Lockdown two…?

Tenzij je een zwaar gedupeerd MKB’er bent natuurlijk en zakelijk vanuit het niets een onverwachte doodschop krijgt, maar persoonlijk ervoer ik die veelbesproken intelligente Nederlandse lockdown eigenlijk maar schouderophalend. De belangrijkste reden daarvoor was dat ik er hier op Kruse Veer visueel vrijwel niets van gemerkt heb. Kon gaan en staan waar ik wou. ’s Avonds was het weliswaar doodstil, maar dat is het hier altijd.

Overdag liepen hier mensen, alleen, met z’n tweetjes of in hele groepen, vooral op reformatorische vrije dagen. Geen mondkapje of BOA gezien. Honden en paarden renden over de dijk. Schepen voeren af en aan. Kinderen voetbalden, skeelerden, deden tikkertje op de fiets of hingen een beetje rond. Een buurman, die blijkbaar ook de lockdownspelregels nog niet had gelezen of niet intelligent genoeg was om ze te snappen, organiseerde ’s avonds op de boulevard fitnesstrainingen voor groepjes jongelui. Op het buitendijkse wandelpad stonden er op mooie zonnige dagen nog net geen files. En het viel me een beetje tegen dat er tijdens Koningsdag geen BBQ op de boulevard werd georganiseerd, met satéstokken van 1½ meter. Ter compensatie van alle zware ontberingen die er door ons zouden zijn geleden…                                           Wel zat ik vaak tussen de webcams van de boulevards van Altea en Benidorm te zappen. Het was dat er daar af en toe een zeemeeuw voorbijvloog en de golven op het strand spoelden, anders had ik serieus gedacht dat het foto’s waren. Niets was minder waar! Sinds medio maart waren de knotsdrukke boulevards van Benidorm en de gezellige promenade van Altea compleet uitgestorven. Heel onwerkelijk!                          Af en toe schoof er iemand met een hondje door het beeld. Ook niet geheel zonder risico want de Spaanse Guardia Civil is bepaald niet kinderachtig en heeft weinig gevoel voor humor. Lollige Spanjaarden die bij het begin van de lockdown dachten nog een blokje rond te kunnen gaan door hun poes, hun geit of hun plastic badeend aan een touwtje uit te laten, werden gelijk op de bon geslingerd. Te beginnen met 601 euro. Zelfs de Spaanse oud-premier Mariano Rajoy kreeg zonder pardon zo’n prent aan z’n pantalon wegens een ongeoorloofd ommetje. Pas vanaf 2 mei was er op de webcams weer wat beweging te bespeuren van wandelende Spanjaarden. Spanje werd overigens zeer zwaar getroffen, vooral in de regio’s Madrid en Barcelona.                                         Geregeld heb ik ook naar de journaals van het Belgische Canvas en het Franse TV2 gekeken en ook daar waren de lockdowns veel stringenter en lagen toch de slachtoffer-aantallen aanzienlijk hoger dan bij ons.                                                                   Berichten van een bevriende shipspotter uit Singapore logen er ook niet om. Een hele dag thuis blijven en alleen even naar de supermarkt. Bij de ingang van de supermarkt werd steeds de lichaamstemperatuur gemeten. Mondkapjesplicht overal, maar die worden in Singapore sowieso altijd al vaak gedragen.

Allerlei virologen van naam en faam houden serieus rekening met een tweede golf Corona-besmettingen in de tweede helft van dit jaar. En dat zou dan nog weleens een pittige pandemie kunnen worden. Lockdown Two lijkt dan onvermijdelijk. Waarschijnlijk zullen veel ondernemers die door de eerste lockdown op een haar na kopje onder zijn gegaan, burgerlijk weleens heel erg ongehoorzaam kunnen worden. Dat zou ook kunnen gaan gelden voor het grote publiek. Men zou zich dan ongetwijfeld wel eens wat minder coöperatief kunnen gaan opstellen. De eerste lockdown kwam ‘right out of the blue’. Voor we er goed en wel erg in hadden, zaten we binnen met bergen pleepapier, kroegen dicht, geen voetbal en geen Concert at Sea.                                      Bij de volgende lockdown zal Mark Rutte toch echt iets straffers uit zijn trukendoos tevoorschijn moeten toveren. Veel Nederlanders vinden zichzelf nu wel intelligent en rationeel genoeg om zelf de risico’s in te kunnen schatten. Lockdown no.2 zal niet meer als een echte urgente noodtoestand worden ervaren en de van boven opgelegde noodverordeningen die natuurlijk veel te diep in ons privéleven ingrijpen, zullen steeds moeilijker worden geaccepteerd. Zeker als onze minister-president het doodnormaal gaat vinden dat een jarige familie die buiten in het park een gebakje aten op ruim 1½ meter afstand van elkaar toch een boete kregen van 1600 euro (!) omdat zij met vier waren i.p.v. met drie… Een onvermijdelijke en fatale Corona-indigestie ligt op de loer.

   Send article as PDF