Altofobie in Reimerswaal, deel twee…

MKB Nederland constateert dat Reimerswaal achteruit boert in ondernemersvriendelijk-heid. Terwijl in 2016 provinciaal toch nog een toppositie werd gescoord…                        Indien de firma Verwijs Fish B.V. niet naar Bergen op Zoom verkast maar toch in Rilland een automatisch hoogbouwvrieshuis, ook wel ‘AHV’ genoemd, bouwt van ‘slechts’ 24 meter hoog, wordt dat een duur grapje. Het is heel eenvoudig om uit te rekenen dat het exploitatierendement van elk AHV evenredig is met de hoogte van het pandje. Hoe lager, hoe duurder de pallethandling.

Even eenvoudig als de multinational McCain in 2004 cijfermatig werd gekieteld toen zij wat terughoudend reageerden op een voorstel een AHV met 70.000 palletplaatsen voor hun diepvriespatatten te bouwen in de buurt van Lens, 40 kilometer ten zuiden van Lille, in Noord Frankrijk.                                                                                                              Dus werd een ‘Estimated Savings Account’ opgetuigd volgens alle bekende McCain-data. Waaruit bleek dat McCain met een AHV jaarlijks tot € 3.600.000,- op hun lokale logistiek kon besparen. Equivalent aan € 300.000,- maandelijks, dus € 10.000,- per dag. Het ESA werd naar de McCain-holding in Toronto Canada gestuurd met de uitnodiging om er wat gaten in te schieten. Binnen een paar weken stond de Canadese CFO van McCain op de stoep. De rest is geschiedenis.                                                                Het AHV werd gebouwd op korte afstand van het dorpje Harnes met 13.700 inwoners. Zie foto boven.                                                                                                                Noch in Rotterdam, België of Frankrijk werden de AHV-plannen gepresenteerd aan een lokale gemeenteraad. In Rotterdam wel aan Bouw- & Woningtoezicht, Brandweer Rotterdam-Rijnmond en DCMR. In België en Frankrijk aan delegaties van de Chambre de Commerce. Allemaal ter zake deskundige personen. De voorzitter van de Chambre de Commerce van Lens vond de AHV-hoogte dicht naast het dorpje Harnes geen probleem. Zeker niet vanwege al die afschuwelijke zwarte hoge bergen mijnsteen in de omgeving… zo’n spierwitte vrieskist kon het landschap dan weer wat opfleuren.          Op zichtafstand van het fraaie historische stadscentrum van Ieper (B) werd ook een AHV van 65.000 palletplaatsen en 39 meter hoogte gebouwd. Op een bedrijventerrein aan de andere kant van de weg…daar hoort zoiets tenslotte thuis.                                    Een kwestie van perceptie en zo had Reimerswaal ook tegen de plannen van Verwijs aan kunnen kijken. Jammer, een gemiste kans voor Verwijs èn Reimerswaal.

Verwijs Fish B.V heeft natuurlijk ook zijn sommetjes gemaakt of laten maken. Een AHV bouw je namelijk niet voor je lol of voor het aanzien. Maar vooral omdat het totale logistieke concept een financieel- en kwaliteitsvoordeel oplevert. De ESA van Verwijs zal vast geen wishfull thinking zijn geweest maar slechts een realistische prognose van de economische en logistieke efficiency-effecten.                                                      Alleen al de kosten voor een gedegen uitgevoerde pre-engineering van een AHV lopen in de honderdduizend euro plus. Zeker als de aanvraagperiode voor een vergunning zo absurd lang is. Daarmee kan een vergunningverlener een bedrijf op onmogelijk later nog terug te verdienen hoge kosten jagen. Dan alleen het smoesje ‘ondernemersrisico’ gebruiken, is hier wel wat te gemakkelijk. Beter geformuleerd komt het er toch gewoon op neer dat in de gemeente Reimerswaal het ondernemersrisico beduidend hoger ligt dan elders. Dit zou een gemeenteraad zich aan moeten trekken.                                                                                                           

Natuurlijk, geen enkele gemeenteraad hoeft ineens slappe knieën te krijgen van het feit dat een bedrijf geld erbij inschiet als er niet volgens de regels en/of redelijkheid mag worden gebouwd. Maar 28½ meter hoog is sowieso al erg laag voor een AHV, dus zo onredelijk was die aanvraag absoluut niet. In de buurgemeente Bergen op Zoom is hoogte helemaal geen topic en in Reimerswaal zelf werden TenneT en die windmolen-cowboys qua hoogte geen strobreed in de weg gelegd. Een AHV op De Poort van Rilland zou derhalve volkomen logisch, passend en acceptabel moeten zijn.                    Vanuit de gemeenteraad is door de tegenstanders van hoogbouw überhaupt niets tegen de aangevraagde hoogte naar voren gebracht dat enig hout snijdt. Slechts met wat vage onderbuikgevoelens krampachtig vastklemmen aan de emoties van die allang vervlogen illusie… dat ongeschonden authentieke vlakke Zeeuwse landschap.                Na drie uur en vijfendertig minuten oeverloos en subjectief gezever was het duidelijk hoe de kaarten politiek lagen. Politiek…niet rationeel! Persoonlijk ben ik blij nooit ergens met een project tegen zo’n onwillig politiek cordon sanitaire te zijn aangebotst. Maar ik had ook nooit zo lang in de wachtkamer blijven antichambreren.                  Ondernemers gaan heus niet op Reimerswaal zitten wachten. Omgekeerd zou dat in de toekomst toch nog weleens het geval kunnen zijn.                                                                                 

                                                                                                              foto’s Max Milikan

   Send article as PDF