Haaien in De Poel

 

Met blijdschap geven wij kennis..! Toen de naam KKR laatst in het nieuws opdook als de afkorting van het Amerikaanse bedrijf dat een van de laatste Zeeuwse kroonjuwelen, Roompot Vakanties had opgekocht, ging er bij mij echter acuut een lampje branden. Beslist géén feestverlichting…meer een alarmerend zwaailicht!

Het bedrijf KKR, Kohlberg Kravis Roberts & Co, is een Amerikaans investeringsvehikel met een geïnvesteerd vermogen van zo’n 150 miljard dollar. Die naam van KKR kwam ik voor het eerst tegen in de nogal onthutsende tv-documentaire ‘Zwarte Zwanen’ uit 2013 van Cees Grimbergen. Als wij Cees, ook niet bepaald het grootste lachebekje van Het Gooi, moeten geloven, is er nu met KKR een heuse mensenverslindende haai verschenen tussen alle goudvisjes in De Poel naast het fonkelnieuwe hoofdkwartier van Roompot aan de Goese Zuidas.                                                                                  KKR werd in De Volkskrant gekarakteriseerd als een sprinkhanenplaag of anders als een partijtje ordinaire aasgieren. De PZC bleef hierover overigens oorverdovend stil. KKR heeft, weer volgens Cees Grimbergen, samen met de hedgefunds Sun Capital en Lion Capital hele kwalijke dingetjes gedaan bij met name de overnames van de HEMA, V&D, KBB en honderden miljoenen euro’s gepeurd uit diverse Nederlandse pensioen-fondsen. Het handelsmerk van dit soort investeerders is onder andere dat zij hun overgenomen bedrijven eerst van al hun vastgoed ‘verlossen’, volstuwen met torenhoge dure leningen, daaruit enorme dividenden trekken en hen vervolgens voor stervend achterlaten. De euforische jubel van het huidige management van Roompot Vakanties is wellicht toch ietsje te prematuur.

Zeeuwen zijn misschien weleens wat te naïef wat betreft buitenlandse investeerders. Het feit alleen al dat een buitenlander naar Zeeland kijkt, maakt ons wat slap in de knietjes en minder bedacht op kwalijke surprises. Ter nagedachtenis aan het Duitse Hoechst en Thermphos lieten we ons opzadelen met een onbetaalde rekening van honderden miljoenen voor een haast apocalyptische bodemsanering. Door het Noorse Yara, de Amerikaanse bedrijven Dow Chemical, Cargill, Eastman en Lamb-Weston, het Frans/Russische Zeeland Refinery, het Canadese McCain en het Franse Arkema laten wij ons in de toekomst nog graag verrassen met welk kadootje zij ons na hun vertrek nog op kosten jagen.                                                                                                      Ooit een pareltje aan de Zeeuwse kroon, Delta Energie, werd weggekaapt door het Zweedse Vattenfall. Die hadden intussen ook al de horizon van de Wieringermeer en de Noordzeekust grondig verpest met torenhoge windturbines. ENGIE, het grootste energiebedrijf ter wereld van Franse origine, aast op honderd miljoen euro Nederlandse subsidie, bijeen gesprokkeld door overijverige NL-belastingbetalers, om bij Rilland een stinkende mestvergister te exploiteren. Voor buitenlanders is Zeeland blijkbaar een aantrekkelijke speeltuin. Met enig sarcasme zouden we Zeeland intussen ook al wel een wingewest kunnen noemen.

Roompot Vakanties was anno 2020 ook allang geen echt Zeeuws bedrijf meer. Met durf en de nodige pioniersvisie in 1964 door Piet Kortekaas opgezet en op bewonderens-waardige wijze uitgebouwd door zijn schoonzoon Henk van Koeveringe, werd het bedrijf in 2012 verkocht aan Nederlandse investeerders. Die het in 2016 weer doorverkochten aan het Franse PAI Partners. Henk van Koeveringe wilde het familiebedrijf liever niet langer in de familie houden. Volgens eigen zeggen bang voor familietwisten en daaruit voortvloeiende ongezellige familiaire kerstdiners… Maar Henk kan er nu zijn broek niet meer aan scheuren, die heeft zijn zakken al gevuld. De komende tijd zal moeten gaan blijken of dat ook voor het personeel van Roompot geldt. Dat is namelijk het enige dat  aan Roompot nu nog een beetje Zeeuws is… een groot deel van dat personeel. Die hoeven zich echt niet ongerust te maken, beweert het huidige management bezwerend. Maar dat zegt elk management op zo’n moment. Zij móeten wel!                                      In de meer dan talrijke media-interviews die Henk van Koeveringe na het binnenhalen van de jackpot heeft gegeven, komt wel erg vaak het welzijn van Henk en de familie Van Koeveringe naar voren. Prima, het is hen ook van harte gegund. Maar zo’n bedrijf als Roompot Vakanties wordt nooit alléén opgebouwd door één visionair sterk opperhoofd. Daar is ook altijd een hele stam van goede en loyaal toegewijde indianen voor nodig. Ongetwijfeld was ook dàt bepalend in de succesformule van Roompot.      En al die trouwe krijgers gaan gegarandeerd nu nog wat te stellen krijgen met die meedogenloze Amerikaanse KKR-cowboys rond die strakke wigwam daar aan de A58.

   Send article as PDF