Oeps…hele foute afslag!

                                                                                                            © Marcelle Davidse

Welnéé, de wereld zal heus niet vergaan als de Zanddiek, de legendarische Kruisweg tussen Kruunehe en Yese, wordt verbreed. Zo wereldschokkend is het nu ook weer niet. Het getuigt alleen dat het gezonde boerenverstand en de dogmatische bestuurlijke halsstarrigheid ook in Reimerswaal kunnen clashen.

Uiteraard is ook deze beslissing weer op bestuurlijk zéér democratische wijze tot stand gekomen. Iedereen mocht meepraten…de provincie, het waterschap, Rijkswaterstaat, de gemeente Reimerswaal, ProRail, het Rijk…iedereen! Behalve de burgers die het direct aangaat! Die werden op het moment dat de beslissing moest vallen, hooghartig buitenspel gezet. Heel democratisch en transparant achter gesloten deuren besloten… Inderdaad, geen catastrofe maar er zitten toch wel aardig wat rafelige randjes aan zo’n verbrede Zanddiek. Vooral voor de inwoners langs de Zanddiek die op hele korte termijn toch uit hun huis moeten. Althans, dat hebben zij dan in de PZC kunnen lezen. De wijze waarop, ook vooral qua communicatie, doet enigszins denken aan de kolonisatie van de Westbank door orthodoxe Israëlische joden. Ogenschijnlijk geloven orthodoxen in van alles en nog wat, maar vooral in de macht van de bulldozer.

De rol van de gemeenteraad van Reimerswaal in deze soap lijkt vaag, althans voor ons, de toeschouwers. De provincie gaat over de wegen, het waterschap is de baas over de dijken en waar gaat de gemeente Reimerswaal dan eigenlijk over? Over de vergunning, de leges en/of over het bestuurlijk draagvlak? Dat laatste ontleent de raad dan alleen aan de huidige heersende raadscoalitie. Een politieke samenzwering waarvoor in maart 2018 geen levende sterveling in Reimerswaal heeft gekozen. Reimerswaal leek wel prima connecties te hebben met de ‘decisionmakers’ van het project ‘Zanddiek’.        Wat ging er dan mis?                                                                                                      Het ging dus mis door die staatsgreep van Jaap Sinke en Marien Weststrate op 25 juni 2019. Ooit gezworen vijanden maar nu vonden zij elkaar ineens in de koudwatervrees voor de Rode Poldervariant. Weliswaar beiden voorstanders voor dat tracé, maar doodsbenauwd voor de kosten. Dus werd een door vrijwel de hele gemeenteraad breed ondersteunde motie ontraden en ingetrokken. Naar de achterliggende redenen blijft het gissen. Weststrate is bestuurder van het Waterschap en Sinke gooit zijn kleingeld in dezelfde collectezak als de dienstdoende provinciaal gedeputeerde Harry van der Maas. Toch weer achterkamertjes?                                                                                De bizarre coalitie SGP en Leefbaar Reimerswaal is dus Reimerswaal fataal geworden. Die coalitievorming had al meteen iets krampachtigs, een gearrangeerd huwelijk met drie geloven op één kussen. Het heeft hier destijds dagenlang gestonken en deze keer niet omdat Alex van Hootegem weer eens stront over zijn land had uitgereden.          Marien Weststrate transformeerde van brulboei vliegensvlug tot een gediplomeerd doventolk. Maakt hoogstens nog wat misprijzende gebaartjes maar doet z’n snavel amper nog open. Een pure deceptie voor zijn kiezers.                                                  Een kakelverse wethouder die in 2018 bij de verkiezingen maar liefst 92 (!) voorkeurs-stemmen kreeg, een ½ procent van het totale Reimerswaalse electoraat, maar door een uitgerokken Jaap Sinke als zijn ‘designated survivor’ uit de dugout werd gestuurd, mag met deze dubieuze tracékeuze zijn politieke debuut maken.

Reimerswaal, het Waterschap en de Provincie Zeeland lieten zich vervolgens door het Rijk en ProRail op klassieke wijze financieel in het pak naaien. Die wilden namelijk alleen het viaduct van een verbrede Zanddiek met dertig zilverlingen sponsoren…          De directe slachtoffers van deze bestuurlijke blooper hebben nu gezichten gekregen. Maar liefst twaalf families woonachtig aan de Zanddiek hebben een noodkreet geslaakt! Een verbrede Zanddiek gaat hun woongenot grondig verzieken. Al in 2022 moet de eerste spade de grond in!  Ammehóela…in andermans grond zullen onze regenten dan toch bedoelen! Het stereotiepe bestuurlijke foefje…? Even pijlsnel onteigenen en dan wel allemaal als de gesmeerde bliksem ‘opbobberen’!                                          Protesten in paginagrote advertenties met zinnige argumenten van serieuze burgers, slimme ondernemers en uitgeslapen deskundigen dreigen alleen voor kennisgeving te worden aangenomen. Overigens is dat inspreken voor boeren, burgers en buitenlui ook beslist niet hetzelfde als meepraten…een bestuurlijk-democratische fopspeen met evenveel scoringskansen als sex met inachtneming van het Covid-19 1½ meter-regiem.

