Het Zeeuwse Vreemdelingenlegioen

In het professionele voetbal is het al jaren doodgewoon. De plaatselijke profclub haalt spelers uit landen van over de hele wereld. Puur een vreemdelingenlegioen! Die lieden spreken de vreemdste talen maar het hondstrouwe legioen staat juichend op de banken als ‘een van onze jongens’ een doelpunt scoort. Dassen en shirtjes met de naam en het rugnummer van zo’n vreemdeling worden als relikwieën gekoesterd. Door de week moet de modale supporter bar weinig van allochtonen hebben, maar in het weekend worden zij in het stadion hartstochtelijk toegejuicht.

Dat viel mij dus ook op toen ik laatst de vier helden op een rijtje zag staan die de deal van 650 miljoen hadden afgesloten om de gestolen marinierskazerne te compenseren. Allemaal buutendiekers! Hadden ook allemaal een vreemd accent. Allesbehalve een Zeeuws accent, zelfs geen sappig Zeeuws-Vlaams. Kwamen overal vandaan, uit alle windstreken om hier de Zeeuwse kleuren te verdedigen. Er zijn er, behalve die vier kanjers, trouwens nog veel meer vedetten die van verre gekomen zijn om hier hun kunstjes te vertonen. Want dat kunnen Zeeuwen blijkbaar zelf niet. Te weinig balvaste Zeeuwen om een representatief elftal op te stellen…

1 – Han Polman, commissaris van de koning, geboren in Ootmarsum, stijf tegen de Duitse grens. Via Den Haag, Vlaardingen, Noordwijkerhout en Bergen op Zoom uiteindelijk Zeeland binnen gestuiterd. Nog steeds groot liefhebber van carbidschieten op het Abdijplein.

2 – Bas van den Tillaar, huidige burgemeester van Vlissingen, geboren in Helmond. Da’s ook goed te horen. Bestuurlijk nogal wat door Brabant gebanjerd voordat ie beroepen werd in Vlissingen. Tijdens carnaval is Bas altijd een paar dagen foetsie.

3 – Raymond Knops, staatssecretaris van binnenlandse zaken, geboren in Hegelsom (Limburg). Parttime vuilnisophaler om de Vlissingse teringzooi van meisje Visser op te ruimen.

4 – Bernard Wientjes, gecertificeerd regelneef, geboren te Amsterdam. Heeft zichzelf kandidaat gesteld voor de Nobelprijs voor de Vrede en in één keer voor alle Four Freedoms Awards. Op waanzinnige wijze heeft ie Zeeland van de ondergang gered, althans dat zegt Bernard zelf.

5 – Dick van de Velde, gedeputeerde provincie Zeeland, geboren in Den Haag. Via Noord-Holland en Spanje in Vlissingen aangespoeld. Heeft nog even bij mij in de haven gewerkt, maar dat bleek geen doorslaand succes. Had uiteindelijk toch meer talenten als kroegbaas.

6- Toine Poppelaars, dijkgraaf van het waterschap Scheldstromen, geboren in het Brabantse Hoeven en per ongeluk de Brabantse Wal afgestuiterd op zoek naar zijn afgewaaide toupetje.

7 – Karla Peijs, de Godmother van de marinierskazerne, geboren in Tilburg en summa cum laude geslaagd voor Dansmarieke op feesten en partijen. Als een bejaarde Mata Hari verleidde zij de Haagse politiek tot iets heel ondeugends waar men later ontzettend veel spijt van kreeg… Karlaatje, Karlaatje toch!

8  – Hans Hillen, ex-minister van defensie, geboren in Den Haag. Was eerst journalist, daarna politicus. Bekonkelde in Grandhotel Arion op de Vlissingse boulevard tijdens een intiem tête-à-tête met Karla Peijs in 2012 dat er een heuse marinierskazerne naar Vlissingen zou komen. Hans is thans ondergedoken, leeft onder een valse naam en heeft een dito snor.

9 – René Roep was destijds in 2012 de burgemeester van Vlissingen, geboren in Utrecht. Uitmuntend gastheer en virtuoos onnavolgbaar in het declareren van totaal verkeerde bonnetjes… René haastig geloosd door de zijdeur.

10 – Barbara Visser, staatssecretaris van defensie, geboren in Šibenik, in Kroatië. Barbara, van nature hyper-polygaam, probeerde het zowel in Vlissingen als in Nieuw-Milligen tegelijkertijd met zo’n tweeduizend potige mariniers aan te leggen. Deze gangbang werd haar politiek bijna fataal… negentien keer sorry gezegd.

11 – Arie Leen Kroon, hoofdredacteur van de PZC, opgeduikeld ergens vanuit de krochten van het Groene Hart. Verkondiger van de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid. Tenminste pas na overleg en met uitdrukkelijke toestemming van alle bovengenoemde personen.

Dus…even resumerend en concluderend. Een Tukker, twee Hagenezen, een roedel Brabanders, wat ander vreemdsoortig volk en een vreemdgaand losbandig wuufje uit Kroatië vormen het elftal dat in Zeeland de zaken zouden moeten regelen. De altijd kritische Zeeuwse supporters zijn er nog niet meteen van overtuigd dat Zeeland met dit bij elkaar geraapte vreemdelingenlegioen ooit de Champions League zal winnen…

   Send article as PDF