Blauwe envelop voor Willem IV….

Indrukwekkend van eenvoud! Het ging meteen viraal over de wereld! Het ostentatief omdraaien door het in een lange ‘erehaag’ opgestelde zorgpersoneel van een Brussels ziekenhuis toen de Belgische premier Sophie Wilmès er een bezoek bracht. Zo betoonden zij een zwijgend protest tegen alle eerdere rigide bezuinigingsdriften van de Belgische regeringen. De boodschap kwam over…!                                                           Die kwam ook over toen in 2008 de Amerikaanse president George W.Bush tijdens een persconferentie in Bagdad ineens een paar schoenen van een Iraakse journalist naar zijn hoofd gesmeten kreeg. Voor Arabieren de hoogst denkbare belediging! Overigens de souplesse waarmee Georgie de schoenen ontweek, deed vermoeden dat ie ervoor geoefend had. Maar George W. Bush en de rest van de wereld wisten meteen dat de Amerikanen in Irak iets minder populair waren dan gedacht.

Interessant om dan eens te mediteren over wat te doen indien onze Majesteit Willem IV een staatsbezoek aan Reimerswaal zou brengen. Een erehaag van schattige kleuters met oranje vlaggetjes, de Can-Can dansende boerinnen van Ons Boeregoed, een kordon jolige frietbakkers van Meijer of alle ouderlingen van de gezamenlijke kerken stokstijf in het gelid?  Dacht het niet! Weinig redenen voor zo’n eerbetoon want Willem IV en zijn aanverwanten hebben zo langzamerhand wel genoeg rare spelletjes met de Belastingdienst gespeeld…

  • Willem betaalt geen belasting, geen stuiver.
  • Het Koningshuis kost ons officieel zo’n 45 miljoen euro per jaar, maar volgens de puntenslijperige rekenmeesters van het Republikeins Genootschap zou het ook wel eens 350 miljoen euro per jaar kunnen zijn. Sowieso… ‘vééstevéé!’
  • Willem wilde en kreeg een nieuw vliegtuig als speeltje. Een Boeing 737 Business Jet van 90 miljoen euro. Exploitatie, kerosine, smeerolie, salarissen van piloten en stewardessen, verzekering en stalling ook nog eens tig miljoen per jaar, allemaal voor onze rekening. Willem zelf betaalt naks.
  • Willem woont in een paleis van de zaak dat, omdat de vorige bewoonster het nogal had laten verhabbezakken, eerst grondig moest worden gerestaureerd, kosten 62 miljoen euro. Ook alle kosten voor renovatie en inrichting van de privé-vertrekken waren voor rekening van de belastingbetaler. Willem zelf heeft geen meter behangen en Máxima nog geen gordijntje voor het WC-raampje genaaid!
  • Willem gaat geregeld gezellig een dagje zeilen met de Lemsteraak van z’n moeder maar de belastingbetaler draait op voor de onderhoudskosten van dat ding, zo’n 100.000 euro per jaar.
  • Willem ontvangt een landschapssubsidie van 4,7 miljoen euro voor het kroon-domein bij Het Loo van zo’n 70 hectare. Op voorwaarde dat het 360 dagen van het jaar toegankelijk blijft voor ons, alle belastingbetalers. Willem gooit het echter doodleuk drie maanden per jaar potdicht om er met zijn vriendjes wilde zwijnen af te schieten.
  • Willem en zijn familietrawanten hebben de vreemdste capriolen uitgehaald om toch vooral geen successierechten te hoeven betalen over de enorme erfenissen die er binnenstroomden na het overlijden van Oma en Opa. Van de belasting-inspecteur kregen zij de meest absurde rulings om bijvoorbeeld schilderijen in te ruilen die al door de staat waren aangekocht.
  • Naast alle extraatjes krijgt Willem een modaal salaris van 949.000 euro per jaar en een onkostenvergoedinkje van 4.940.000 euro, alles gehéél belastingvrij.
  • Max en Bea vangen respectievelijk pakweg een miljoen en anderhalf miljoen euro belastingvrij om toch ook nog een beetje rond te kunnen komen.
  • Van z’n taxfree spaarcentjes kocht Willem IV daarom recent een speedbootje van twee miljoen…

Willem IV heeft het van geen vreemde! Zijn voorvader, koning Willem I, vulde destijds al op schaamteloze wijze zijn zakken via het roemruchte Amortisatiesyndicaat, verpatste heel België en regelde dat wij tot op de dag van vandaag de Westerschelde moeten delen met die Belgen.                                                                                                          Alleen dàt is al een reden om de Majesteit bij zijn staatsbezoek aan Reimerwaal eens subtiel onder zijn koninklijke afzuigkap te wrijven dat al dat gedoe met het ontwijken van belasting toch niet bepaald zo koninklijk is. Omdraaien als ie voorbijkomt, is geen optie want dan missen wij het genotvolle uitzicht op het meest fameuze koninklijke pronkstuk aller tijden… Máxima. Met schoenen of klompen gaan gooien lijkt ook geen goed plan… dan moet je op je sokken naar ‘uus’.                                                                                  Gewoon, zodra Willem IV zich hier zou vertonen, moet hij spontaan worden getrakteerd op een enorme menigte die veelbetekenend naar ‘m staat te zwaaien met een immens wapperend woud van blauwe belastingenveloppen. Duizenden! Daar zal zijn blauwe bloed toch ongetwijfeld sneller van gaan stromen?

   Send article as PDF   

2 gedachten over “Blauwe envelop voor Willem IV….

Reacties zijn gesloten.