd de USA en de wereld vanuit het Witte Huis overspoeld door bizar gebazel van een fake-president die compleet de regie kwijt was. Volgens ‘The Donald’ deed Amerika het beter dan elk land op de wereld, ging het allemaal ‘fantastic, great and fabulous’. Over de zieken en de 40.000 dodelijke slachtoffers werd zelden gesproken, wel hoe geweldig vooral hijzelf, zijn directe medewerkers en de grote multinationals het allemaal wel niet deden. Aanwezige CEO’s van die bedrijven mochten live ook even een woordje doen. Zij schroomden er zonder uitzondering niet voor om allereerst de president slijmerig te bedanken voor ‘his excellent leadership’.       Trump schold zonder pardon een aantal democratische gouverneurs helemaal verrot die hem en zijn chaotische aanpak hadden bekritiseerd. Beschamend waren de knokpartijen van de federale regering met gouverneurs en burgemeesters om beschermingsmiddelen en medische apparatuur. Alles werd door CNN live in beeld gebracht. Dr. Anthony Fauci, onafhankelijk medisch adviseur van Trump, zette zijn baas wel stevig voor het blok en voorspelde een draconisch dodental dat weleens tussen de 100.000 en de 200.000 zou kunnen liggen. Waarop Trump doodleuk verklaarde dat als het straks dus onder die 200.000 doden bleef, hij het ‘pretty well’ gedaan had. In de States komen namelijk straks nog presidentsverkiezingen…                                             Misschien moet zowel in NL als in de USA het ergste nog komen, maar in de mondiale stresstest voor regeringsleiders is Donald J.Trump nu al volledig afgebrand, een levens-gevaarlijke psychopaat. Laten we hier nou toch maar gewoon doen wat Mark Rutte ons beleefd doch dringend adviseert en vooral onze zegeningen blijven tellen.

   Send article as PDF   

2 gedachten over “Count your blessings..!

  1. Alleen jammer dat ene Jort Kolder en gelijkdenkenden een podium in de media krijgen en praten over dor te snoeien hout en op omvallende 80 jarigen, terwijl de/zijn politieke vriend (Rutte) daar dan weer even niets van zegt:-(

Reacties zijn gesloten.