Meer dan één leven!

 

Op het moment dat de wereld meer dan vierhonderdduizend officiële Covid-19 doden telde en net toen in de USA de trieste mijlpaal van honderdduizend slachtoffers werd gepasseerd, trok de dood van één volslagen onbekende man alle aandacht van de pandemie weg. Niet alleen op CNN, maar wereldwijd. Ook de massale protesten tegen zijn dood gingen viraal. Voordat George Floyd was begraven, werd hij al een legende.

De moord op George Floyd kwam over de gehele wereld ongekend hard binnen. De moordenaar was ook meer dan een blanke politieagent. Hij is het schokkende zinne-beeld van de brute en meedogenloze overheersing van het ene ras over het andere. Niet alleen in Minneapolis of een andere plaats in de USA, maar overal. Niet alleen nu, niet alleen in onze tijd, maar sinds mensenheugenis. Niet alleen met daden en wreed-heden, maar diep vanuit verwrongen gedachten van stupide zielen.                                  Racisme is een kenmerk van onze menselijk ziel, het hoort nu eenmaal bij ons. De hele samenleving is er van vergeven. Niemand staat er zich op voor om racist te zijn, maar wij zijn het vrijwel allemaal. Er zijn al zoveel wetenschappelijke studies aan gewijd dat niemand nu nog zit te wachten op mijn verklaring, die natuurlijk weer te simpel is. Wij zijn stomweg allemaal opgegroeid en opgevoed met een vorm van religie, van fatsoen èn van racisme. Met altijd de argwaan voor die ander… Of die nu een ander kleurtje heeft, een voor ons onbegrijpelijke godsdienst belijdt, ons met scheve ogen aankijkt of een voor ons onverstaanbare taal spreekt. Het anders zijn dan ons, classificeren wij dan onmiddellijk als inferieur. Dat zit genetisch in het menselijke karakter.                        Het racisme van de blanke versus de gekleurde mens is van alle vormen wel het meest tot in de haarvaten doorgedrongen. De blanken zijn er ook trots op. Nederlanders van nu verafgoden de Gouden Eeuw van toen. Nederland was toen een wereldmacht, daar denken we nog steeds zwijmelend aan terug. Middelburg was destijds het episch centrum van de West-Afrikaanse slavenhandel, dus noemen wij het nu een fraaie historische stad met een rijk verleden… Onze Hollandse handelsgeest was legendarisch, daar mogen wij nu nog steeds mee pronken. Ons huidig aanzien in de wereld berust nog steeds voor een groot deel op ons roemruchte verleden. Boordevol misdaden tegen de menselijkheid. Onze historische helden waren niet zelden nietsontziende massamoordenaars, racisten van absolute wereldklasse!                          Net zo hard als we ons racistische verleden collectief willen ontkennen, vinden wij nu op individuele basis dat het tegenwoordig best wel losloopt met ons racisme. Misschien individueel ja… maar wij hebben nu saampjes een samenleving opgebouwd en houden die ook angstvallig in stand, die bol staat van het racisme. Voorbeelden te over op de Dam, het Malieveld, de talkshows en in alle andere media. Daar hebben wij het nu met z’n allen over, alleen omdat een volwassen donkergekleurd mens om zijn moeder riep vlak voordat hij wreed werd gedood. Dat houdt ons wel even bezig… even. Het zit zo diep in ons denken verweven dat dit ‘even’ minstens een paar generaties gaat duren voordat we iets van een omslag gaan merken.                                                                Ik maak me weinig illusies of ons racisme al is verdampt, bijvoorbeeld op het moment dat de echte migratiegolven vanuit Afrika, opgestuwd door armoe, honger en klimaat, naar het noorden gaan rollen. In een veelvoud van wat we tot nu toe meegemaakt hebben. Dan pas zal blijken of de brute moord op die ene onschuldige donkere man in Minneapolis nog iets goeds opgeleverd heeft. Dus of George Floyd in vrede zal rusten, is ook nu nog maar zeer de vraag…

   Send article as PDF   

4 gedachten over “Meer dan één leven!

 1. Frans Naerebout Ziekenhuis ware beter geweest.
  Een mensenredder !!

 2. Nog steeds vraag ik mij af waarom ons ziekenhuis het Admiraal De Ruijter Ziekenhuis moest heten.
  Een oorlogsheld!

  • Misschien dat die ex-marinier die dat beeld in Vlissingen een tijdje heeft ‘bewaakt’ je dat kan vertellen, Johan.
   Ik heb het ook nooit goed begrepen.

Reacties zijn gesloten.