Enkele reis Volendam… voor Lennert!

 

Een verloederend centrum van een dorp is triest, maar biedt ook weer kansen. In eerste instantie heel goed gedacht van het CDA-raadslid Olaf Buteijn. Ware het niet dat wij op de Bevelanden nogal wat moeite hebben met de herinrichting van onze dorpskernen.     In Krabbendieke moet bijvoorbeeld nog een stevig robbertje geknokt worden over wat er nu wel of niet in het centrum hoort. In het ene dorp wordt de supermarkt het centrum uitgeknikkerd, een dorp verderop worden ze weer met jubelend klaroengeschal binnengehaald. Er is eigenlijk maar één dorp waar het allemaal fraai en harmonieus is geregeld en dat is Kruunehe. Met de faceliften van de Markt en het Oude Plein is Kruunehe klaar… niks meer aan doen! Mooier wordt het niet meer… ècht niet, wat je ook probeert!                                                                                                                       In Yese stroomt de middenstand echter het dorp uit en verpauperen nogal wat panden in het centrum. Maar dat is nu precies weer een bron van inspiratie voor Olaf Buteijn. Olaf is Reimerswaals raadslid namens het CDA en hij wordt bijgevallen door ene Lennert Steketee namens de SPY, de Stichting Promotie Yerseke. Olaf en Lennert hebben dus samen het beste voor met het centrum van Yese en dat is een puik en prijzenswaardig initiatief.                                                                                                     Beide ambitieuze knullen schijnen al contact te hebben gehad met de Sinke Groep om te vragen wat het kost om het leegstaande centrum van Yese met de grond gelijk te maken. Dan ontstaat er een wijds Yese Central Park. Speelweiden, skeelercircuits en racebanen voor (elektrische) fietsen, afgewisseld met horecapaviljoens waar men natuurlijk met in achtneming van het 1½ meter regiem een kopje thee kan drinken. Met onbelemmerd uitzicht op de aloude Sint-Odulphusbasiliek! Wat kan een mens zich nog meer wensen?                                                                                                                     Maar Lennert Steketee gaat nog veel verder! Hij dubt er nog over of het Yese Central Park straks met een kabelbaan òf met een metro verbonden moet worden met de opgeleukte Havendijk. Om de drommen toeristen te kunnen verwerken die de hectiek van de oestervreetschuren even willen ontvluchten voor een meditatief en zingevend moment in de wijdheid van het nieuwe Yese Central Park. Lennert zou eigenlijk willen dat Yese de kant op gaat van Volendam…! Dàt was het moment dat ik even een hekel kreeg aan de PZC.                                                                                                              Mijn eerste reactie was dat het beter zou zijn als alleen Lennert Steketee de kant opgaat van Volendam, enkele reis. Want volgens mij is Lennert nog nooit van z’n leven in Volendam geweest. Ik heb dat zelf één keer mogen aanschouwen…óóóh, wat èrg! Alles is fake in Volendam en jaarlijks worden er meer dan anderhalf miljoen toeristen besodemieterd, want Volendam heeft absoluut niets met de Nederlandse folklore te maken. Als het imago van Yese hartgrondig moet worden vernield, moet de SPY vooral in Volendam  gaan spioneren…!                                                                                       Toen ik het plan van Lennert emotioneel had verwerkt, keerde toch het vertrouwen weer terug in de mensheid van Yese en in de ratio van de Reimerswaalse Raad. Daar is Olaf Buteijn’s CDA buiten de regeringscoalitie gevallen en heeft dus ook verder niet veel meer in te brengen dan lege briefjes. Toch heeft het baltsgedrag van Olaf en Lennert weer een flitsend idee opgeleverd… Actie is reactie, zegt tenslotte de derde wet van Isaac Newton.                                                                                                                      Als nu dat leegstaande winkelcentrum van Yese eenmaal gesloopt zou zijn, ontstaat er toch een magnifieke locatie voor die kolossale GG-kathedraal die aan de rand van de Yese Moer zou moeten verschijnen? Komt de oecumene alleen maar ten goede. Kunnen ze misschien samen het orgel en de fietsenstalling delen. En het levert niet alleen de omwonenden van de Steeweg, maar ook de tuureluur, de kluut, de kleine plevier en de grote grutto in de Moer verder een ongestoorde zondagsrust op.                 Ik vermoed dat de burgers van Yese èn de fauna van de Yese Moer de heren Buteijn en Steketee op termijn nog wel eens erkentelijk zullen zijn voor het lanceren van hun surrealistische brainwaves. Dit soort originele denkers moeten wij blijven pamperen!

   Send article as PDF