Niet zo zeuren!

Er zijn helaas toch nog een aanzienlijk aantal NL’ers niet intelligent genoeg om het nut en de noodzaak van een ‘intelligente lockdown’ te snappen. Te onnozel, te recalcitrant of te eigengereid om te snappen dat het voor hun eigen bestwil is. Een stevige Corona-besmetting is beslist geen flauwe kul. Die egocentrische onnozelaars krijgen dan ook nog eens eens buitenproportioneel veel aandacht in de media.

Voor de camera, microfoon of in de krant worden allerlei jankverhalen verteld hoe zwaar het wel niet is om een poosje veel thuis te blijven. Let wel, dat het geadviseerd wordt om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar een eindje wandelen of fietsen mag, buiten spelende kinderen mag, boodschappen doen mag, hond uitlaten mag. Eigenlijk mag alles nog. Alleen niet naar de kroeg en restaurant of naar de kapper. Toch vinden sommigen zich enorm zielig. Zelfs vanuit de gevangenissen klinken er protesten omdat de gedetineerde jongelui niet meer een paar uur buiten mogen spelen. Psychologen en educatieve charlatans buitelen over elkaar heen om in de media hartochtelijk te benadrukken welke desastreuze schade de lockdown aan onze tere zieltjes kan toebrengen. Al die lui hebben blijkbaar geen enkele notie welke ravage het Corona-virus aanricht in onze longen.                                                                                           In België is de lockdown al heel wat straffer en in Spanje zelfs bijna totaal! Op de webcam van de altijd zeer drukbezochte wandelboulevard van Altea is al sinds half maart geen sterveling meer te bekennen. Dan hebben wij in NL nog alle vrijheid. Het gezeur daarover slaat dus nergens op en komt vooral van diegenen die er de minste last van hebben. Er is ook geen enkele bejaarde in een verzorgingstehuis die het leuk vindt om in zijn/haar kamertje opgesloten te worden. Die zeggen wel het contact met kinderen en kleinkinderen ontzettend te missen, maar begrijpen waarom het nodig is. En schikken zich daar naar.

Mijn oude beroepsgroep, de zeevarenden van de koopvaardij, mogen zich ook niet verheugen in erg veel media-empathie over hun eigen snoeiharde lockdown. Zeelieden, baggeraars, offshore-werkers worden normaliter allemaal voor een bepaalde termijn uitgezonden en kunnen daarna met het vliegtuig weer naar huis. Diegenen die op de rol stonden om vanaf eind maart j.l. te worden afgelost voor hun verlof, hebben vette pech gehad. Zij mogen niet van boord en er wordt trouwens ook niet meer gevlogen. Dus blijven zij aan boord en werken stug door. ’s Werelds grootste rederij, de Deense Maersk Line, heeft noodgedwongen alle aflossingen van de bemanningen van hun schepen tot nader order uitgesteld. En niemand weet hoelang tot nader order is!             Er liggen wereldwijd zo’n vierhonderd enorme cruiseschepen tegen de kant of voor anker, want geen sterveling wil nu nog een cruise maken. Aan boord van die schepen zitten honderdduizenden bemanningsleden die geen kant meer op kunnen. Aan dit soort lockdowns wordt weinig aandacht besteed.                                                               Commandant Brett Crozier van het enorme Amerikaanse vliegdekschip ‘USS Theodore Roosevelt’ kreeg op staande voet ontslag, alleen omdat hij aandacht vroeg van zijn superieuren voor een aantal Corona-besmettingen onder zijn vijfduizendkoppige bemanning. De verontwaardiging over het ontslag was wel zo groot dat een paar dagen later de minister van Marine, die de commandant had ontslagen, zelf de zak kreeg.         Honderdduizenden opvarenden, waaronder ook duizenden Nederlanders, zitten overal op de wereld ‘lockdown’ aan boord van hun baggerschepen, offshore-suppliers, kraanschepen, etc. Na hun maandenlange termijnen van twaalf uur per dag werken, is er nu geen mogelijkheid meer te worden afgelost voor hun rechtmatige welverdiende verlof. Voor veel bemanningen van die schepen die in een haven liggen, geldt dan ook nog dat ze geen stap meer aan de wal mogen zetten. Dus ook geen eindje wandelen of fietsen, de scheepshond uitlaten of een boodschapje doen… Zeevarenden kunnen, zo is mijn ervaring, echter wel tegen een stootje en hebben van nature een bovenmodaal groot incasseringsvermogen. Die zeuren niet zo snel!                                                        Een lockdown is een noodzakelijke logische maatregel om een pandemie in te dammen en iedereen die erover loopt te zeuren, kampt primair met een ernstig tekort aan intelligentie.

   Send article as PDF   

4 thoughts on “Niet zo zeuren!

  1. Volg al jaren uw blog.
    Dit statement daagt mij uit om een keer te reageren.
    En wel omdat ik het van harte met u eens ben.
    Val zelf ruim binnen de doelgroep, maar heb met de maatregelen beslist geen moeite.

    Een ex SWTK uit de tijd dat verplicht verlof na een paar maanden nog niet eens te bedenken was !

  2. Helemaal mee eens. Het feit dat ik in deze tijd nog steeds op mijn fietsje naar het werk heen en weer kan, ervaar ik als een groot gevoel van vrijheid!

Reacties zijn gesloten.