Het standje van de Mannenbroeders

Ofschoon het begin mei in de blog ‘Corona Avenue’ al naadloos te voorspellen was, bleek officieel pas per eind mei dat de pap was gestort over een alternatief voor de Zanddiek naar Yese. Er komt namelijk helemaal geen alternatief! Dat dit deprimerende nieuws over de Zanddiek op Hemelvaartsdag in de PZC stond, mocht nauwelijks een toeval worden genoemd. Altijd al een christelijke feestdag met een kleurloos flets tintje geweest.

Al dat gedoe met die kleuren is onze Mannenbroeders nu eenmaal altijd een gruwel geweest. Niks geen adoratie voor een regenboog, ook niet als vlag op het Oude Plein. Dat de Regenboogvlag vorig jaar toch fier op het gemeentehuis wapperde, had niets met verloochening van de SGP-principes te maken. Dat was alleen omdat raadslid Joey Smet geen heibel met z’n Rotterdamse broer wilde krijgen! Inderdáád…voor de argeloze buitenstaander zijn niet alleen Gods wegen ondoorgrondelijk, ongetwijfeld ook de Reimerswaalse politiek.                                                                                                  Maar nu wat betreft die Mannenbroeders… geen varianten met een kleurtje van de nieuwe weg naar Yese dus. Naar Yese gingen wij, gaan wij en zullen wij immer over de Zanddiek blijven gaan… en hun wil geschiede!  Alle zurige commentaren ten spijt, is het best wel logisch. Hebben we tenslotte zelf voor gekozen. SGP-coryfeeën Harry van der Maas en Maarten Both zijn echt niet na een gewelddadige staatsgreep in de provincie en de gemeente aan het bewind gekomen. Wij hebben hen misschien ook niet op persoonlijke titel geselecteerd. Maar wel de SGP! En dat staat nu eenmaal ook voor ‘Stabiel, Gezapig en Prudent’. Zeeland en de Zeeuwen bewijzen al decennialang daar veel vertrouwen in te hebben. Vrijwillig en zonder last hebben wij met velen het rode potloodje gebruikt om in ruime mate de SGP te nomineren. Al was een zwarte viltstift misschien meer opportuun geweest. De SGP houdt niet zo van rood en daarom ook niet van Rode Varianten.                                                                                                     Dus als twee aan de touwtjes trekkende SGP’ers het eens moeten zien te worden over een stukje infrastructuur, wordt er geen kleurrijk spektakel van gemaakt. Een SGP’er wordt sowieso al helemaal nooit geplaagd door sprankelende vernieuwingsdrang. Het conservatisme wordt hen wekelijks vanaf de kansel als een goddelijke deugd ingeprent. De Mannenbroeders hebben dan ook geen enkele roeping om visionair te zijn of te worden. Zij zijn door en door betrouwbare volgers van de betreden paden. Geen inspiratie voor frivole zijweggetjes en allerlei andere woest gekleurde varianten. Zij kennen eigenlijk maar één standje. Een knappe kerel die in de bibliotheek op het Oude Plein dan ook een exemplaar van de Kamasutra weet te vinden!                                       Het bewonderenswaardige aan SGP’ers is, dat zij ook nooit zullen kiezen voor de gemakkelijkste weg. Zij banen zich met hun staande principes vol vertrouwen in een goed geloof een weg door de schier ondoordringbare jungle van openbare meningen, aanbevelingen van dorpsraden en ondernemersverenigingen. Negeren minzaam hitsige bloggers en andere lokale semi-revolutionairen. Zij bezien slechts wat er al was. En de Zanddiek wàs er… altijd al! Misschien niet vanaf de eerste dagen der schepping, maar dat scheelt toch verdraaid weinig. Hele generaties voorouders hebben zich het schompes staan te scheppen om de Zanddiek te maken tot wat ie nu is. Misschien ook wel de betovergrootopa’s van Harry & Maarten, wie zal het zeggen?                               Een paar huizen slopen, de keuken van Hof Seemaerte een beetje opschuiven, alle spandoeken voor de Rode Variant in de kliko, de Zanddiek gewoon wat metertjes breder maken en wij kunnen straks weer naar hartenlust op en neer naar Yese scheuren. H&M zullen niet op een innovatieve bestuurlijke visie kunnen worden betrapt. Zij investeren uit principe in het verleden. Dat goedkoop ongetwijfeld duurkoop zal gaan betekenen, is dan overigens geheel conform de landelijk geldende ambtelijke mores. Politieke verantwoordelijkheid beperkt zich primair tot slechts één ambtstermijn. De SGP zit uitsluitend in de politiek voor de consolidatie der dingen. In het loyale bastion van hun achterban wordt daarop vertrouwd. Bestendiging van het Zeeuws erfgoed is de Mannenbroeders wel toevertrouwd. Maar als toekomstbestendige toegangsweg naar en van een zich vooral logistiek voortdurend innoverend Yese zal de Zanddiek als een repeterende breuk blijven.

   Send article as PDF