First in…first out!

De pandemie van het Corona-virus eist niet alleen mensenlevens. Ook het ethische bed van onze samenleving wordt meteen flink opgeschud. Het aantal Corona-slachtoffers wordt bijgehouden door het RIVM en door CNN. De trouwe adepten van de shockdoctrine van de ultra-liberale Messias Milton Friedman met figuren als Jort Kelder, Donald Trump, prof.dr. Ira Helsloot, Damiaan Denys, Jair Bolsonaro, Wobke Hoekstra, Viktor Orban, Thierry Baudet en Hansje de Boer zeggen zich vooral zorgen te maken over de aanstormende economische malaise.

Terwijl de slachtofferaantallen wereldwijd nog angstwekkend stijgen, beginnen de zorgen omtrent onze welvaart en ons economisch welzijn toch ook steeds meer de overhand te krijgen. De intellectuele lockdown zoals wij in goed Nederlands onze eigen maatregelen noemen om de verspreiding van het virus te beperken, vraagt een hoge prijs van onze economie. Maar het oorlogskabinet Rutte toont zich vooralsnog vastberaden en verlengde de 1½ meter-economie waarmee het MKB en de KLM het stevig voor de kiezen krijgen, voorlopig tot eind april.                                                         Hoogste tijd voor ware gelovigen van een intellectuele open-up en/of exit om zendtijd te claimen in binnen- en buitenland. Zij vinden dat het tijd wordt om de economische debet- en creditrekening van het Corona-virus eens op te gaan maken en daarnaar te gaan handelen. De huidige manier van virusbestrijding beschermt in hoge mate de kwetsbare ouderen, maar verwoest onze economie. Wordt het zo langzamerhand niet eens tijd, zo stak prof.dr. Ira Helsloot de lont in het kruitvat, om eens even een goed computermodel te maken? Waarmee helder kan worden aangetoond wat goedkoper is… het virus bestrijden of maar gewoon uit laten woeden. In dat laatste geval zullen wereldwijd enige honderdduizenden, pakweg een miljoen, ouderen en kwetsbaren het loodje leggen. Bijzonder sneu, maar ’t is niet anders.                                                         Niks nieuws onder de zon zullen de militaire strategen van de Bredase KMA en de West Point Academy benadrukken. In tijden van oorlog werden tenslotte ook altijd een paar divisies kansloze infanteristen en stoottroepen naar het front gejaagd. Vaak allemaal jongelui, amper twintig, de bloem van de natie. Het grootste gedeelte sneuvelde, erg jammer, maar de oorlog winnen is belangrijker dan de oorlog voeren. Blijken wij toch wat geleerd te hebben van al die wereldoorlogen. Gaan we anders aanpakken! Om met het Corona-virus in de slag te gaan, zouden wij nu toch veel beter de jongelui kunnen ontzien? De ouderen die hun leven vrijwel hebben geleefd, de kwetsbaren, de zieken, de COPD’ers en anderen die op hun laatste benen lopen, zouden met hun rollators naar het front moeten worden gestuurd. Daarop kan dan door het Corona-virus tomeloos worden ingehakt. De frontlijnsoldaten van nu zijn dus alleen ruwweg vijftig jaar ouder dan voorheen…helemaal volgens de ijzeren logistieke wet ‘first in, first out!’           Hier kun je natuurlijk weer van alles van vinden maar Donald J.Trump is er enthousiast voorstander van….’Economy first!’ Donald wordt natuurlijk ook helemaal gestoord van al die CEO’s van General Motors, Chevron, Wallmart en meer van dat soort jokers die hele dagen aan de telefoon hangen om hem op te hitsen de USA weer open te stellen voor hun ongebreidelde kapitalisme…’Fuck the virus’.                                                       Zo onparlementair zal in NL de discussie wel niet gevoerd gaan worden, maar dat er steeds meer voorstanders van die intellectuele exit van alle virusbestrijdende maatregelen hun evangelie gaan verkondigen, is wel zeker. De ethiek van onze samenleving zou daarmee in zwaar weer kunnen komen. Solidariteit met de zwakkere medemens versus de economische welvaart..! De Corona-crisis zal ons ook absurde zaken zoals de traceerapps laten accepteren, die in een normale situatie ondenkbaar zouden zijn. Die app is overigens een stuk sneller ontworpen dan een doeltreffend vaccin tegen het virus.                                                                                                         De maand april zal ook in NL nog interessante discussies gaan opleveren. Slechts te hopen dat deze flink worden aangewakkerd door het fors teruglopen van de Corona-besmettingen en slachtoffers. Dan pas kan er weer aan andere grafieken worden gedacht dan aan ‘flatten the curve’. En kunnen we ons meteen ook eens afvragen waarom een uit China afkomstig virus toch steeds met al die semi-intellectuele Engelse termen moet worden aangeduid…‘social-distancing, intellectual-lockdown, slowing-the-spread, outbreak-management-team, intensive-care, lockdown-exit-strategy, etc’.

   Send article as PDF