Je verwacht dit helemaal niet in zo’n fatsoenlijke gemeente. Zeker niet nadat het Reimerswaalse bestuur recent toch op bewonderenswaardige wijze ‘cojones’ toonde in het ENGIE-dossier. De geringe meerinvestering van de alom gewenste en toekomst-bestendige Rode Poldervariant kàn of mag natuurlijk nooit het argument zijn om voor die verbrede Zanddiek te kiezen. Dat zal dan helaas voor de komende decennia dé historische footprint worden van een krenterig kruidenierscollege.

   Send article as PDF   

6 gedachten over “Oeps…hele foute afslag!

 1. Moet helaas constateren dat vooringenomenheid in deze, een beschamende en suggestieve weergave is over dit dossier.
  Dat waterschap Scheldestromen, mijn portefeuille wegen enz, hierbij betrokken is (geweest), is een mogelijke hallucinatie van schrijver.
  Misschien al alleen om de naam van de Waterschapsbestuurder, die mogelijk niet lekker klinkt.
  Dat de genoemde Waterschapsbestuurder zijdelings alles heeft geprobeerd zijn niet politieke voorkeurskleur “rood” als enige toekomstbestendige route te bestempelen en daarvoor in het financiële kader had bij willen dragen, wordt bewust weggelaten of door onwetendheid van schrijver maar de ruimte in geslingerd.
  Jammer dat een gerespecteerd schrijver en analist zich hier laat gaan.
  Misschien toch een informeren bij meneer Ton met wie ondergetekende vele uren heeft doorgebracht om Rood op de wagen te krijgen.
  Tevens heeft ondergetekende geen “achterkamertjes gesprekken” over de ontsluiting Olzendepolder, bestuurlijk mogen meemaken.
  1 omdat het hare majesteit de burgemeester niet behaagt in het kader van integriteit dat portefeuillehouder wegen Scheldestromen het koninkrijk Oude Plein als DB bestuurder binnentreed voor overleg.
  2 omdat het een zaak is tussen Provincie en Gemeente Reimerswaal.
  De Zanddijk zelve, de dijk, zit in de portefeuille van een collega bestuurder.
  Vandaar meneer Alexander.
  Ik verzoek geen rectificatie maar mogelijk dat u omtrent dit dossier u licht eens opsteekt bij meneer Ton.
  Mogelijk dat dit uw geest zou verhelderen.
  Zijn telefoonnummer heb ik indien u dat wenst.

  • Sorry, Marien, dat ik je middagtukje verknetterd heb…
   Maar ik baseer mijn literaire hoogstandjes op mijn eigen waarnemingen, niet op de jouwe!
   Ik heb alleen geconstateerd dat ik je node gemist heb in al het lawaai rond de Zanddijk.
   En voorkennis, conflict of interests, tegengestelde/overlopende belangen, twee petten op hebben, zijn een wezenlijk onderdeel van de kleurrijke Nederlandse politieke folklore.
   Heeft niet zoveel met hallucinaties mijnerzijds te maken.
   Maar ik ben je zeer erkentelijk voor je aanvullingen en openbaringen.
   Weer wat wijzer, ofschoon… ‘It’s clear as mud, but it covers the ground.’

   • Alexander, je eerste volzin begrijp ik volkomen.
    Ik ga ook liever ten onder met de eigen ideeën dan met die van anderen.
    Het is een feit dat ik mezelf daar niet in heb geroerd.
    Nutteloos en tijdverspilling.
    Ik werd er niet bij betrokken.
    Misschien eens interessant om je waarnemingsantenne eens te richten op het dictatoriale bewind van onze eerste vrouwelijke “burgerhoeder”.
    Levert mogelijk een adembenemend literair hoogstandje op.

 2. Beste meneer Alexander,
  Zo af en toe krijg ik Uw blog toegespeeld.
  Uw relativerende doch puntige stijl doet mij menigmaal genieten.
  Kan ik die blog niet altijd automatisch krijgen?
  Groeten,
  Ton Verbree

  • Beste meneer Ton,
   Dank voor het lezen!
   Met een snelkoppeling op de laptop heeft U een semi-automatische link.
   Goed bezig met het dossier Zanddijk!
   Het cancelen van ENGIE in de Bathse polder geeft aan waar vasthoudendheid toe kan leiden.
   Groet,
   Alexander Ciska

Reacties zijn gesloten.