Sabbat…?

Na vijf jaar Kruunehe werd ik er toch nog door verrast. In een zomerzonnetje op mijn balkon viel mijn oog erop. De kop tiggerde…‘Het water staat de zeevaart aan de lippen’. Mooie metafoor overigens! Over de onrust en wanhoop van alle zeevarenden die vanwege Covid-19 vastzaten op hun schepen, honderdduizenden wereldwijd. Maar verder kwam ik de tekst van het artikel niet meer in!  Wel een korte boodschap van de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad… ‘Vandaag geen nieuws!’ 

Omdat het zondag was, de wekelijkse rustdag. In opdracht èn een geschenk van God persoonlijk. Die rustdag moet aan God worden gewijd. Want zondag is voor christenen de wekelijkse echo van de Paaszondag, waarop Jezus Christus opstond uit de dood. Daar past verder ook geen nieuws bij… Ik was even flabbergasted!                              Nòg meer omdat er wel een paar actieve links werden vermeld van www.kerktijden.nl en www.digibron.nl. Hartstikke handig om te weten hoe laat precies een kerkdienst ergens begint en voor het online raadplegen van allerlei interessante kerkelijke en theologische weetjes. Heb er toen maar eens om gegrinnikt.                                    Kruunehe is een dorp van amper viereneenhalf duizend inwoners. Maar wel met vier kerken. De vijfde basiliek is in aanbouw, de pannen liggen er al op! Supporters van de Reformatie zijn hier veruit in de meerderheid. Ik kijk dus wel uit om daar iets onaardigs over te schrijven. Zou trouwens ook niet weten wàt. Ik woon ook veel liever samen met vierduizend reformatorische gelovigen dan in de buurt van twee Feyenoord diehards. Feyenoord speelt overigens ook vaak op zondag…                                                          Ondanks het uitgesproken fundamentalistisch-christelijke imago van Kruunehe ben ik hier in die vijf jaar dat ik hier nu woon nog nooit op mijn uitgesproken agnostische ideeën aangesproken. Geen centje pijn! Over het algemeen dus heel positief over al die reformatorische rakkers van Kruunehe, niks dan lof! Wij leggen elkaar geen strobreed in de weg. Ieder doet lekker zijn eigen dingetjes en dat de Aldi op zondag dicht is, vind ik ook uitstekend. Een reformatorische lockdown avant-la-lettre!                                          Maar dat een Reformatorisch Dagblad het nieuws op zijn website uit geloofsovertuiging afsluit maar diezelfde site dan wel gebruikt om online uitgebreide informatie aan lezers door te geven over allerhande christelijke bijzaken, vind ik…vreemd. Natuurlijk mogen zij dat helemaal zelf weten en zij schijnen dat ook al sinds 1997 zo te doen. Het leek me destijds voor de hoofdredactie wel een duivels dilemma…’Hoe moeten we dàt in Godsnaam nou weer eens oplossen?’ Deze oplossing vind ik toch enigszins dubieus.  Het moet in deze turbulente tijden ongetwijfeld ook geen sinecure zijn geweest om nog een beetje acceptabele modus te vinden om dat op het oog wereldvreemde dogma van die christelijke sabbat een plekje te geven tussen alle continue doorlopende bezigheden van onze 24/7 samenleving. Ondertussen zat ik zat daar buiten in het zonnetje mij wat balorig af te vragen wat er dan eigenlijk in dit ondermaanse wel zou moeten gebeuren om die RD-website ook op een zondag de lucht in te krijgen. Misschien een nieuwe onbevlekte ontvangenis, de sensationele intrede van Kees van der Staaij als novice in een Benedictijner klooster of anders de langverwachte terugkeer van de Messias op aarde?                                                                                                                          Voor dit soort stupide geleuter haalt de hoofdredacteur van RD ongetwijfeld zijn schouders op. Daarbij De Here God nogmaals hartelijk dankend voor Zijn Wijsheid dat tenminste op één dag in de week de bizarre waan van de dag eventjes op ‘hold’ staat. Want wat is daar verder nu eigenlijk mis mee? Is dat nou ook wel zo wereldvreemd? Eén dagje per week zonder Rob Trip, zonder NRC, zonder Studio Sport? Andere dingen kunnen doen en desnoods met een admiraalsbocht om elke kerk heen blijven lopen. Maar iedereen die er zonodig drie keer die dag naar toe wilt…feel free & enjoy! Maar je niet meteen verbeelden dat je dan bonuspunten scoort bij God.                        Genereuze gift van God, die zondag! Doodzonde dat nog niet iedereen de bedoeling achter het cadeautje goed heeft begrepen. Naar het strand gaan of met z’n allen naar het Feyenoordstadion, dagje lekker gaan zeilen, fijn samen naar een kerk, eventjes het RD-nieuws scrollen op je mobieltje, met je kleinkind en/of je hondje langs de rivier wandelen…allemaal aan God gewijde zaken. Alleen een mens maakt het onderscheid, God heus niet!

   Send article as PDF